Tiltott kampányfinanszírozás

2023.06.24. 08:01

A tavalyi választások előtti nagygyűlését is a guruló dollárokból finanszírozhatta a baloldal

Közel 400 millió forintba került a 2022. március 15-i kampányesemény, amelynek csupán tíz százalékát fizették a pártok, a pénz túlnyomó része külföldről érkezhetett.

MW

Márki-Zay Péter, hat ellenzéki párt közös miniszterelnök-jelöltjeként a baloldali pártok vezetőivel az Egységben Magyarországért nagygyűlésén Budapesten, a Műegyetem rakparton 2022. március 15-én

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

2022. március 15-én, a nemzeti ünnepen úgynevezett „kormányváltó nagygyűlést” szervezett a baloldal, ám az ezzel járó költségek mindössze egytizedét vállalták a pártok – erre a tényre hívja fel a figyelmet a Magyar Nemzenek az Állami Számvevőszék részjelentését bemutató cikksorozatának legújabb része.

 A közel 400 millió forintba kerülő (!) kampányeseményt 90 százalékban nem a pártok fizették, vélhetően ez a pénz nagyrészt külföldről érkezhetett.

Az Állami Számvevőszéknek a Magyar Nemzet birtokába került részjelentése szerint „buszos személyszállításra” nem kevesebb, mint 140 millió forintot költött a március 15-ei „kormányváltó nagygyűlés” érdekében a baloldal, méghozzá a Datadat nevű, Bajnai-körbe tartozó cég, illetve a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM). A Mandiner idén áprilisban, egy évvel a 2022-es választás után tárta fel először, hogy vélhetően döntően külföldi pénzből buszoztathatták a baloldali tüntetők egy részét.

A Magyar Nemzet cikkéből kiderül, hogy az ellenzék által kormányváltónak nevezett nagygyűlés összesen 383 173 914 forintba, azaz közel 400 millió forintba (!) került, amelyből mindössze 39 737 351 forintot, azaz a teljes költségek nagyjából egytizedét fizették baloldali pártok, így az LMP, a Jobbik és a DK. Furcsa, hogy éppen ezen pártok tagadják tavaly óta következetesen, hogy tudomásuk lett volna a baloldalhoz beérkező külföldi forrásokról.

A három említett formáció egyébként a „rendezvénybiztosítási és őrzési feladatokat”, a „rendezvénytechnika biztosítását” és a „rendezvény dekorációs feladatait” állta. Ezek szerint ők abban a hitben voltak, hogy a buszoztatástól a fellépőkig, a kampánytárgyaktól a hangosításig, a rendezvényszervezéstől a szétosztott kiadványokig a rendezvény kapcsán minden ingyenes volt. A jogszabályok szerint egyébként kampányidőszakban a pártok nem fogadhatnak el tiltott támogatásokat jogi személytől vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezettől, illetve más államtól, külföldi szervezettől, nem magyar állampolgár magánszemélytől sem.

A költségek nagyjából 90 százalékát a külföldről támogatott Mindenki Magyarországa Mozgalom (69 százalék), illetve egy bizonyos gazdasági társaság finanszírozott (21 százalék), ez pedig egyéb sajtóinformációk szerint feltehetően a Bajnai Gordonhoz és Ficsor Ádámhoz, tehát Gyurcsány Ferenc volt munkatársaihoz köthető Datadat Professional nevű vállalkozás.

Ami az egyéb tételeket illeti, az említett gazdasági társaság a buszos személyszállításon túlmenően „előadóművészeti tevékenység” jogcím alatt is kifizetett 23,7 millió forintot. A rendezvényen Burján Orsolya énekes, Ullmann Mónika és Nagy Zsolt színművész, Polgár Csaba színművész, illetve a „Hatalom a Népé” című kampánydal előadói léptek fel az ellenzéki politikusok és Donald Tusk mellett. A részjelentésből nem derül ki, hogy pontosan mely előadók kaptak pénzt, illetve értelemszerűen az sem, hogy pontosan mennyit. A Datadat említett cége mindenesetre további 5,5 millió forintot rendezvénytechnikai szolgáltatásra is kifizetett.

A költségek több, mint kétharmadát viszont a külföldről támogatott Mindenki Magyarországa Mozgalom állta. Az ÁSZ részjelentése szerint a Márki-Zay-féle mozgalom „rendezvényszervezés, buszbérlés, hangosítás” jogcímen 137,8 millió forintot, „buszos személyszállításra” további 89 millió forintot, „kampánytárgyak készítése” céljára 32,2 millió forintot, „casting, szereplő közvetítés” címen 1,7 millió forintot, a Bödőcs Tibor által a kampányban propagált baloldali kampányújságra, a „Nyomtass Te Is!” című kiadványra pedig több mint 1,6 millió forintot fizettek ki. Márki-Zay mozgalma végül mindösszesen több mint negyedmilliárd forintot, egészen pontosan 262 477 097 forintot fordított az ellenzéki március 15-ei rendezvényre kapcsolódó kiadásokra.

A Magyar Nemzet cikkét teljes terjedelmében IDE KATTINTVA olvashatja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában