Sikeres nyomásgyakorlás

2023.07.19. 10:15

Visszalépett az amerikai jelölt, nem lesz az Európai Bizottság vezető közgazdásza

Fiona Scott Morton lett volna az első nem uniós polgár, aki a bizottság főközgazdászaként dolgozik.

MW

Charles Michel, az Európai Tanács (j) és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (b) fogadja Joe Biden amerikai elnököt az Európai Unió-Egyesült Államok csúcstalálkozón Brüsszelben 2021. június 15-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Olivier Hoslet

Tekintettel a nézeteltérésekre, amelyek a pozícióra jelölt nem európai személy kiválasztása miatt alakultak ki, és annak fontossága miatt, hogy a főigazgatóság élvezze az Európai Unió teljes támogatását a végrehajtó tevékenységében, úgy döntöttem, hogy a legjobb megoldás az, ha visszalépek, és nem vállalom a vezető közgazdász pozícióját

– idézi a Magyar Nemzet Fiona Scott Morton levelét, amelyet Margrethe Vestager, az Európai Bizottság versenyjogi biztosa tett közzé a Twitteren.

A közgazdász végzettségű amerikai Fiona Scott Morton az Európai Bizottság versenyjogi főközgazdászának pozíciójából lépett vissza, miután a számára felajánlott állás politikai visszhangot váltott ki, mások mellett Emmanuel Macron francia elnök részéről.

Korábban írtuk:

– Ez már több mint nyomásgyakorlás, ez hatalomátvétel – húzta alá a Magyar Nemzet megkeresésére Halkó Petra. A XXI. Század Intézet vezető elemzője azzal kapcsolatban nyilatkozott a lapnak, hogy a napokban az amerikai Fiona Scott Mortont nevezték ki az Európai Bizottság vezető versenypolitikai közgazdászává. A bizottság indoklása szerint erre azért került sor, mert Morton volt a legalkalmasabb jelölt, és még a tagállamok – leginkább Franciaország – tiltakozása ellenére sem fogják elmozdítani pozíciójából a közgazdászt.

Az, hogy az egyik kiemelkedő európai hivatalnak, a bizottság versenypolitikai főigazgatóságának az új vezető versenypolitikai közgazdásza az amerikai Fiona Scott Morton lesz, egyértelmű jele annak, hogy az Európai Unió átengedte döntési autonómiáját, helyette ma már a pénzvilág emberei döntenek

– vélekedett Halkó Petra.

A tiltakozás odáig terebélyesedett, hogy a négy legnagyobb európai parlamenti pártcsalád vezetője által szignózott levélben követelik Morton kinevezésének visszavonását.

A XXI. Század Intézet vezető elemzője elmondta,

az amerikai és külföldi érdekek képviselőinek uniós intézményekbe történő beférkőzése nem új keletű dolog.

A teljes cikkért kattintson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában