Olvasó

2012.09.18. 05:06

Börtönben ártatlanul

Kérdezheti bárki, miért kell Tóásó Előd ügyével ennyit foglalkoznunk, miért lett az ő sorsa nem csupán újsághír, de téma a magyar diplomácia asztalán.

Tihanyi Tamás

Tegnap Németh Zsolt külügyi államtitkár is szót emelt a fiatalember szabadulásáért, hiszen áprilisban volt három éve, hogy lecsukták egy bolíviai véres rajtaütés után. Sokan mondták, nem zörög a haraszt, ha nem fújja a szél, biztosan történt ott valami. Több mint három évük volt a bolíviaiaknak arra, hogy valamilyen bizonyítékot találjanak Előd és a meggyilkoltak bűnösségére, de hiába.

A legtöbb, amit Evo Morales elnök rendszere fel tudott mutatni, csak paródiája annak, amit Európában jogszerűségnek neveznek, de még saját törvényeik szerint is ki kellett volna már engedni Tóásót börtönéből, ahol minden túlélt napot hálával kell búcsúztatnia.

Azon lehet vitázni, mennyit ér hazánk és az unió érdekérvényesítő ereje, ha ilyen nyilvánvaló igazságtalanságot sem tud orvosolni, miközben az unió (és annak minden polgára) anyagilag még támogatja is Morales rendszerét. Szerintem ha csak feleannyira csináltunk volna presztízskérdést Tóásó szabadulásából, mint Morales a börtönben tartásából, Előd köztünk lenne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!