Pálfordulás

2023.10.27. 10:15

A csehek az ígéreteikkel ellentétben mégis az oroszokkal üzletelnek, nem az amerikaiakkal

Az ügy pikantériája, hogy néhány hónapja cseh illetékesek még arról beszéltek, Oroszország helyett az Egyesült Államoktól fogják vásárolni a nukleáris fűtőanyagot. Nem így történt.

MW

2023. március 20-i kép dolgozókról a Dukovany Atomerőmű reaktorcsarnokában

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Martin Divisek

Lényegében egyetlen hónap alatt kiderült, hogy Csehország a háborúra hivatkozva csak a retorika szintjén szüntetne meg minden kereskedelmi kapcsolatot Moszkvával.  

Mára ugyanis eldőlt, mindkét atomerőművük számára új generációs, orosz üzemanyagot szereznek be. A hírt nem verték nagy dobra, hiszen a történtekről csupán egy szaklapból (neimagazine.com) lehetett tudomást szerezni.  

Az új üzemanyagot az orosz TVEL vállalat szállítja majd, és a csehek a beszerzéstől biztonságosabb és hatékonyabb működést várnak. A cseh és orosz mérnökök közös fejlesztése azt szolgálja, hogy a korábbinál is több áramot tudjanak karbonmentesen, szabályozhatóan előállítani az ország határain belül.  

A CEZ vállalat igazgatósági tagja és atomenergetikai szakosztálynak vezetője, Bohdan Zronek elmondása szerint – az új típusú üzemanyag alkalmazása által is – arra törekednek, hogy növeljék mindkét atomerőművük biztonságát, megbízhatóságát és működési hatékonyságát.

Bohdan Zronek, a CEZ nukleáris energetikai szakterületének igazgatója a szaklapnak elmondta, hogy Dukovanyban 16 hónapra, Temelínben pedig 18 hónapra emelik az üzemanyagciklust.  

Az ehhez szükséges nukleáris üzemanyagot Oroszországtól vásárolják, az amerikai átállás tehát még várat magára.

Az Egyesült Államok azonban egy szót sem szólhat a cseh beszerzés miatt – ezzel kapcsolatban lapunk meghökkentő adatokat közölt nemrégiben, az amerikai statisztikai hivatal adataira támaszkodva.

2023 első felében az USA ugyanis nem kevesebb, mint 416 tonna dúsított uránt vásárolt a háború idején Oroszországtól, ami 2,2-szerese a tavalyi mennyiségnek, ami 188 tonna volt.   

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában