Nyomozás

2023.08.02. 12:40

Külföldről kapott segítséget a magyar hatóság a Cseh Katalin köreihez köthető csalás ügyében

Válaszolt a litván hatóság a magyar szerveknek arra a jogsegélykérelmére, amit a Cseh Katalinék családi vállalkozásához kapcsolható cégcsoport vonatkozásában kért a Nemzeti Adó- és Vámhivatal – derült ki a nyomozást felügyelő Fővárosi Főügyészség Magyar Nemzetnek adott tájékoztatásából.

MW

Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője és alelnöke

Forrás: Magyar Nemzet

Fotó: Havran Zoltán

A nyomozást felügyelő Fővárosi Főügyészség közölte: 

Bővebb felvilágosítást – köztük az, hogy további teljesítés várható-e Litvániából vagy szükséges-e kiegészítést kérni – csak a válasz fordíttatását és értékelését követően adhatunk a nyomozás aktuális érdekeire is figyelemmel.

Arról még tavaly ősszel számolt be a Magyar Nemzet, hogy az adóhatóság azért kezdeményezte a jogsegélyt, mert a céghálózathoz sorolható egyik kft. részére értékesített gépek összeszerelésével megbízott litván állampolgár tanúkihallgatása szükségessé vált, fontos információkat remélnek tőle. 

Az adóhatóság két éve rendelt el költségvetési csalás miatt nyomozást, mert a szóban forgó cégcsoport tagjai gyanús körülmények között juthattak több milliárd forintnyi uniós pályázati pénzekhez. Az ügyben egy gyanúsítottat már kihallgattak, akinek az érdekeltségeinél a közelmúltban milliárdos értéket meghaladó vagyont foglalt le a hatóság – emlékeztet a Magyar Nemzet.

Ahogy azt már több alkalommal megírta a napilap, Cseh Katalinék köreinek botrányával 2021 nyarán, az Anonymus álarcos alak leleplező anyagai után kezdett foglalkozni a sajtó, az adóhatóság pedig költségvetési csalás gyanújával indított nyomozást. 

Ezek után a nyomozók megállapították, a vállalkozások összehangoltan pályáztak uniós és hazai pénzekre.

Több esetben azonos volt a cégek székhelye, fióktelepe, ügyvezetője, de nemegyszer egyezés mutatkozott a beszállító személyében és a projekt megvalósításának helyszínében is.

 A nyomozók feltárták: két pályázatnál azonos eszközbeszerzés történt, s többször ugyanazokat a számlákat tüntették fel az uniós pénzek felhasználásának igazolására. 

A teljes cikk ITT olvasható.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában