Nick

2016.05.08. 16:20

Mi lesz a nicki műgáttal?

Nick - Eddig is számon tartották a vízitúrázók a duzzasztó környékét, most még több lehetőséget kínál majd.

Simán Klára

Hamarosan megújulhatnak a település turisztikai látványosságai - köszönhetően a duzzasztó Vas megyei értékké nyilvánításának és a várható felújításoknak. Annak ellenére, hogy az elismeréssel nem jár közvetlen anyagi forrás, a turizmus, illetve az idegenforgalomhoz kötődő pályázatoknál ez nagyon jól jöhet - tudtuk meg Csorba Józseftől, Nick polgármesterétől.

A nicki gáton sétálva a gépházat belülről is érdemes megnézni Fotó: Unger Tamás

A Répcelak melletti Nick külterületén található duzzasztómű, a (köznyelven) nicki műgát 1930-32-ben épült, a Kis-Rába-Hanság vízigényeinek kielégítésére; ezt az alapfunkcióját a mai napig betölti - a többi között ez derült ki a Magyar Hidrológiai Társaság kihelyezett ülésén, amelyet abból az apropóból tartottak meg pont Nicken a szakemberek, hogy a duzzasztómű bekerült a Vas megyei értéktárba. A műtárgyról komoly és a vártnál is régebbre visszanyúló áttekintést adott Polgár Antal, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság területi felügyelője. Valamikor az 1100-as évek elején kezdődik a valódi történet, vízimalmokkal. Később is, évszázadokig a Kis-Rábán lévő vízimalmok energiaforrása volt a Rábából betáplált víz, majd egyre nagyobb jelentősége lett a térség öntözővízzel való ellátásának. Az eredeti öntözési, erdőgazdálkodási igények mellett az ezredfordulót követően a természetvédelmi, ökológiai vízigények, az élőhelyek rehabilitációjának vízpótlását is rendületlenül, a mai napig ellátja. A gátat 1995-1999 között felújították, és az eredeti nyerges gátat - az országban elsőként - tömlős gáttá alakították. A gát környezetében a vízitúrázók részére kikötőhelyként funkcionál, a duzzasztóművön való átkelést csónakkiemelő segíti.

A nicki szakmai konferencián a műtárgy jelenlegi állapotáról, a felújítás szükségességéről Fehér Sándor, az ÉDUVIZIG szakaszmérnöke beszélt, aki a korszerűsítés mértékével arányosan a bekerülési összegeket is felsorolta: a legkomplexebb fejlesztés meghaladta az egymilliárd forintot is. Mint megtudtuk, a legalapvetőbb, legszükségesebb felújításokra már várják a pályázati forrást az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóságnál.

A gát melletti épületkomplexumban egyébként egy igen látványos tárlatot is berendeztek a vízügyi szakemberek, ezt már megtekinthetik a kirándulók. Csakúgy, mint a megújult információs táblákat, a hallépcsőt és persze a duzzasztót, valamint annak környezetét, amelynek természeti szépsége egyedülálló a környéken.

Címkék#gát#Nick

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!