Komolyodik az ügy

2023.09.12. 19:59

Joe Biden leváltására irányuló eljárás előzetes vizsgálati szakaszát rendelték el

Az elnök elmozdítására vonatkozó alkotmányos vádeljárás megindítását megelőző vizsgálatot kezdeményezett az amerikai szövetségi képviselőház elnöke kedden Joe Biden családjának üzleti ügyeivel kapcsolatban.

MW

Joe Biden

Forrás: AFP

Fotó: Nhac Nguyen

Kevin McCarthy republikánus házelnök a Capitolium épületében tett bejelentést arról, hogy hivatalosan is felkérte a képviselőház felügyeleti bizottságát, hogy indítson vizsgálatot, ami az elnök elmozdítására irányuló eljáráshoz (impeachment) vezethet.

A politikus szerint a felügyeleti bizottság saját hatáskörben január óta zajló vizsgálata a "korrupció kultúráját" tárta fel a Biden-család körül, részben abból az időből, amikor Joe Biden alelnök volt Barack Obama elnöksége idején.

Vannak hatalommal való visszaélésre, obstrukcióra és korrupcióra vonatkozó feltételezések, amelyek a Képviselőház további vizsgálatát indokolják

 - mondta a házelnök.

A Fehér Ház szóvivője politikailag motivált lépésnek nevezte a kongresszusi vizsgálat megindítását. Ian Sims szerint Kevin McCarthy engedett a republikánus képviselőcsoport "szélsőséges, szélsőjobboldali tagjainak, akik a költségvetés megbénításával fenyegetnek, ha nem kapják meg az alaptalan és bizonyítékokat nélkülöző, az elnököt leváltását célzó eljárást".

A most meginduló eljárás az eddigieknél szélesebb jogosítványokat ad a képviselőház felügyeleti bizottságának, hogy a vizsgálat keretében dokumentumokat kérjen be.

 James Comer republikánus képviselő, a testület elnöke kedden hivatalos igényléssel fordult a külügyminisztériumhoz, amelyben Joe Biden alelnöki tevékenységére vonatkozó dokumentumokat kért, különös tekintettel az ukrajnai korrupció felszámolására irányuló lépéseket.

A közelmúltban interjút adott az amerikai médiában Viktor Sokin Ukrajna 2016-ban leváltott főügyésze, akinek állítása szerint Petro Porosenko akkori ukrán elnök Joe Biden ösztönzésére távolította el őt hivatalából, mert vizsgálta a Burisma energiavállalat korrupciós érintettségét, amelyben Joe Biden fia, Hunter igazgatótanácsi tag volt.

A képviselőház január óta tartó, saját hatáskörben zajló vizsgálata a Biden család külföldi üzleti kapcsolataira, külföldről érkező nagy összegű bevételeinek körülményeire, és ebben Joe Biden szerepére vonatkozik. Az elmúlt mintegy 8 hónapban több tanút meghallgattak, köztük a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) és a szövetségi adóhatóság nyomozóit, valamint banki átutalási bizonylatok, és különböző üzenetváltások is a testület birtokába kerültek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában