példakép

2021.10.03. 21:32

Herczegh Anita: nem is választhattak volna jobb névadót a Regőczi Alapítványnak

Az alapítvánnyal arra vállalkoztak, hogy személyre szabott, hosszú távú segítséget adjanak az árváknak, amíg önálló útra lépnek, szakmát vagy egyetemi végzettséget szereznek.

Vác, 2021. október 3. Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége, a koronavírus-járvány miatt árván maradt gyerekeket segítő Regőczi Alapítvány kuratóriumának elnöke köszöntőt mond a váci Regőczi-kápolna ünnepi szentmiséjén 2021. október 3-án.

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Regőczi István atyánál nem is választhattak volna jobb névadót a Covid-árvákat segítő alapítványnak, ő igazi példakép – mondta Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége, a Regőczi Alapítvány kuratóriumának elnöke vasárnap Vácon.

Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita részt vett a váci Regőczi-kápolna ünnepi szentmiséjén.

Herczegh Anita az ezt követően tartott beszédében kiemelte: a kápolnában jelen vannak olyanok, akik Regőczi atyát személyesen ismerhették, és olyanok, akik Covid-árvák, akiket a róla elnevezett alapítvány segít. Az atya életútjának felidézése nem is történhetne méltóbb környezetben, hiszen a váciak ismerik élete legfontosabb állomásait: a hadiárvák gondozását, a templomok, árvaházak építését, a koncepciós pereket, a börtönévek megpróbáltatásait, valamint a mindvégig töretlen hitét, segítőkészséget és önzetlenséget – fogalmazott.

Felidézte: amikor tavasszal elhatározták, hogy alapítványt hoznak létre a koronavírus-járványban árvává lett gyermekek segítésére, sokat gondolkodtak a megfelelő név kiválasztásán, és amikor felmerült Regőczi atya neve, rögtön tudták, hogy csak ő lehet a névadó, mert ő a példaképük.

Hangsúlyozta: az alapítvánnyal arra vállalkoztak, hogy személyre szabott, hosszú távú segítséget adjanak az árváknak, amíg önálló útra lépnek, szakmát vagy egyetemi végzettséget szereznek.

Kitért rá: kidolgozzák a folyamatos havi támogatások feltételrendszerét, hogy kiszámítható segítséget nyújtsanak, továbbá más intézményekkel, alapítványokkal is együttműködnek.

Herczegh Anita elmondta: sok tragikus történet van, és az elmúlt több mint másfél évben sokszor lehetett érezni, hogy nincs befolyásunk az események alakulására, tehetetlenek vagyunk. Regőczi atya élete a tettekről szólt, arról, hogy nem elég meglátni a problémát, sajnálkozni, és a mélységes együttérzés sem elegendő, azonban nincs lehetetlen, ha összefogunk – jelentette ki.

Regőczi Istvánt (1915-2013) 1943-ban szentelték pappá. Pesterzsébeten lett hittanár és káplán, majd Vácra került, ahol templomot épített és gyermekotthont alapított. 1949-ben az árvaházat feloszlatták, őt letartóztatták és 1953-ig Kistarcsára internálták. 1992-ben került vissza Vácra, ahol a fegyház lelkészeként dolgozott. 1992-ben Vác városa díszpolgárrá választotta. Több könyvet írt flamand és magyar nyelven.

Áder János köztársasági elnök és felesége 2021-ben létrehozta a Regőczi István Alapítványt azzal a céllal, hogy hosszú távú és személyre szabott gondoskodást biztosítson azoknak a gyermekeknek, akik a világjárvány idején elvesztették egyik vagy mindkét szülőjüket.

Borítókép: Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége, a koronavírus-járvány miatt árván maradt gyerekeket segítő Regőczi Alapítvány kuratóriumának elnöke köszöntőt mond a váci Regőczi-kápolna ünnepi szentmiséjén 2021. október 3-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában