Nyőgér

2014.05.06. 12:46

Folytatódó hagyomány

Nyőgér - 353 éve minden esztendőben május elsején ünneplik a nyőgéri hegyen a gazdák a gyepűtiprást. Így történt ez az idén is.

Bozzay Lajosné

Meglátogatták azokat a pincéket, ahol nyitott ajtóval várták őket. Fotó: Bozzay Lajosné

Kora reggel megelevenedett a hegy, sokan siettek a pincéjükhöz, hogy még utolsót igazítsanak a pince környékén, elrendezzék az asztalokat, rend és terített asztal várja az oda érkezőket. A hagyomány szerint az ünnep szentmisével kezdődött a falu templomában, ahol a gazdák imádkoztak a jó és bőséges idei termésért. Mise után Mészáros Tamás hegybíró pincéjénél ünnepi megemlékezéssel folytatódott a nap. A jó hangulatot alapozták meg szép táncukkal Pintér Alexandra és Mörcz Csaba, a helyi néptánccsoport tagjai. Ezután elindultak a gazdák és az érdeklődők, meglátogatták azokat a pincéket, ahol nyitott ajtóval várták őket. Egy pohár borral és néhány falat étellel kínálták a pincékben a vendégeket a gazdák. Az ételek egyre inkább a régi időket idézik, több helyen zsíros és töpörtyűs kenyér zöldhagymával, túró kenyérrel, lila hagymával volt a terített asztalon a pogácsa mellett. Jó volt látni, hogy egyre több fiatal csatlakozik a hagyományok őrzőihez. Általuk folytatódik a hagyomány.

Címkék#Nyőgér

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!