Olimpia

2010.03.11. 14:46

Téli utakon - lezárult akciónk

Lezárult a Téli utakon elnevezésű akciónk. Olvasóink segítségével feltártuk az időjárás miatt veszélyessé vált útszakaszokat, valamint hasznos tanácsokkal láttuk el a közlekedőket. A szokásosnál hosszabb és csapadékosabb volt az idei tél: hó, jég, ónoseső, köd, hóátfúvások heteken át nehezítették a közlekedést.

Varga Nóra

 Az elmúlt három év leghidegebb és legcsapadékosabb telét hagyjuk lassan a hátunk mögött, a tavasz még várat magára. Hó, jég, ónoseső, köd, hóátfúvások nehezítették a közlekedést. A novemberben megrendezett Téli utakon elnevezésű fórumunkon résztvett szakemberek értékelik az idei telet.

Szakács Gábor, a magyar közút területi referense  elmondta, a téli időszakban Vas megyében 15 havas és 50 síkos nap volt, így   három napból kettőben vagy havat kellett takarítaniuk, vagy síkosság ellen kellett védekezniük. A lehullott hóréteg vastagsága összesen elérte a 90 centimétert.
   
- Csaknem 40 százalékkal több sót  használtunk fel idén, mint az elmúlt években - tette hozzá a területi referens.  - 5000 tonna sót, 2400 tonna érdesítő anyagot, 230 ezer  liter kálcium kloridot juttatunk az utakra.   Csak a só beszerzésére   95  millió forintot fordítottunk.  A megyében 49 kilométernyi  hófogó rácsot helyezünk ki minden évben. Ezekre az eszközökre a korábbi három évben alig volt szükség, viszont az idei télen  két héten keresztül döntően ezeknek  a segítségével  lehetett biztosítani a közúti forgalmat. Február 10-14 között a viharos szél sok helyen komoly gondot okozott. A 86-os utat a hófúvás és az elakadt kamionok miatt   többször rövidebb időszakokra le kellett zárni. A teljes útzár alatt tudták a gépeink járhatóvá tenni a nemzetközi főutat.

A nagyon hosszú téli időszak komoly feladat elé állította a magyar közút munkatársait. A társaság egész évre rendelkezésre álló működési költségének hozzávetőleg a 35- 40 százalékát a téli védekezésre fordították, emiatt  2010 hátralévő időszakában rendkívül feszített, szigorú és takarékos gazdálkodást kell folytatniuk.
 
Csonka György, a Szova Zrt.  fenntartási részlegvezetője leszögezte, hogy a társaság városgazdálkodási egysége a  téli hó- és síkosságmentesítési feladatokat az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően végezte. 

Közel 50 centiméternyi hómennyiség hullott a város közlekedési útjaira. Ekkora mennyiségű  hó  az elmúlt három év téli időszakában esett összesen.  Húsz  esetben kellett  a megyeszékhely  úthálózatát síkosságmentesíteni,   ebből öt alkalommal hótolásra is szükség volt, amelyet saját, valamint bérgépekkel végezett a Szova. A téli feladatok ellátása során 1010 tonna útszóró sót, 240 tonna érdesítő anyagot juttattak a megyeszékhely úthálózatára.

László Pétertől, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetőjétől megtudtuk, hogy a megye útjain november elseje és március elseje között 137 novemberben 48, decemberben 45, januárban 17, februárban 27 személyi sérüléses közlekedési baleset történt, 14 százalékkal kevesebb, mint az elmúlt év hasonló időszakában. Az osztályvezető hozzátette, megye útjain négyen haltak meg. A balesetek jelentős részét az okozta, hogy a sofőrök nem az út- és látási viszonyoknak megfelelően vezették járművüket. Extrém időjárási körülmények között a vezetőknek fokozott figyelemmel kell közlekedniük.
 
- Komolyabb fennakadásokat nem okozott idén télen sem az időjárás - emelte ki Benkő Tibor, a Vasi Volán Zrt. forgalmi üzletágának az igazgatója.

Késések előfordultak, de ezek általában abból adódtak, hogy a kamionok mentésének idejére lezárták az adott útszakaszt. A Vasi Volán négy autóbusza szenvedett balesetet a téli időszakban, személyi sérülés egyik esetben sem történt, az anyagi kár sem volt jelentős.

Danka Lajos, a MÁV Zrt. területi képviseleti igazgatója elmondta, hogy a  megyében különösebb gondot nem okozott az időjárás.  

A télen szokásos problémákkal küzdöttek a társaság munkatársai. Több esetben a közutak sózása miatt az útátjárók elektromos biztosító berendezéseiben zárlat keletkezett, így meghibásodtak a vasúti fénysorompók. Hóátfúvás Répcelak térségében nehezítette a közlekedést, ekkor hóekével kellett a síneket megtisztítaniuk, hogy a járatok elindulhassanak.  A régi, elavult gázfűtőművekkel ezen a télen is meggyűlt a bajuk a szakembereknek, Őriszentpéteren kilenc, Szombathelyen hét, Hatmajorban négy, Celldömölkön egy esetben hibásodtak meg.

Együttműködtek olvasóink

Az elmúlt egy évben három sikeres akciót bonyolítottunk le. A "Szereljük le együtt!", a "Tegyünk rendet környezetünkben!", valamint a "Tegyünk együtt a parlagfű ellen!" kampányunk után  november 13-án "Téli utakon " elnevezéssel új  akciót  indítottunk. Az illetékes szakemberek számára fórumot hirdettünk, olvasóinkat pedig   együttműködésre kértük fel. Számos bejelentés érkezett a megye lakóitól, akiknek a panaszait, észrevételeit, problémáit továbbítottuk az illetékeseknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!