Spions

2019.01.03. 14:08

Meghalt a magyar punkzene egyik legendája

Peter Ogi, az első magyar punkzenekar, a Spions alapítója volt. Disszidálása után Peter Gabriel munkatársa volt, de a Sex Pistols producerével, Malcolm McLarennel is együtt dolgozott. 

A különböző híradásokból már tudni vélhető halálhírt az MTI-nek Menyhárt Jenő, az Európa Kiadó zenekar frontembere erősítette meg csütörtökön. Mint elmondta, Peter Ogi (Hegedűs Péter) halálhírét a zenész lánya közölte vele szerdán, de a halál pontos időpontja egyelőre ismeretlen. Sajtóhírek szerint Peter Ogi holttestére lakásában találtak rá.

Menyhárt Jenő, pályatársára emlékezve az MTI megkeresésére

a 63 éves korában elhunyt Peter Ogit a magyar alternatív zene egyik legismertebb egyéniségének, az első magyar punkzenekar alapítójának nevezte,

majd kiemelte: „nagy hatással volt a hazai underground színtérre, mindig figyelemmel kísértük sokrétű munkásságát”. Emlékeztetett, hogy Peter Ogi az Európa Kiadó két kiadványának is a producere volt.

Felidézte:

Peter Ogi 1977-ben alapította az egykori legendás magyar neoavantgárd/underground/punk zenekart, a Spionst. Később az együttes másik meghatározó tagjával, Molnár Gergely énekessel együtt disszidáltak, és Nyugat-Európában, majd Amerikában próbáltak szerencsét. Ogi dolgozott együtt Malcolm McLarennel, a Sex Pistols egykori menedzserével, Peter Gabriellel, Boy George-dzsal, Kate Bush-sal. New Yorkban két együttest is alapított: a Backlasht és a Central Europe-ot.

„Péter szeretett kísérletezni, pályafutása során nagy utat járt be, nyitott volt minden műfajra” – idézte fel a pályatárs. Klasszikus zenét tanult, később több zenei stílust is kipróbált, például a punkot, a sanzont, a világzenét, majd filmzenéket komponált, kortárs kísérleti zenét szerzett„ – emlékezett Menyhárt Jenő.

”Remek zenész volt, akitől nagyon sokan sokat tanulhattunk, figyelemreméltó életművet hagyott maga után„ – méltatta az underground zenész Peter Ogit.

A nullahategy.hu a pálya különlegességét méltatva emlékeztet arra, hogy

Peter Ogi a Bartók Béla Konzervatóriumban kezdte zenei tanulmányait először gitár, később zeneszerző szakon. Szintén ezen a szakon Petrovics Emil és Kurtág György tanítványaként végezte el a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Akadémiát,

majd a kor hangját meghallva, 70-es évek közepén Molnár Gergellyel megalapította az első magyar punkzenekart, a Spionst. Ezen évek alatt saját elmondása szerint nagy hatással volt rá Jimmy Hendrix, vagy éppen Frank Zappa munkássága, de legfőképpen Lou Reed Transformere formálta át a legjobban. 1978-ban elhagyta Magyarországot, az első időszakban Párizs és London között ingázott és Malcolm McLarennel, a Sex Pistols producerével dolgozott. Megjelent egy kis- és egy nagylemeze, valamint közreműködött McLaren akkori együtteseinek lemezfelvételeiben: Adam Ant, Bow Wow Wow, Boy George munkatársa volt. Stúdiómunkákat is vállalt, szintetizátorprogramozó volt például Peter Gabriel csapatában.

A kilencvenes évektől Ogi főleg Magyarországon alkotott, filmzenéket komponált (Szédülés, Zsötem), s kiadott albumokat is (Songs, Blaze).

Ezután betegsége miatt néhány év kihagyásra kényszerült, majd 2003 körül vált ismét aktívvá.

Először egy akusztikus zenekarral a Central Europe Cafe-val koncertezett (Korom Attilával és Magyar Péterrel), majd ezt a formációt az OgiOneMan Társulat követte (Bujdosó Jánossal, Molnár Balázzsal).

Annak legjobb bizonysága, hogy Peter Ogi életműve mennyire a magyar rockzene kánonjának részévé vált, az 55. születésnapján tartott koncertje lehet, amelyen a legnagyobb sztárokkal együtt játszotta dalait. Itt például Pierrot a társa a Spoil Me előadásában.

Itt pedig Kiss Tiborral és Másik Jánossal együtt játssza el a Végtelen című dalt.

A rocktörténeti kanonizálásból eredeti zenekara, a Spions sem maradt ki, amelyiknek a magyar alternatív zene történetét összefoglaló cédésorozatban jelent meg a szinte teljes életműve.

 

Borítókép:

MySpace / nullahategy

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!