Jelen és jövő

2023.05.23. 06:41

Új helyszíneken várja az érdeklődőket a Hadtörténeti Intézet és Múzeum gyűjteménye

A Hadtörténeti Intézet és Múzeum Kapisztrán téri épületében megszokott kiállítása 2023. május 21-től bezárta kapuit, majd 2023. augusztusától időszakos kiállítással a magyar történelem egyik legfontosabb városában és egyben kiemelkedő katonavárosában, Székesfehérváron nyílik meg újra a nagyközönség előtt.

MW

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára és Töll László ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka a 175 éves a Magyar Honvédség címû kiállítás megnyitóján a fõvárosi Bálnában 2023. május 2-án

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Megújul a magyar hadtörténelem emlékeit, valamint a honvédség jelenét és jövőjét bemutató kiállítás - tudta meg a Magyar Nemzet. A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulóján a Honvédelmi Minisztérium célja az volt, hogy a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) feladatköreinek megfelelő és méltó helyszínt találjon. Az intézmény a továbbiakban a honvédelem és hadtörténet iránt érdeklődőket – figyelembe véve a történelmi környezetet és a funkcionalitást – több helyszínen várja.

A Hadtörténeti Intézet és Múzeum Kapisztrán téri épületében megszokott kiállítása 2023. május 21-től bezárta kapuit, majd 2023. augusztusától időszakos kiállítással a magyar történelem egyik legfontosabb városában és egyben kiemelkedő katonavárosában, Székesfehérváron nyílik meg újra a nagyközönség előtt. A Szent István Király Múzeum Rendház épületének földszintjén, öt teremben megrendezésre kerülő, „Hadi múltunk kincsestára” című tárlat a Hadtörténeti Intézet és Múzeum 2024-ben nyíló nagyszabású székesfehérvári kiállításának előfutára lesz. A mintegy százötven műtárgyat bemutató tárlat igazi hadtörténeti kuriózumnak ígérkezik.

A Magyar Honvédség múltra épülő jelenével és jövőjével, a honvédségnél rendszeresített, XXI. századi, high-tech eszközökkel és a katonai mindennapok ismereteivel továbbra is a Bálnában találkozhatnak az érdeklődők. Az új közösségi tér elsődleges feladata a honvédelem ügyének népszerűsítése a modern muzeológia eszközeivel.

A látogatók a Modern Haderő termében fedezhetik fel a Magyar Honvédség csúcstechnológiáját interaktív kiállításon, ahol VR kiképző-szimulátor, Gripen-szimulátor, katonai robotkutyák, holoprojektoros harcjárművek és légvédelmi drónjáték is található. A nagy háborúk terme bemutatja a Magyar Honvédség szerepvállalását az első és második világháborúban korhű jelmezekbe öltözött katonák, lenyűgöző vizuális vetítések és egy I. világháborús repülőgép-szimulátor segítségével.

A Lőtéren a Magyar Honvédség rendszeresített fegyverzetének airsoft változatait, köztük az itthon gyártott CZ-sorozatot és néhány különleges fegyvert is ki lehet próbálni.

A Hadtörténeti Intézet és Múzeum feladata tehát, hogy a katonai örökségünket megőrizve a fiatalok számára is könnyen befogadható, átélhető és interaktív kiállításokat hozzon létre. A létesítmény költözése által ezeknek a feladatoknak az ellátása a megújulás és modernitás jegyében valósult meg.

Ahogyan azt már korábban a Honvédelmi Minisztérium kommunikálta, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum megüresedett épülete a továbbiakban a Honvédelmi Minisztérium egyes szervezeti egységeinek ad otthont.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában