Bejelentés

2022.09.18. 11:16

Döntött Brüsszel: november 19-ig adott időt a magyar kormánynak

A Bizottság három kohéziós politikai operatív program 65 százalékának, összesen 7,5 milliárd eurónyi forrásnak a befagyasztását javasolta.

Johannes Hahn az EU költségvetési és adminisztrációs biztosa tart sajtótájékoztatót 2022. szeptember 18-án

Forrás: AFP

Fotó: Kenzo TRIBOUILLARD

Mivel a költségvetési kockázat továbbra is fennáll, éppen ezért az Európai Bizottság azt javasolja az Európai Tanácsnak, hogy a három kohéziós politikai operatív program keretein belül a kötelezettségvállalások 65 százalékát függessze fel. Ez az összeg körülbelül 7,5 milliárd euró (3000 milliárd forint), ami a Magyarországnak járó kohéziós pénzek harmadát teszi ki

 – jelentette be vasárnap a magyar jogállamisági eljárás kapcsán Johannes Hahn, az Európai Bizottság költségvetési és igazgatási biztosa. 

Johannes Hahn a bejelentés során elmondta, Magyarország 17 intézkedést fog végrehajtani, amelyek megfelelőek lehetnek arra, hogy a bizottság aggályait eloszlassák, illetve a fennálló problémákat kezeljék, amennyiben azt megfelelő jogszabályi formákba öntik, és szükségszerűen hajtják végre. De mivel a korrupciós kockázat még fennáll, ezért van szükség a Magyarországgal szembeni pénzügyi szankciókra.

Az EB által javasolt intézkedések között ugyanakkor az is szerepel, hogy Magyarország november 19-ig tájékoztatást ad, a testület pedig újraértékeli a helyzetet és dönteni fog - írja a Magyar Nemzet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában