Őriszentpéter

2015.08.15. 07:46

Szélesre tárta kapuit ismét Hétrétország

Szombaton 10 órakor megnyitotta kapuit Hétrétország – a szerek és porták köztiválja. 10 napon át nyitott portákkal, koncertekkel, játékokkal, színházi előadásokkal várják az érdeklődőket.

Bajdó Bettina

Sülyi Péter főszervezővel először a rendezvény megszületéséről beszélgettünk, arról, hogy lett a fesztiválból köztivál.

- 2002-ben rendeztük meg első alkalommal Hétrétországot – mondja a főszervező. – Ezt megelőzte már a 13 éves, pünkösdi Virágzás Napjai elnevezésű rendezvényünk, mely tartotta magát eredeti funkciójához. Igényes művészeti fesztivál volt, mely nem vonzott nagy tömegeket. Reménykedtünk azért, hogy az itt élők is el-, illetve befogadják, közkedvelt és látogatott lesz. A művészeti programok addig itt nem voltak jellemzőek az Őrségben. Arra gondoltunk, hogy a másság érdekes és vonzó lesz. Egy bizonyos fokig így is lett, de nem nyerte meg teljesen az itt élőket.

10 év után felmerült a kérdés, hogy bár gyökeret vert a rendezvény, de lehet-e úgy fordítani a programokat, hogy az itt élők is részt vegyenek benne. Arra jutottak, hogy ami működik, azon nem változtatnak, inkább új rendezvénnyel rukkolnak elő, így jött létre Hétrétország.

A szalafői Ferenc Porta bemutatógazdaság is egyben. Fontosnak tartják, hogy közel hozzák az emberekhez a helyben készült élelmiszereket, és bemutassák nekik a számukra hétköznapi háziállatokat is. Zaicz Réka, a porta tulajdonosának a lánya már otthonosan mozog a háziállatok között. A látogatóknak is szívesen segít, megmutatja, hogyan csalogathatják a kecskéket egy kis friss fűvel a karám széléhez.

- Ez egy sokkal nagyobb, térben és időben is kiterjedtebb rendezvény – folytatta a főszervező. – A főszezonban szervezzük meg és támogatja a térség helyi értékeit. Akkoriban még nem folyt a csapból a helyi értékek támogatása. 2002-ben ennek a jegyében szerveztük meg a nyitott porták hálózatát, mely az itt élők értékeit mutatja be, fellendítve a turizmust. Nagy találmány volt, hiszen nem készültünk külön turisztikai attrakcióval. A helyi portákon a házigazdák ugyanazt tették, mint az év más napjain, ugyanazt a felmutatható értéket állították elő. Csak kinyitották kapuikat az idegenek előtt, hogy megnézhessék ezt a munkát.

Sülyi Péter szerint nagy volt a tét, hiszen kérdés volt, hogy az itt élők beszállnak-e ebbe a játékba. Hiszen, mint minden játék ez is spontán volt, de azért megvoltak a szigorú szabályai. Szerencsére rögtön az első alkalommal kialakult az összjáték, 12 falu azonnal csatlakozott a programhoz. Azóta ez a szám 20-ra emelkedett.

- Mi nem akarunk határokat húzni, volt, hogy Ausztriában, Szlovéniában is voltak nyitott portáink – tette hozzá Sülyi Péter. – Hétrétország éppen ott van, ahol az emberek. A nyitott portákon túl szerettük volna, ha a művészeti színvonalat sem kell lejjebb adnunk. Kellemes tapasztalataink vannak, mindenkinek jó a rendezvény. Azonban vannak nehézségek is. Hasonló fesztiválok másutt is vannak az országban, a kapolcsi mintaadó is volt számunkra. Mi szerettük volna a tömegesedést elkerülni, ám a gazdasági fenntartás feltételei közé tartozik, hogy mindig növekedni kell. Az állandó kényszerben féltünk, hogy tarthatatlanná válnak az eredeti céljaink. Szerencsére nem lett tömegroham.

Hétrétországban idén is több mint 20 településen várják nyitott portákkal a látogatókat, 10 nap alatt eloszlik a látogatók mennyisége. Arra ösztönzik az embereket, hogy mozogjanak, ezáltal megismerik az Őrséget is. A közösség irányába mozdultak el, ezért is lett a fesztiválból köztivál.

- A következő öt-tíz évre is megvannak már a célkitűzéseink is – emelte ki a főszervező. – Zöldíteni szeretnénk, a fenntarthatóság irányába elmozdulni. Ötven kilométeres körön belül mozognak a látogatók, s nincs tömegközlekedés. Nem vagyunk felszerelve semmivel, hogy megoldjuk a látogatók szállítását, akár kerékpárral is. Így marad az autó. Ezen a jövőben együtt kellene tanakodnunk az ügyes, megfontolt szakemberekkel. A programokba az önkormányzatok, a nemzeti park is bekapcsolódik, ezt is lehetne erősíteni a jövőben. Vannak tartalékok még Hétrétországban, ezeket ki kell használni. Sokkal nagyobb lehetne az összefogás.

Sülyi Péter azon munkálkodik, hogy valami újat is tudjanak adni a látogatóknak, ám megmaradjanak az eredeti elképzelés mellett

Sülyi Péter szerint ma már az országban rengeteg fesztivál van, ma már szinte mindenre rá lehet húzni, garancia nélkül ezt a kifejezést. Ők a Magyar Fesztiválszövetség tagjai is egyben, mely egyfajta minőséget is garantál. Sikeres igazából akkor lenne, ha a források elosztásánál erre lehetne támaszkodni. Hiszen azok a rendezvények, melyek ide tartoznak, próbálnak minőségben valami mást, valami egyedit nyújtani. A finanszírozási nehézségek mindenütt gondot okoznak. Hétrétország szerencséje, hogy a vidékfejlesztés támogatja, ezért tudtak eddig talpon maradni. Megtalálták a hovatartozásuk, hiszen itt vannak otthon.

Vasárnap 10 órától este hatig a Malom udvarán Porták portékái címmel helyi termék és kézműves vásár várja a látogatókat. Lesz Iciri-piciri játszóház is, 11 órakor Pici Bonbon címmel Góbi Rita kedveskedik előadással a kicsiknek. 17 órakor „17 szótag a csendhez” Haiku-kiállítás nyílik Fer-Kai műveiből. 19 órától a falusi színjátszóké a főszerep, fellép a murakereszturi Mura Színjátszó Csoport, majd a kapcai Káosz Színjátszó Csoport. Fél kilenctől a Medaiwave a vendég, vetítés lesz a nemzetközi film és zenei együttlét díjnyertes filmjeiből. Fél 11-től pedig, ha az időjárás is engedi, akkor Csillagnéző túra indul Uray Zsuzsannával, a találkozó az Árpád-kori templomnál lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!