Őriszentpéter

2013.08.29. 13:33

Parasztolimpiát rendeznek ismét határok nélkül

Az Őrség Határok Nélkül Egyesület szervezésében idén harmadik alkalommal rendezik meg a Parasztolimpiát a sportpályán és környékén.

Bajdó Bettina

A harmadik Parasztolimpia Határok Nélkül – Reszneki módra elnevezésű rendezvény szombaton reggel kilenc órakor kezdődik.

Őr Zoltán, Őriszentpéter polgármestere elmondta, hogy a területileg három kistérséget és 49 települést lefedő Őrség Határok Nélkül Egyesület emblematikus rendezvénye 2010-ben indult útjára. A leader szervezet 29 zalai és 20 vasi települést foglal magába, 22 ezer 500 lakossal együtt.

– A parasztolimpia a reszneki önkormányzat helyi rendezvényeként indult több évvel korábban – folytatta a polgármester. – Majd óriási sikerrel képviselték térségünket Budapesten, a Vajdahunyadvár környezetében megrendezett Magyar Vidék Napján. Úgy gondoltuk, hogy méltó ez a rendezvény arra, hogy a térségünk meghatározó programjává váljon. Arra hivatott, hogy erősítse a identitástudatunkat is. Letűnt korok hétköznapjait elevenítjük fel a játékokkal, azokat az időket, amikor az emberek közelebb voltak egymáshoz. Nagyobb volt a megértés, az odafigyelés. Ezeket az értékeket próbáljuk átmenteni ebbe korba. Ezzel formáljuk a közösségünket, s közelebb is kerülnek egymáshoz a térségben élők.

Csörötneken 2011-ben rendezték meg a második parasztolimpiát. Nagy népszerűségnek örvendett (Fotó : Szendi Péter)

 

Őr Zoltán hozzátette, hogy a rendezvény az elmúlt években körbejárta mindhárom kistérséget (az őriszentpéterit, a szentgotthárdit és a lentit), így idén, augusztus 31-én ismét visszatér hozzájuk, az Őriszentpéteri Kistérségbe. A hivatalos megnyitó reggel kilenc órakor lesz, beszédet mond Horváth Zoltán, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal Zala Megyei Kirendeltségének a vezetője is. Felvonulnak a csapatok, majd meggyújtják az olimpiai lángot. Idén 12 csapat jelentkezését várták a szervezők, mivel általában 10-12 versenyszámot kell teljesíteniük a bátor vállalkozóknak. A klasszikus versenyszámok mellett a reszneki lebonyolítók új, meglepetés versenyszámokat is kitaláltak. Lesz többek között vízhordás igával, mozsártánc, gerely- és vasvilladobás, gumicsizmarúgás. Idén is megrendezik a Szekér Forma 1-et, lesz talicskatolás, Hej, sparhelt!, létrafutás, valamint borhordás is.

A versenyszámokat forgószínpadszerűen kell teljesíteniük a csapatoknak, így nem lesz idő a lazsálásra. Várhatóan délután három órára dől majd el, hogy idén ki viheti haza a harmadik Parasztolimpia Határok Nélkül játékok vándorserlegét.

 

 

 

A program családi nap is, olyan játékokkal kedveskednek a kicsiknek, mely lehetőséget ad a tartalmas időtöltésre. Kinyit 10 órától a fanyűvő játékpark, a népi játszóház is. Lesz helyi termékek vására, a színpadon négy órától egymást váltják a fellépők: a Kerka Néptáncegyüttes, a Galaxy Akrobatikus RRC helyi tánccsoportja, a Szentgyörgyvölgyi tánccsoport és a Lábas Pajtások.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!