Őriszentpéter

2015.07.17. 12:33

Új misebuszt kapnak - Az idén Kárpátaljáról várnak gyerekeket vendégségbe az Őrségbe

Őriszentpéter - Varga Ottó, az Őrség közszeretetnek örvendő papja sok újdonságot említ. Például azt is, hogy hamarosan elkezdik a nagyrákosi templom belső felújítását.

Némethy Mária

- Nagyon boldog vagyok attól, hogy az Őrségbe érkező turisták közül sokan fontosnak tartják, hogy vasárnaponta eljárjanak misére. Így Őriszentpéteren, Bajánsenyén vagy Kondorfán is gyakran találkozom velük. Nem hagyják otthon a hitüket, és ez nagyon jó érzés - hallom Varga Ottótól, az Őrség esperesétől, akitől az iránt érdeklődöm, hogyan alakul az idei nyara.

Rögtön arról beszél, ami hagyomány már itt. Minden nyáron a határon túlról érkezik egy csapat magyar gyerek az Őrségbe. Az idén augusztus 5-étől Kárpátaljáról, Munkácsról várnak nyaralni gyerekeket, erre készülnek a helyi karitásszal.

- Nem tudom, végül hányan érkeznek majd ide gondolkodik el Ottó atya. Mi mindenestre 35 gyereket várunk a kísérőikkel. A programjuk is összeállt már. Egy hetet töltenek Magyarországon, Budapesten a Parlamentet és a Szent István bazilikát nézik meg, innen kirándulnak Németújvárra (Güssingbe) és Lendvára, Kőszegre és Szombathelyre. Nagyon remélem, szép élményekkel térnek majd haza.

Varga Ottó nemrégiben két püspököt látott vendégül, tíz éve busszal szállítja misére a hívőket. Fotó: Szendi Péter

Megemlíti, hogy a minap két püspök vendégeskedett nála. Az egyik Snell György, akit októberben nevezett ki az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspökévé a pápa, a másik Palánki Ferenc, az Egri Főegyházmegye segédpüspöke 2010 óta.

- Jó volt elbeszélgetni a kerti asztalnál, de én nekik is csak azt tudtam mondani, mint most magának: én csak egy csóró pap vagyok, de az Őrség népétől mindent megkapok. Nagyon jól érzem ezek között az emberek között magamat beszél midennapjairól Varga Ottó, amikor azt pendítem meg: nehéz lehet a szolgálat ilyen szegény vidéken.

A sokat mosolygó, jó humorú Varga Ottó atyától más választ nem is vár az ember. Ő az, aki 28 éve minden misén kézfogással fogadja a híveket a templom kapujában, tíz éve szállítja is őket a misebusszal. Van úgy, hogy kétszer, háromszor is fordul, amire mindenkit elfuvaroz a templomba. Így mindenkiről mindent tud, a hívek a mindennapjaikba is beavatják.

Ettől boldog Ottó atya. Azt is elújságolja, hogy pályázaton új buszt nyertek, kiszuperálhatják a régi, 15 éveset. És ha már a gyarapodásról van szó, hát megemlíti: a nagyrákosi templomot kívülről már sikerült rendbe tenni, de most júliusban elkezdik a belső renoválását is. Továbbá azt se felejtsem el megírni, hogy az őriszentpéteri Árpád-kori templom már bekerült az értéktárba, jövőre pedig a veleméri is követi majd.

Ottó atya kisbabák születéséről is mesél, merthogy az a nagy öröm. Igaza van, mindannyiunknak az.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!