választási botrány

2021.11.17. 05:51

Az Egyesült Államok beutazási tilalmat rendelt el a nicaraguai elnökkel szemben

A korlátozás kiterjed minden „választott tisztségviselőre”, így Daniel Ortega feleségére, Rosario Murillo alelnökre is.

Az Egyesült Államok beutazási tilalmat rendelt el Daniel Ortega nicaraguai elnökkel és a kormányának tagjaival szemben a vitatott tisztaságú elnökválasztás nyomán – jelentette be kedden a Fehér Ház.

A korlátozás kiterjed minden „választott tisztségviselőre”, így Daniel Ortega feleségére, Rosario Murillo alelnökre is. De ugyanúgy érintettek a nicaraguai biztonsági erők tagjai, bírók, polgármesterek és más olyan személyek, akiket a közép-amerikai ország demokráciájának aláásásával vádolnak.

„Az Ortega-kormány és támogatóinak elnyomó és visszaélő tevékenységei cselekvésre kényszerítik az Egyesült államokat” – közölte Joe Biden amerikai elnök.

„Az Ortega-kormány antidemokratikus, autokrata intézkedései megnyomorították a választási folyamatot és elvették a nicaraguai állampolgárok jogát, hogy szabad és tisztességes választásokon cserélhessék le vezetőiket” – tette hozzá Biden.

Kedden kiadott közleményében az amerikai elnök éles szavakkal kifogásolta a nicaraguai demokratikus intézmények aláásását és elítélte a békés tüntetők, ellenzéki és civiltársadalmi vezetők, elnökjelöltek és újságírók őrizetbe vételét.

Daniel Ortega a november 7-én tartott voksoláson több mint 75 százalékos támogatottsággal nyerte el megszakítás nélkül immár a negyedik, ötéves államfői megbízatását, miután a nicaraguai hatóságok a választásokat megelőző időszakban bebörtönöztek 39 ellenzéki politikust, köztük hét lehetséges ellenzéki elnökjelöltet.

A nemzetközi közösség élesen elítélte a nicaraguai választást. Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Kanada összehangolt, célzott szankciókat vezetett be Ortega kormányával szemben.

Az Amerikai Államok Szervezete (AÁSZ) pedig pénteken határozatban elítélte Nicaraguát, amiért a közép-amerikai országban tartott elnökválasztás nem volt sem szabad, sem átlátható, sem tisztességes, ezért az AÁSZ szerint Daniel Ortega elnöknek nincs demokratikus felhatalmazása.

A nicaraguai parlament egyébként kedden ellenszavazat nélkül törvényt fogadott el, amelyben felszólítja Daniel Ortegát, hogy utasítsa vissza az AÁSZ alapokmányát. Carlos Emilio López kormánypárti képviselő szerint a „demokratikus charta elítélése a gyarmattartó szervezet elhagyását jelenti”.

Politikai elemzők szerint amennyiben Ortega valóban elutasítja az AÁSZ alapokmányát, úgy az egy kétéves kilépési folyamatot indítana be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában