Ország-világ

2020.12.01. 13:16

Soros György Magyarországot támadva megint az örökkötvényt ajánlgatja az EU-nak

A koronavírus-járvány második hullámának közepén Soros György újra elővette korábbi, örökkötvénnyel kapcsolatos felvetéseit. Kedden megjelent írásából kiderült, hogy a rendkívüli helyzet ellenére továbbra sem tett le tervéről, Európa örökös adósságba taszításáról.

6166163 15.02.2020 Hungarian-American investor and philanthropist George Soros attends the Munich Security Conference in Munich, Germany. Alexey Vitvitsky / Sputnik

Forrás: AFP / Sputnik

Fotó: Alexey Vitvitsky

Az apropót ezúttal Magyarország és Lengyelország brüsszeli költségvetési vétója szolgáltatta: a bevándorláspárti spekuláns szokásos ellenfeleit támadva követeli tervének elfogadását – írja az Origo.

„Mivel Magyarország és Lengyelország megvétózta az Európai Unió költségvetését és az uniós helyreállítási alapot, az örökkötvények kibocsátásának ügye soha nem volt aktuálisabb” – kezdte írását Soros a Project Syndicate-en, azon a honlapon, ahol nemrég letiltották Orbán Viktor miniszterelnök Soros Györgynek címzett válaszlevelét.

Újra napirenden Európa eladósítása

A bevándorláspárti spekuláns úgy látja, nemcsak a bizonytalan jövőkép, hanem a tagállamok megosztottsága is közrejátszik abban, hogy az Európai Unió nem tud örökkötvényeket kibocsátani. Majd cikkében nekiesik Magyarországnak és Lengyelországnak, mondván, hogy miattuk alakult ki széthúzás az európai együttműködés rendszerén belül.

Úgy látja, terve azért megvalósíthatatlan brüsszeli szinten, mert a közép-európai országok megvétózzák az uniós költségvetést és a helyreállítási alapot, valamint az úgynevezett fukar ötök (Ausztria, Dánia, Finnország, Hollandia és Svédország) saját pénzügyi helyzetüket mindennél előbbre valónak tartják.

Soros publicisztikájában külön kitér Orbán Viktorra, aki szerinte csak azért vétóz, mert az új jogállamisági rendelkezés gyakorlati határt szabna politikájának. Jól jelzi a bevándorláspárti spekuláns elfogultságát és a magyar miniszterelnökkel szemben táplált gyűlöletét, hogy egyenesen úgy fogalmaz: Orbán magával rángatta Lengyelországot a küzdelmekbe. Ezzel értelemszerűen azt sugallja, hogy a magyar kormányfő mozgatja a szálakat.

Az Orbán-fóbiás Soros, miután kidühöngi magát, azt részletezi, hogyan lehetne a vétót hatástalanítani, és ez hogyan függ össze az örökkötvények ügyével. Gyakorlatilag egy az egyben megismétli májusi, Der Spiegelben megfogalmazott pénzügyi tervét. Soros elképzelése szerint Európa bajaira megoldást jelentene egy soha le nem járó, örökre szóló hitel, amelynek a kamatait az idők végezetéig kellene fizetni. Ez a gyakorlatban úgy nézne ki, hogy az Európai Unió egy bizonyos összegért kötvényt bocsátana ki, aminek nem kellene fizetni a tőketartozását, de a kamatát örökre fizetni kellene a hitelező cégnek. „Ez nagyrészt megoldaná Európa pénzügyi problémáit” – hangoztatja Soros az álláspontját, amit a szakértők a legkevésbé sem osztanak.

A különböző országok gazdaságának bedöntésén meggazdagodó üzletember írása végén a korábbiakkal összhangban arra ösztönzi a tagállamokat, külön kiemelve a fukar ötöket, hogy ha módjuk van rá, bocsássanak ki örökkötvényeket. Szerinte, ha egy ország belevágna a projektbe, az precedenst jelentene a többiek számára.

Majd Soros meghatározza a végcélt is: a jövőben ne csak a tagállamok adjanak ki örökkötvényt, hanem amint megerősödött, saját nevében az unió is.

Még mindig Magyarországot támadja

„Soros György olyasmit akar, ami rossz Magyarországnak. Ő mondta ki először, hogy azokat az országokat, amelyek nem engedik be a migránsokat, meg kell büntetni és el kell tőlük venni az európai uniós pénzeket”nyilatkozta a Die Zeitnak adott interjújában Orbán Viktor.

A Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! pénteki adásában pedig úgy fogalmazott, hogy „ma a világpolitika legkorruptabb embere Soros György, rengeteg politikust fizet, azokat is, akik most zsarolni akarják Magyarországot és Lengyelországot uniós pénzekkel.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában