Illegális bevándorlás

2023.09.03. 21:41

Bebizonyosodott, hogy kerítés nélkül nem lehetséges a belső biztonság megteremtése

Mostanra bebizonyosodott, hogy műszaki határzár nélkül nem lehetséges egy ország belső biztonságának megteremtése és veszélyes emberek bejutásának megakadályozása – mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója vasárnap az M1 aktuális csatornán.

MW

A Miniszterelnöki Kabinetiroda által közreadott képen Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója beszél Hercegszántón, a határátkelőhely közelében tartott sajtótájékoztatón 2021. november 12-én

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Kabinetiroda

Fotó: Vadnai Szabolcs

Bakondi György elmondta, az utóbbi időkben elhangoztak olyan nyilatkozatok az Európai Unió vezetői részéről, miszerint szükség van kerítésre a határokon, és számos ország bele is kezdett a kerítésépítésbe.

Bebizonyosodott ugyanis, hogy a 2015-ben kidolgozott magyar megoldás, a műszaki akadályrendszer nélkül nem lehet feltartóztatni nagy tömegekben érkező illegális határátlépőket

– jelentette ki a főtanácsadó.

Bakondi György szólt arról is, hogy a migránsok elkezdték kerülni a szerb-magyar határt, és inkább Románia, valamint Horvátország és Szlovénia felől próbálkoznak. Új jelenségnek nevezte, hogy az embercsempészek nagy csoportokat, 120-180, vagy akár több mint 200 embert „dobnak át” a határon, ahol már szintén várják őket embercsempészek, hogy gyorsan beljebb tudják juttatni őket az országba.

Idén eddig több mint 110 ezer hatérsértőt és 760 embercsempészt fogtak el

– tette hozzá a főtanácsadó.

Bakondi György azzal kapcsolatban, hogy Szerbia északi részén egyre gyakoribb a „fegyverropogás”, és már kávézók vendégeire is rátámadtak az embercsempészek, azt mondta, az embercsempészbandák között régóta vannak összetűzések, de eddig inkább külterületen zajlottak az összecsapások, mostanra azonban egyre gyakrabban lakott területen is sor kerül ezekre.

Véleménye szerint az embercsempészek meg akarják félemlíteni a lakosságot, hogy ne lépjenek fel ellenük, ne tegyenek bejelentést róluk a rendőrségen.

Késekkel támadtak migránsok egy kávézó vendégeire Szerbiában

Vasárnap hajnalban a délkelet-szerbiai Pirot központjában egy kávézó vendégeire rontottak, néhányan könnyebben megsérültek – közölte a helyi rendőrkapitányság.

A hatóságok időben közbeléptek, így megelőzték, hogy az esetnek súlyosabb következményei legyenek – olvasható a közleményben.
Egy nappal korábban a rendőrség a határőrséggel közös akcióban szintén Pirot területén négy afgán állampolgárt vett őrizetbe. A gyanú szerint az elmúlt időszakban az érintettek több illegális bevándorlót támadtak meg, akiket fegyverrel fenyegettek, és tőlük pénzt, mobiltelefont és egyéb értékes tárgyakat tulajdonítottak el.

A rendőrök átvizsgálták a környéket, és több lőfegyvert, pénzt és kis mennyiségű marihuánát találtak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában