Őriszentpéter

2014.08.10. 18:41

IV. Kulináris kavalkád Őriszentpéteren

Negyedik alkalommal készültek a kisvárosban erre a különleges rendezvényre a helyi és környező települések sütés-főzés iránt érdeklődő lakói. Hagyományosan pörkölt és gulyásfőző versenyeket szerveznek a környéken, így ez a rendezvény azért különleges, mert éppen a pörköltön kívül minden más ételt lehetett szabadban készíteni.

Fekete Lászlóné

Augusztus 9-én, szombaton délután tartotta a négy évvel ezelőtt hagyományőrző céllal indított rendezvényét az Őriszentpéterért Egyesület. A IV. Kulináris Kavalkád rendezvényét a helyi sportpálya környékén, 15 főzőcsapat megjelenésével tartották meg. Ebben az egyfőstől a nyolcfős csapatig többféle csapat tevékenykedett.

A rendezvényre kilátogatók örömmel nézték, milyen ügyesen, gondosan készültek a sütés-főzésre barátok, családok, csapatok.  Az egyesület alapcsomagot biztosított, amit ki-ki a maga étele szerint kiegészített. Sokféle ételt főztek és sütöttek a lelkes csapatok. Készült sült, puliszkával, gyümölcs-salátával, valamint lecsós jellegű többféle étel, lángos, húsos és zöldséges egytálételek, és mellette pacal is. Illatozott a többféle ízesítéssel készült sült hús.

A fiatalok jól eltölthették az időt a játszótéren és a sportpályán.

Pivonkáné Benke Éva sütés közben

A zsűri tagjai – Hesinger Lászlóné, Horváth Kálmánné, Hosszú Ferencné, Kulcsár Antalné, Lukács László, Sánta Rezsőné és Fekete Lászlóné - nehezen rangsorolták az ételeket.

A fődíjat „Tohonya” nyerte. Második a „Papsósbabos” elnevezésű, harmadik a „Vörös Öcsi és a többiek” csapata lett. Nem véletlen az elnevezés, mivel a csapatok vidám neveket választottak.

Egyéni versenyen döntöttek az Aromák mestere cím elnyeréséről. Fűszereket, házi szörpöket, italokat, lekvárokat, zöldségeket kellett felismerni illatról és ízről, persze csukott szemmel. Ebben a legügyesebbnek Búzás Bálint fiatalember bizonyult. A különdíjat sült hús, ízes kolbász, tökmagolajos krumpli saláta ételükkel a „Nevesincs Team” csapat érdemelte ki, mivel Ők a kenyeret is maguk sütötték az ízletes étel mellé.

Otthonról hozott édességek, sütemények készítőit is díjazta a zsűri. Ebben a kategóriában is sokan indultak, akik közül Papp Lászlóné lett az első mákos süteményével.

Gaál Csaba, Papp László, Vörö Győző, Babos László, Tamaskó Lászlóné, Búzás Bálint

A délutáni zenét Fazekas Máté szolgáltatta. A zsűrizés megkezdése előtt az égiek is megcsillantották véleményüket. Dörgött, villámlott, csattogott minden. A téliesített pavilonok megnyíltak, és mindenki menekült az eső elől. Egyikben a zsűri befejezte munkáját, a többiben türelmesen várt mindenki. Sajnos egy óra után be kellett látni, az égiek áldása nem áll el, ezért új stratégia kellett. Irány a helyi művelődési ház. Jókor érkeztek az elsők, mert a művelődési házba folyt be az esővíz. Törlés, takarítás után minden hiba elhárult, megkezdődhetett az értékelés. Ekkor már nem volt ott mindenki, mert az aggódó rokonok, ismerősök a versenyzők egy részét hazamenekítette a vihar miatt.

Ez a felhőszakadás nem tántorította el sem a főzőket, sem a vendégeket. Kellemes, vidám hangulat volt.

A rendezvényt Őriszentpéter Önkormányzata anyagilag is támogatta. A szervező Őriszentpéterért Egyesület vezetősége reméli, hogy ezt a jól sikerült Kulináris Kavalkád rendezvényt minden évben meg tudják szervezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!