Orosz–ukrán háború

2023.08.05. 08:33

Medvegyev sorra indítana támadásokat az ukrajnai kikötők ellen

528. napja tart a háború. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Ukrán katonák egységük állásában, a kelet-ukrajnai Donyecki területen húzódó fronton 2023. július 14-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Oleh Petraszjuk

Megkezdődtek a nemzetközi tárgyalások Szaúd-Arábiában az ukrajnai béke elősegítéséről

Számos ország biztonsági szakértője kezdett szombaton Szaúd-Arábiában tárgyalásokat, amelyek célja az ukrajnai háború politikai rendezésének kidolgozása – jelentette a szaúdi állami televízió.

A nemzetbiztonsági tanácsadóknak a Vörös-tenger partján fekvő Dzsiddában tartott találkozóján megoldásokat kívánnak kidolgozni az ukrán–orosz válságra – jelentette az el-Ehbaríja.

A találkozón nyugati nagyhatalmak és fejlődő országok tisztségviselői vesznek részt. Egy szaúdi diplomata közölte: a júniusi koppenhágai találkozó elveit követve a résztvevő országok képviselői eszmecserét folytatnak a válság békés megoldásáról, közös közleményt az esemény konzultatív jellegénél fogva nem adnak ki.

Szaúd-Arábia közölte: a tárgyalások megrendezése a Mohammed bin Szultan trónörökös által tett humanitárius kezdeményezések és erőfeszítések folytatásába, illetve az orosz és az ukrán vezetéssel a válság első napjaitól folytatott kommunikációba illeszkedik bele.

Rijád mind Oroszországgal, mind Ukrajnával jó kapcsolatokat tart fönn.

Oroszország nem képviselteti magát a találkozón, a Kreml szóvivője annyit mondott, hogy Moszkva távolról figyeli a fejleményeket.

Szaúd-Arábia több alkalommal is felajánlotta, hogy közvetít Oroszország és Ukrajna között. Rijád tavaly hadifoglyok cseréjében működött közre. Májusban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vett részt az arab országok szaúdi éves csúcstalálkozóján.

Andrij Jermak, az ukrán elnök hivatalának vezetője, aki Kijevet képviseli a dzsiddai találkozón, kijelentette: „A tárgyalások nem lesznek könnyűk, de az igazság a mi oldalunkon áll”.

Jermak péntek este egy televíziós interjúban hangsúlyozta az ukrán álláspont érvényesítésének fontosságát: „a feladatunk az, hogy egyesítsük az egész világot Ukrajna körül”.

Orosz külügyminisztérium: Oroszország meg fogja bosszulni az ukrán dróntámadást

Oroszország meg fogja bosszulni, hogy Ukrajna megtámadott egy civil tartályhajót – közölte Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője.

Ukrajna szombatra virradóra a Fekete-tengeren, a Krím közelében tengeri drónnal támadta meg a SIG nevű orosz tartályhajót, amelynek a motortere a jobb oldalon, a vízszint közelében léket kapott, de nem süllyedt el. A SIG hajótestébe bekerült vizet kiszivattyúzzák – közölte az orosz tengeri mentő szolgálat. Olajszivárgás sem történt – közölte a szolgálat.

A Kercsi-hidat több órára lezárták, a vasúti közlekedést leállították.

Vlagyimir Rogov, Zaporizzsja megye Moszkva által kinevezett közigazgatási vezetője azt mondta, hogy a hajó a Szíriában harcoló orosz erők számára szállított üzemanyagot. Rogov szerint a támadás miatt kitört ablakok szilánkjai megsebesítették a legénység több tagját.

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője a támadásra reagálva közölte: meg fogják bosszulni, hogy Ukrajna civil tartályhajót támadott meg. Ezzel a „terrorista cselekménnyel” az ukránok veszélyeztették a legénység életét, és kockáztatták, hogy környezeti katasztrófa történjen.

A kijevi rezsim új terrorista módszereket alkalmaz, és ezért nem ítéli el egyetlen nyugati ország vagy nemzetközi szervezet sem. Nem igazolhatók az ilyen barbár tettek, de nem is maradnak válasz nélkül, kitervelőiket és végrehajtóikat elkerülhetetlenül meg fogjuk büntetni

– írta Zaharova közleményében.

Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök nem sokkal korábban azzal fenyegetőzött, hogy a hajók elleni ukrán támadások megtorlásául Oroszország még többet fogja támadni az ukrán kikötőket, sőt, „ökológiai katasztrófát fog okozni” Ukrajnának.

SOJGU, Szergej
Az orosz védelmi minisztérium által készített képen Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter (b) az Ukrajna elleni orosz háborúban részt vevő középső hadseregcsoport parancsnokságán tett látogatásán egy meg nem nevezett helyen 2023. augusztus 4-én
Forrás: MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium

Légiriadó Kijevben, robbanások Zaporizzsjában

A helyi média szerint az elmúlt fél órában Kijevben légiriadót rendeltek el, Zaporizzsjából pedig robbanásokat jelentettek.

Mindez azután történt, hogy a Kreml azt ígérte, Oroszország megtorlást fog alkalmazni a Fekete-tengeren az orosz hajók ellen intézett ukrán támadások után.

Az ukrán légierő szerint orosz cirkálórakéták tartanak a Kijev városa felé, és azt tanácsolták az embereknek, hogy vonuljanak fedezékbe – írja az Origo a Sky News cikkére hivatkozva.

Oroszország elriasztott egy amerikai drónt a Fekete-tenger felett

Oroszország elriasztott a Fekete-tenger felett egy amerikai drónt, amely közeledett az országhatárhoz – közölte a moszkvai védelmi minisztérium szombaton a Telegramon.

A tárca tájékoztatása szerint az orosz erők egy Szu-30-as harci gépet riasztottak, amely visszafordulásra kényszerítette az MQ-9A Reaper típusú, pilóta nélküli felderítő repülőgépet.

Az ukrajnai háború kezdete óta több ilyen incidens történt orosz és külföldi gépek között a Fekete- és a Balti-tengeren. Június végén Oroszország közölte, hogy hasonló módon elriasztott három brit repülőgépet. Az utóbbi hónapokban francia, német és lengyel gépekkel is történt hasonló incidens. Májusban két-két amerikai stratégiai bombázót ijesztett el az orosz légierő Moszkva állítása szerint. Áprilisban a Fekete-tengeren elsüllyedt egy amerikai Reaper orosz harci gépek manőverei miatt.

Az oroszok intenzíven támadnak

Oroszország szombaton közölte, hogy elfoglalt egy települést Ukrajna északkeleti részén, ahol Kijev megnövekedett támadásokról számolt be.

Kupjanszk térségében a nyugati parancsnokság katonai egységeinek hozzáértő és szakszerű fellépése eredményeként felszabadult Novoszelivszke település

– közölte az orosz védelmi minisztérium a Telegramon – írja az Origo az AFP beszámolójára hivatkozva.

Pénteken az ukrán hadsereg közölte, hogy egyre több támadással kell szembenéznie keleten.

„Az ellenséges támadások száma nőtt. Súlyos harcok zajlanak” – mondta Ganna Malyar, a hadsereg szóvivője. Malyar azt mondta, hogy az orosz csapatok ukrán erőforrásokat akarnak vonzani erre a területre, miközben Ukrajna ellentámadást folytat délen.

Törvényesnek nevezte az ukrán biztonsági szolgálat az orosz tartályhajó elleni dróntámadást

„Törvényesnek” nevezte szombaton az ukrán belbiztonsági szolgálat (SZBU) főnöke azokat a támadásokat, amelyeket Ukrajna nemrég orosz hajók és az Oroszországot a Moszkva által bekebelezett Krím félszigettel összekötő Kercsi-híd ellen hajtott végre.

Vaszij Maljuk a Telegramon azt írta: „ez teljesen logikus és hatékony” lépés volt az ellenséggel szemben.

Ukrajna szombatra virradóra a Fekete-tengeren, a Krím közelében tengeri drónnal támadta meg a SIG nevű orosz tartályhajót, amelynek a motortere a jobb oldalon, a vízszint közelében léket kapott, de nem süllyedt el. A SIG hajótestébe bekerült vizet kiszivattyúzzák – közölte az orosz tengeri mentő szolgálat. Az incidensben senki sem sérült meg, olajszivárgás sem történt – közölte a szolgálat.

A Kercsi-hidat több órára lezárták, a vasúti közlekedést leállították.

Egy ukrán hírszerzési illetékes a Reuters hírügynökséggel azt közölte, hogy a drón 450 kilogramm robbanóanyaggal támadt az ukrán vizeken az orosz hadsereg számára üzemanyagot szállító tartályhajóra.

Vlagyimir Rogov, Zaporizzsja megye Moszkva által kinevezett közigazgatási vezetője azt mondta, hogy a hajó a Szíriában harcoló orosz erők számára szállított üzemanyagot. Rogov szerint a támadás miatt kitört ablakok szilánkjai megsebesítették a legénység több tagját.

A hajó és tulajdonosa ellen Washington szankciókat rendelt el, mert korábban kerozint szállított a Szíriában harcoló orosz erőknek.

Pénteken egy orosz tengerjáró hajó szenvedett súlyos károkat egy ukrán legénység nélküli szerkezet támadásában Novorosszijszk orosz kikötőváros haditengerészeti támaszpontja közelében.

„Az ilyen különleges műveleteket az ukrán területi vizeken hajtjuk végre, így teljesen törvényesek” – szögezte le az SZBU főnöke.

A brit védelmi minisztérium szombaton közölte: az Olenyegorszkij Gornyak nevű, orosz partraszállító hadihajó súlyosan megrongálódott a novorosszijszki kikötő közelében előző nap végrehajtott ukrán dróntámadásban, ami súlyos csapás az orosz hadiflotta számára.

A tárca szerint a felvételek alapján a kétéltű partraszállító több vízhatlan rekesze megrongálódott, illetve a legénység nem tudott elég hatékonyan fellépni a kárelhárításban.

Az Olenyegorszkij Gornyak a legnagyobb orosz hadihajó a Moszkva cirkáló 2022. évi elsüllyesztése óta.

A két tengeri támadást azután hajtották végre, hogy Oroszország felmondta az ENSZ és Törökország közvetítésével az ukrán gabonának a Fekete-tengeren át történő exportjáról megkötött egyezményt. Oroszország az ukrán mezőgazdasági infrastruktúrát támadja, közöttük a Duna mentén fekvő izmajili gabonakikötőt és a fekete-tengeri Odesszát.

Az orosz védelmi tárca közlése szerint orosz hadihajók két ukrán tengeri drónt fogtak el és semmisítettek meg, amelyeknek két orosz hadihajó volt a célpontja a novorosszijszki haditámaszpont közelében.

Ukrajna „katonai fenyegetéssel” kapcsolatos figyelmeztetést adott ki hat fekete-tengeri orosz kikötő vizeire. Ezek Anapa, Novorosszijszk, Gelendzsik, Tuapsze, Szocsi és Tamany – olvasható a Derzshidrohrafija ukrán állami folyami és tengeri hajózási hivatal honlapján.

A figyelmeztetést augusztus 4-én adták ki újabb rendelkezésig – írta a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

Medvegyev sorra indítana támadásokat az ukrajnai kikötők ellen

Válaszul a fekete-tengeri orosz hajók elleni ukrán támadásokra, azt javasolta Dmitrij Medvegyev, Moszkva újabb katonai akciókat indítson Ukrajna kikötői ellen – írja a Magyar Nemzet. A volt orosz miniszterelnök, az Orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese Telegram-oldalán szombaton közzétett posztjában azt írta,

a fattyúk és a degeneráltak csak a kegyetlenséget és az erőszakot értik.

Hozzátette: „úgy tűnik, nekik [az ukránoknak] nem elég, ha lecsapunk Odesszára, Izmajilra és más városokra”.

„Ha a kijevi söpredék ökológiai katasztrófát akar okozni a Fekete-tengeren, akkor azt a területük azon részére kell eljuttatnia, mely hamarosan lengyel kézre kerül és utána évszázadokig bűzlik majd. Ez lesz számukra a végső ítélet a gabonaüzletről”

– írta bejegyzésében Medvegyev.

A Dnyepr-csoport harcosai megsemmisítették az ukránokat

A Dnyepr-csoport precíziós csapással semmisítette meg az Ukrán Fegyveres Erők fegyvereseinek koncentrációját a Dnyeper alsó folyásánál.

Levegő-föld rakétát alkalmaztak a felderítés során azonosított ellenség ellen a folyó alsó folyásának egyik szigetén. Az ebbe az osztályba tartozó repülés által irányított rakéta képes megsemmisíteni a föld és a víz felszínén lévő célpontokat, valamint az eltemetett tárgyakat.

Bidennek nem elég Ukrajna

Ukrajna sorsát szánja Tajvannak az Amerikai Egyesült Államok

– ezt írta az orosz Duma elnöke. Vjacseszlav Vologyin szerint az újabb konfliktusra azért van szüksége Joe Biden amerikai elnöknek, hogy elterelje a szavazók figyelmét az otthoni problémákról.

Szavai szerint az USA elnöke hibázik, mert az Ukrajnának szánt forrásból fegyvereket kíván vásárolni Tajvannak. Mint hozzátette, a kijevi rezsim nem váltotta be Washington elvárásait, és most az USA egy új konfliktusban keresi a megváltást, idézte a B92 szerb hírportál az orosz politikus nyilatkozatát – írja a Magyar Nemzet.

Vologyin hozzátette: Bidennek rendkívül alacsony a támogatottsága, s így nem tudja megnyerni az amerikai választásokat.

Az Informer szerb újság a hír kapcsán megjegyezte, Biden ezzel a lépésével leveszi a kezét Volodimir Zelenszkij ukrán elnökről, s Kína orra előtt hoz létre egy „új Ukrajnát”.

Az ukránok Donyecket és Gorlovkát lőtték

Az ukrán fegyveresek NATO-fegyverekkel bombázták Donyecket és Gorlovkát. Ezt augusztus 5-én jelentette be Telegram csatornáján a donyecki vezető.

07:38-kor négy 155 mm-es kaliberű lövedéket lőttek ki Donyeck Petrovszkij körzetében. Néhány perccel később Gorlovkára három 152 mm-es kaliberű lövedék lőttek ki.

Hatalmas készültség a vízen

Az ukrán tengerészeti hatóságok arra figyelmeztettek, hogy az orosz fekete-tengeri kikötők és a hozzájuk vezető csatornák augusztus 23-tól „háborús kockázatú területeknek” minősülnek – írja a Wall Street Journal fő külügyi tudósítója.

Az oroszok Herszont lőtték

Oroszország éjszaka Herszont támadta, két civilt megsebesített. A jelentés szerint az orosz csapatok az elmúlt nap során hétszer lőtték Herszont, és 63 lövedéket lőttek ki összesen – írja az Origo.

„Offenzívát” indít Ferenc pápa a békéért

A vatikáni diplomácia nem adja fel a felek közötti közvetítést és a békére irányuló kezdeményezéseket – hangoztatta Ferenc pápa a Vida Nueva spanyol digitális portálon pénteken közölt interjúban, melyben többek között a papi szolgálatról is beszélt.

Ferenc pápa „békeoffenzívának” nevezte az ukrajnai háború leállítására tett erőfeszítéseket.

Kijelentette, folytatni akarja a megkezdett diplomáciai munkát,

melyet még a tavasszal Matteo Zuppi bíborosra bízott, aki mostanáig Kijevben, Moszkvában és Washingtonban tárgyalt.

A katolikus egyházfő elmondta, Zuppi bíboros beszámolói alapján 

Kijevben továbbra is a győzelemre összpontosítanak, nem élve a közvetítés lehetőségével.

 Moszkvának a pápai küldöttel szemben tanúsított magatartását „diplomatikusnak” nevezte.

Úgy vélte, a felek közötti közvetítést illetően eddig az Ukrajnából Oroszországba szállított gyerekek hazatérése ügyében történt a legjelentősebb előrelépés. A megvalósítás érdekében – tette hozzá Ferenc pápa – szándékában áll állandó diplomáciai képviselő kinevezése, aki a híd szerepét tölti be az orosz és az ukrán hatóságok között.

Számomra nagy lépés ez a háború fájdalmai közepette

– utalt a gyermekek minél előbbi hazatérésére.

Megerősítette, hogy Zuppi bíboros következő állomása Peking lesz, mivel 

Washington és Peking tartja kézben a konfliktus enyhítésének kulcsát.

 Elmondta, hogy a vatikáni diplomácia béketalálkozó előkészítésén dolgozik, amelyet vallási vezetők részvételével Abu-Dzabiban tartanának novemberben az ENSZ Dubajban esedékes klímacsúcsa előtt.

Megérkezett a válasz a wagneresekre, hatalmas katonai konvojt indított meg a NATO-tagállam (videó)

Egyre nagyobb a készültség a balti államokban. A közösségi médiában több videót is bemutattak, amelyeken lett csapatok vonulnak az országnak Belarusszal közös határához.

Lengyelország, Litvánia és Lettország egyaránt magas készültségben van

a Wagner-csoport Fehéroroszországba érkezése miatt – írták az egyik videóhoz.

Visszaverték a pénteki ukrán támadásokat az oroszok

Rakétatámadást indítottak az ukránok a Krím-félsziget ellen, az orosz légvédelem azonban visszaverte a támadást, írta meg a TASZSZ orosz állami hírügynökség. 

A légvédelmi rendszerek pénteken visszaverték a Krím több régiója elleni ukrán támadásokat, minden célpontot lelőttek

 – írta a régió vezetőjének egyik tanácsadója a Telegramon. Krím több körzetében is beindultak a légvédelmi rendszerek. Minden célpontot lelőttek (...) károkról vagy áldozatokról nem érkezett jelentés – közölte Oleg Krjucskov.

Kijevben nem értik, hogy mi van Kárpátalján a beregszászi polgármester szerint

Komor hangulatban érkezett Kárpátaljára Zelenszkij ukrán elnök, de Beregszász magyar polgármestere szerint elkezdődött a párbeszéd – írja a Mandiner. Babják Zoltán, Beregszász polgármestere a 24.hu-nak nyilatkozott Volodimir Zelenszkij minapi kárpátaljai látogatásáról. Mint a lapnak elmondta: Zelenszkij korábbi beregszászi látogatására nem kapott meghívót polgármesterként, 

de most a háború összeboronált minket. Viktor Mikita kárpátaljai kormányzó elintézte, hogy tudjunk találkozni, Zelenszkij stábjának pedig nyilvánvalóvá válhatott, hogy semmilyen kockázatot nem jelent az elnök számára, ha kárpátaljai magyar vezetőkkel találkozik.

A magyar nemzetiségi politikus szerint Zelenszkij más hangulatban távozott, mint ahogy érkezett.

Az elnök úr a médiából jól ismert, nem éppen kedélyes hangulatban érkezett, de sokkal pozitívabb kedélyállapotban távozott. Ez a dialógus kezdete lehet a két fél között. Sok problémának az az eredője, hogy Kijevben egyszerűen nem értik, hogy mi van Kárpátalján, de a mostani látogatás sokat javíthat a helyzeten. Említettem neki, hogy amikor 2019-ben a szilveszteri beszédében magyarul szólalt meg, az előremutató európai gesztus volt és nekem személyesen is sokat jelentett

 – fejtette ki.

Babják szerint Zelenszkij arról beszélt, hogy Kárpátalja a gazdasági fejlődés motorja lehet. 

Nem esett szó azonban hadiipari létesítményekről – sem Beregszász környékén, sem Kárpátalján.

A helyi közhangulatról a beregszászi polgármester azt mondta:

Mindenki feszült, mindenkire kihat a háború. Vagy azért, mert keleten, a fronton vagy közelében vannak a hozzátartozói, vagy azért, mert nyugatra mentek, és azért nem láthatják egymást. Élelmiszerben nem szenvedünk hiányt, a karitatív szervezetek is kiváló munkát végeznek, az adakozó kedv azonban az utóbbi időben kissé lanyhulni látszik. A következő tél miatt aggódunk: lesz-e elég gáz és fűtőanyag, ebben szükség lehet az anyaország segítségére is.

Orosz tankhajóra támadtak az ukránok

Egy orosz tankhajó 11 fős legénységgel ukrán támadás áldozata lett a Fekete-tengeren – közölte a Mandiner orosz tengerészeti tisztviselőkre hivatkozva. Beszámolók szerint a hajó gépháza megsérült a Kercsi-szorosban történt éjszakai támadásban. A BBC úgy tudja, hogy a támadásban senki sem sérült meg. 

A feltételezések szerint a támadást valószínűleg egy haditengerészeti drón hajtotta végre.

A haditengerészeti drónok vagy tengeri drónok olyan kisméretű, pilóta nélküli hajók, amelyek a víz felszínén vagy a vízfelszín alatt tevékenykednek. Ukrajna eddig nyilvánosan nem kommentálta a történteket, igaz, már több támadást is végrehajtott tengeri drónokkal, például pénteken egy orosz hajó ellen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában