Izraeli–palesztin konfliktus

2023.10.09. 07:07

Izraeli külügyminiszter: ilyen mészárlásra csak a nácik voltak képesek (videó)

Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Izraeli katona palesztin fegyvereseknek áldozatul esett izraeli civilek letakart holttesténél Szderót városban 2023. október 7-én

Forrás: MTI/AP

Fotó: Cafrir Abajov

Várhelyi Olivér: az EU azonnal felfüggeszti a támogatások kifizetését a palesztinok számára 

Az Európai Bizottság azonnali hatállyal felfüggeszti az uniós támogatások kifizetését a palesztinok számára - jelentette be az X-en közzétett hétfő délutáni bejegyzésében Várhelyi Olivér bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős uniós biztos. 

"Az Izrael és népe elleni terror és brutalitás mértéke fordulópontot jelent az EU számára, nem élhetünk a korábbi megközelítéssel"

 - írta az uniós biztos. 

Hozzátette, hogy "az Európai Bizottság, a palesztin nép legnagyobb adományozója, felülvizsgálja az összesen 691 millió eurós teljes fejlesztési portfólióját: 

minden kifizetést azonnal felfüggesztünk, az összes projektet felülvizsgálat alá helyezzük". 

 "A béke, a tolerancia és az együttélés alapjaival kell most foglalkozni. A gyűlöletre, erőszakra való uszítás és a terror dicsőítése túl sokak elméjét mérgezte meg. Cselekvésre van szükségünk, mégpedig most" - írta bejegyzésében Várhelyi Olivér. 

Az Izraelben kialakult helyzetről, az EU-tagállamok külügyminiszterei rendkívüli ülésen tárgyalnak kedden az ománi Maszkatban, személyes jelenléttel, illetve videokonferencián keresztül. 

Az Európai Bizottság hétfő déli sajtótájékoztatóján a testület vezető szóvivője, Eric Mamer elmondta: "A bizottság jelenleg azt elemzi, hogy a tragikus események hogyan befolyásolják a jelenlegi és jövőbeli fejlesztési támogatásokat. Hangsúlyozta: az EU nagyon szigorú szabályokat alkalmaz az uniós pénzeszközök kedvezményezettjeinek átvilágítására és ellenőrzésére, és 

nem támogat "sem közvetlenül, sem közvetve" egyetlen olyan csoportot vagy személyt sem, amely vagy aki az EU-ban terroristaként azonosított szervezethez kapcsolódik. 

A palesztinoknak nyújtott uniós segély a palesztin lakosság humanitárius szükségleteinek finanszírozását támogatta, valamint a demokratikus kormányzás, a jogállamiság, a vízügy, az energia és a gazdaságfejlesztés területén megvalósuló fejlesztési projektek költségeit fedezte. 

Az Európai Bizottság hétfőn este hivatalos sajtóközleményben is tájékoztatott a palesztinoknak nyújtott pénzügyi támogatás sürgős felülvizsgálatáról. 

A felülvizsgálat célja annak biztosítása, hogy az uniós finanszírozás közvetve "ne tegye lehetővé egyetlen terrorista szervezet számára sem, hogy Izrael elleni támadásokat hajtson végre". 

A testület azt is meg fogja vizsgálni, hogy a megváltozott helyszíni körülmények fényében szükség van-e a palesztin lakosságnak és a Palesztin Hatóságnak nyújtott támogatási programok kiigazítására. 

A testület ezután összehangolja a tagállamokkal és a partnerekkel a szükséges nyomon követési intézkedéseket. Ez a felülvizsgálat nem érinti az európai polgári védelmi és humanitárius segítségnyújtási műveletek (ECHO) keretében nyújtott humanitárius segítségnyújtást.

Izraeli külügyminiszter: ilyen mészárlásra csak a nácik voltak képesek (videó)

Nemzetközi sajtótájékoztatót tartott Izrael külügyminisztere, Eli Cohen, aki aláhúzta, hogy 

ez a háború nem fog néhány nap alatt véget érni, rengeteg idő lesz, amíg megfékezzük az embertelen terrorizmust.

Az izraeli külügyminiszter hangsúlyozta, országa soha nem felejti el a Hamász terroristáinak kegyetlenségét, a szombat hajnali támadás halálos áldozatainak száma mára már hétszáz fölé emelkedett, több mint száz izraelit pedig túszul ejtettek a szélsőséges palesztin terrorszervezet harcosai.

Cohen elmondta, hétfőn meglátogatta a déli városokat, településeket, amelyek a frontvonalában voltak a szombat hajnali támadásnak.

Ehhez fogható mészárlást csak a nácik voltak képesek végrehajtani

 − jelentette ki. Hozzátette: még az Iszlám Állam sem tett ehhez hasonlót, s talán az ukrajnai háborúban sem volt példa ilyen mértékű kegyetlenségre. A külügyminiszter azt is hangsúlyozta, hogy 

a Hamász nem magától hajtotta végre ezeket az embertelen cselekedeteket, a terrorszervezet mögött Irán áll. 

A Magyar Nemzet teljes cikke ITT olvasható el. 

Egy magyar DJ is túlélte Izraelben a Hamasz mészárlását (videó)

DJ Wegha, vagyis az Ozora Fesztivál főszervezőjeként is ismert Tóth András is részt vett Izraelben a Nova Festivalon, amely a Hamasz terroristáinak kiemelt célpontja volt a Gázai övezet határához közel fekvő Re'im kibuc közelében. Friss posztjában közli az őt megmentő Noa Beer vallomását is arról, hogyan mentette ki azt a külföldi DJ-t, aki a gondjaira volt bízva. S aki nem volt más, mint DJ Wegha – írja a Magyar Nemzet.

Noa Beer – amint az a DJ Wegha Facebook-oldalán is közreadott, angol nyelvű beszámolójából is kiderül – a Nova Fesztivál Universo Paralello elnevezésű partijának munkatársaként dolgozott. Mint írja, az volt a dolga, hogy elhozza „az egyik külföldi DJ-t a szettjéhez”.

Ő ugyan nem nevezi néven DJ Weghát, de abból, hogy Noa vallomása épp az ő Facebook-oldalán jelent meg, s éppen őt, Noa Beert nevezi DJ Wegha a megmentőjének, egyértelművé teszi, hogy Noa Beer Tóth András, vagyis DJ Wegha kísérője volt a borzalmas mészárlássá fajuló partin. 

A teljes cikk ITT olvasható el.

Az EU azonnal felfüggeszti a támogatások kifizetését a palesztinok számára

Az Európai Bizottság azonnali hatállyal felfüggeszti az uniós támogatások kifizetését a palesztinok számára - jelentette be az X-en közzétett hétfő délutáni bejegyzésében Várhelyi Olivér bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős uniós biztos.

Az Izrael és népe elleni terror és brutalitás mértéke fordulópontot jelent az EU számára, nem élhetünk a korábbi megközelítéssel

– írta az uniós biztos.

Hozzátette, hogy 

az Európai Bizottság, a palesztin nép legnagyobb adományozója, felülvizsgálja az összesen 691 millió eurós teljes fejlesztési portfólióját: minden kifizetést azonnal felfüggesztünk, az összes projektet felülvizsgálat alá helyezzük.

A béke, a tolerancia és az együttélés alapjaival kell most foglalkozni. A gyűlöletre, erőszakra való uszítás és a terror dicsőítése túl sokak elméjét mérgezte meg. Cselekvésre van szükségünk, mégpedig most

– írta bejegyzésében Várhelyi Olivér.

Az Izraelben kialakult helyzetről, az EU-tagállamok külügyminiszterei rendkívüli ülésen tárgyalnak kedden az ománi Maszkátban, személyes jelenléttel, illetve videokonferencián keresztül.

Izraeli média: Kairó tíz nappal a támadás előtt figyelmeztette a kormányt

Abbász Kamel egyiptomi hírszerzési miniszter tíz nappal a Hamász fegyvereseinek támadása előtt figyelmeztette Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt, hogy „valami rendkívüli, szörnyű támadás” készül Gázából – jelentette hétfőn a Jediót Ahronót című újság hírportálja a ynet egy egyiptomi hírszerzési forrásra hivatkozva.

A forrás szerint Netanjahu azt felelte: az izraeli hadsereg „nagyon el van foglalva” a ciszjordániai terrorcselekményekkel.

Palesztin rakétatámadás érte területet ürítenek ki izraeliek a dél-izraeli Askelónban 2023. október 9-én
Fotó: Ohad Zwigenberg / Forrás: MTI/AP

Az egyiptomiak szerint az izraeli tábornokok is azt bizonygatták egyiptomi kollégáiknak, hogy „a gázai helyzet, különösen a határ mentén, ellenőrzés alatt áll”.

Figyelmeztettük őket, hogy a helyzet nagyon hamar robbanni fog, és nagyot. De alábecsülték a figyelmeztetéseinket

– mondták az egyiptomi hírszerzők.

Az izraeli miniszterelnöki hivatal a lap kérdésére úgy válaszolt: "az a jelentés, miszerint figyelmeztetés érkezett a háború kitörése előtt Egyiptomból, téves és hamis".

Izraeliek halálát ünneplik a nyugati nagyvárosokban a bevándorlók (videó)

Az elmúlt évtizedekben a bevándorlók előtt határaikat megnyitó nyugati országok városainak utcáin nagyszabású, Palesztina mellett kiálló tüntetéseket rendeztek a helyi muszlim közösségek.

A megmozdulások Hollandiától kezdve Franciaországon át egészen a tengerentúlig terjedtek, a tüntetésekről a közösségi médiában rengeteg felvételt tettek közzé.

A jelenség érdekessége, hogy éppen ezek azok az országok, melyek rendszeresen antiszemitizmussal vádolják hazánkat, mégis ezen országok utcáin ünneplik több száz ártatlan izraeli civil halálát.

Emögött pedig egyértelműen a mindenféle előrelátás és felelősségtudat nélkül megnyitott határok politikája áll, melynek következtében az elmúlt évtizedekben bevándorlók milliói özönlöttek az említett országokba.

Rotterdamban palesztin zászlókat lobogtatva ünnepeltek a helyi, feltehetőleg bevándorló-hátterű muszlimok.

A skót Celtic labdarúgó-csapat szurkolói „Szabadságot Palesztinának!” molinókkal fogadták a csapatot a hétvégi mérkőzésükön.

@faza8574 Les fans du Celtic Glasgow apportent leur soutien à la Palestine via deux banderoles. ✊🏽 #FREEPALESTINE VICTORY TO THE RESISTANCE !! » #🇵🇸 #Celtic #Palestine #🇵🇸 #palestine🇵🇸 #palestinetiktok ♬ original sound - 🎶🎧

A Magyar Nemzet teljes cikkét ITT olvashatja el.

Az izraeliek lebombáztak egy gázai mecsetet (videó)

Egy izraeli légicsapást követően palesztinok gyűltek össze a gázai Al-Sousi mecset romjainál. A Hamász fegyvereseivel vívott harcok harmadik napján az izraeli hadsereg visszaállította az ellenőrzést a Gáza melletti déli területek felett, és blokád alá vette a palesztin ellenőrzés alatt álló területet – írja a Mandiner.

Drónfelvételen az izraeli válaszcsapások utáni romok Gázában (videó)

A Guardian YouTube-csatornájára került fel egy videó, amelyen azt láthatjuk, amint egy drónnal bejárják a Gázai övezet azon részét, amelyet az izraeli légierő csapásai értek. 

Folytatódnak az összecsapások a Gázai övezet szomszédságában és a libanoni határnál

Izraelben hétfő délután is folytatódtak az összecsapások: délen, a Gázai övezet szomszédságában a Hamász fegyvereseivel, északon, a libanoni határnál pedig a Hezbollah libanoni síita szervezet tagjaival – jelentette a jeruzsálemi közszolgálati rádió.

A Gázai övezet melletti Szufa kibucban tűzpárbaj tört ki délután egy Izraelbe beszivárgó Hamász-csoport és izraeli katonák között. Nahal Óz kibuc átfésülése közben felszámoltak egy másik gázai fegyveres különítményt. 

Izraeli légitámadás Gázában 2023. október 9-én
Fotó: Fatima Shbair / Forrás: MTI/AP

Zikim kibucba a Földközi-tenger felől hatoltak be hamászosok, velük is felvették a harcot az izraeli kommandósok. A térségből még nem evakuált civileket arra kérték, hogy zárkózzanak be otthonuk betonbunkerébe.

Az izraeli légierő másfél órás szünetekkel egyre erősebb légicsapásokat hajt végre a Hamász vélt gázai hadállásai ellen. Vadászgépekkel támadták a terrorszervezet létesítményeit egyebek között a gázai al-Furkán és a Tel al-Hava negyedben, ahonnan számos akciót indítottak Izrael ellen.

 Megsemmisítették a gázai pénzügyminisztérium egyik központját is.

Az izraeli hadsereg szóvivőjének tájékoztatása szerint 

harci helikopterekkel támadták Libanon területét, a libanoni al-Majadín hírportál szerint pedig több dél-libanoni települést lőttek, miután az ország északi határvidékénél megöltek több olyan terroristát, aki Libanonból szivárgott be.

Az akció elkövetőjeként az Iszlám Dzsihád Al-Kudsz Brigádjai jelentkeztek. A beszivárgókkal lefolytatott tűzharcban megsebesült hat izraeli katona, egy életveszélyesen, egy súlyosan, négyen pedig könnyebben.

Egy korábbi jelentés arról szólt, hogy észak felől a Hezbollah libanoni síita szervezet fegyveresei támadtak, minthogy erre már számtalanszor volt példa az elmúlt évtizedekben.

A polgári védelem felszólította a libanoni határ melletti izraeli települések lakóit, hogy vonuljanak óvóhelyükre, illetve bezárkózva maradjanak ott, és legyen velük kommunikációs eszköz, élelmiszer és víz, matrac, takaró, gyógyszerek és egyéb szükséges felszerelések.

Nyolcszázra emelkedett a szombati terrortámadás halálos áldozatainak száma Izraelben

Nyolcszázra emelkedett a szombati terrortámadás halálos áldozatainak száma Izraelben - jelentette a helyi közszolgálati rádió hétfőn.

A sebesültek száma az egészségügyi minisztérium közlése szerint eddig 2 506, jelenleg is ápolnak 578 embert, akik közül 157-en életveszélyes és súlyos állapotban fekszenek különböző izraeli kórházakban.

Egy drónfelvételt mutattak be arról, hogy néz ki jelenleg a fesztivál helyszíne. A The Guardian félelmetes képsorokat közölt.

Jichák Hercog államelnök hétfőn ellátogatott a Beér-Seván lévő Szoroka kórházban fekvő sérültekhez, és kijelentette: 

Izrael népe erős, és harcolni fog a győzelemig.

Ellentmondásos híreket közölt a Walla hírportál az esetleges fogolycsere-tárgyalásokról. Értesülésük szerint katari közvetítéssel Izraelben őrzött palesztin női foglyokért cserébe a Hamász szabadon bocsájtaná a Gázai övezetbe hurcolt izraeli nőket és gyermekeket, de egyelőre nincs nyoma az áttörésnek. Egy meg nem nevezett izraeli politikus cáfolta a hírt, szerinte „nincs tárgyalás” a Hamásszal.

Izraeli katonák egy harckocsin, az Izrael és a Gázai övezet határának térségében, Dél-Izraelben kijelölt gyülekezési ponton 2023. október 9-én
Fotó: Tsafrir Abayov / Forrás: MTI/AP

Az izraeli biztonsági erők 41 körözött személyt tartóztattak le éjszakai és délelőtti razziákon Ciszjordániában, köztük a Hamász terrorszervezet 29 ciszjordániai tagját. Az akció során fegyvereket és lőszereket foglaltak le.

Az egyetemek már vasárnap bejelentették, és hétfőn az állami főiskolák is csatlakoztak az idei tanév első szemeszterének elhalasztásához a háború miatt. A főiskolák maguk döntenek az időpontról, amikor október 22-től megtartják tanévnyitójukat.

Lavrov: Moszkva és az Arab Liga tűzszünetre szólít fel

Oroszország és az Arab Liga tűzszünetre szólít fel az Izrael és Palesztina közötti konfliktusban - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, miután hétfőn Moszkvában fogadta Ahmed Abul Geitet, a liga főtitkárát.

Megerősítettük álláspontunkat, miszerint az erőszak elfogadhatatlan. Mind a Liga, mind az Oroszországi Föderáció párhuzamosan, gyakorlatilag egybehangzóan, minden harci cselekmény, minden erőszak békés beszüntetésére és a tárgyalásokra való áttérésre szólít fel

– mondta Lavrov a közös sajtótájékoztatón.

Az orosz tárcavezető szerint Moszkva az Izrael elleni támadást elítélő nyugati országoktól elvárja, hogy szintén a harci cselekmények leállítására szólítsanak fel. De, mint megjegyezte, az ő álláspontjuk „komoly kérdéseket vet fel”, mert azt hangsúlyozzák, hogy Izraelnek győznie kell.

Lavrov szerint a konfliktus példátlan kiéleződése a régióban azt bizonyítja, hogy "a jelenlegi status quo életképtelen", és hogy a közel-keleti helyzet rendezéséhez szükség van "a palesztin probléma rendezésére a kétállami formula alapján". Kifogásolta, hogy a nyugati országok részéről ennek érdekében nem történnek erőfeszítések.

A palesztin problémát nem lehet tovább halogatni, és az ENSZ határozatait végre kell hajtani

– hangsúlyozta.

LAVROV, Szergej; ABUL GEIT, Ahmed
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter (j) és Ahmed Abul Geit, az Arab Liga főtitkára a moszkvai tárgyalásait követő sajtóértekezlet végén, 2023. október 9-én
Fotó: Szergej Ilnyickij / Forrás: MTI/EPA

Ahmed Abul Geit kijelentette, hogy az Arab Liga elutasítja az erőszakot a palesztin-izraeli konfliktus mindkét oldalán, és egyetértéséről biztosította Lavrovot az izraeliek és a palesztinok közötti azonnali tűzszünetre vonatkozó megállapodás „fontosságáról és szükségességéről”.

Josep Borrell: az EU-tagállamok külügyminiszterei rendkívüli ülésen tárgyalnak kedden az izraeli helyzetről

A hírt kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő jelentette be hétfőn.Peter Stano, az Európai Bizottság külügyekért felelős szóvivője a testület hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a tanácskozásra az ománi fővárosban, Maszkátban kerül sor. Mint mondta, az EU épp a közel-keleti városban veszt részt az Öböl-menti Együttműködési Tanács rendes közös tanácskozásán, tehát az uniós tagországok számos minisztere már a helyszínen van, a többiek pedig videokonferencián keresztül csatlakoznak az informális egyeztetésekhez.

 Joseph Borell az európai uniós állam- és kormányfők granadai informális találkozóján 2023. október 6-án
Fotó: Jorge Guerrero / Forrás:  AFP

Stano felhívta a figyelmet, hogy rengeteg diplomáciai tevékenység folyik mind a tagállamok és az EU részéről, mind pedig nemzetközi szinten a külföldi partnerekkel. Josep Borrell szombat óta kapcsolatban áll Izrael, Egyiptom, Jordánia, Szaúd-Arábia és Jordánia külügyminisztereivel és a Palesztin Hatóság miniszterelnökével. Továbbá közös telefonbeszélgetést folytatott az Egyesült Államok, Németország és Olaszország külügyminisztereivel a helyzet kezelése érdekében – tette hozzá.

Akármennyire is nehéz párbeszédet kialakítani a felek között, az EU végső célja az, hogy lehetővé tegye az izraeliek és a palesztinok számára, hogy békében és együtt élhessenek, anélkül, hogy olyan drámai, terrorista eseményeken kellene keresztülmenniük, mint amilyeneknek szombat óta tanúi vagyunk

– fogalmazott Peter Stano.

A Palesztinának nyújtott uniós segélyekkel kapcsolatos kérdésre Eric Mamer, a testület vezető szóvivője hangsúlyozta: az EU semmilyen módon nem finanszírozza a Hamászt vagy akármilyen tevékenységét.

„A bizottság jelenleg azt elemzi, hogy a tragikus események hogyan befolyásolják a jelenlegi és jövőbeli fejlesztési támogatásokat” – tette hozzá. Szavai szerint az EU nagyon szigorú szabályokat alkalmaz az uniós pénzeszközök kedvezményezettjeinek átvilágítására és ellenőrzésére, és nem támogat „sem közvetlenül, sem pedig közvetve” egyetlen olyan csoportot vagy személyt sem, amely, vagy aki az EU-ban terroristaként azonosított szervezethez kapcsolódik.

Az ukrán elnök elítélte a Hamász támadását

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ismételten elítélte a NATO koppenhágai parlamenti közgyűlésén hétfőn a Hamász iszlamista szervezet Izrael elleni támadását, azzal vádolva meg a palesztin csoportot, hogy büszkélkedik a tagjai által elkövetett atrocitásokkal.

Soha nem feledhetjük, mit tettek a terroristák Izraelben. Rakéták ezreit lőtték ki békés településekre, autózó emberekre nyitottak tüzet az utakon, férfiakra, nőkre, gyerekekre, senkit nem kíméltek

 - mondta Zelenszkij videoüzenetében. 

A terroristák maguk készítettek felvételeket az atrocitásokról, és büszkék is voltak rájuk

– tette hozzá.

Zelenszkij párhuzamot vont az izraeli vérengzések és aközött, amit Ukrajna az Oroszország által 2022 februárjában indított háborúban eddig megtapasztalt, például Bucsában, ahol civilek elleni tömegmészárlást hajtottak végre.

Ugyanaz a gonosz erő volt. Az egyetlen különbség, hogy Izraelt egy terrorszervezet, Ukrajnát pedig egy terrorista állam támadta meg

– mondta az ukrán elnök.
   Zelenszkij azt is hozzátette, 

Irán nem állíthatja, hogy semmi köze nincs az izraeli és ukrajnai eseményekhez.

Egyiptom Izraelt és a Hamászt is az eszkaláció elkerülésére biztatja

A két névtelenül nyilatkozó biztonsági forrás közlése szerint Egyiptom Izraelt önmérsékletre szólította fel, a Hamászt pedig arra, hogy szavatolja a túszul ejtett emberek biztonságát. Mindemellett meglátásuk szerint a jelenlegi helyzetben nehéz lenne közvetíteni a két fél között.

 Egyiptom korábbi konfliktusok alatt is közvetítőként lépett fel.

Az egyiptomi biztonsági források szerint mintegy hétezer izraeli turista tért vissza a Sínai-félszigetről Izraelbe a harcok kitörése óta, a vörösfélhold pedig orvosi segélyt küldött a Gázai övezetbe a rafahi átkelőn keresztül.   

Izraeli légitámadásban megsemmisült mecset romjai között palesztin férfiak a gázai Sati palesztin menekülttáborban 2023. október 9-én
Fotó: Adel Hana / Forrás: MTI/AP

Az Országgyűlés Magyar-Izraeli Baráti Csoportja elítéli az Izraelt ért támadást

Az Országgyűlés Sajtóirodája hétfőn közleményt juttatott el az MTI-hez, amely szerint a magyar-izraeli baráti csoport megdöbbent a szombati eseményeken. Hozzátették: csoportjuk elismeri Izrael önvédelemhez fűződő jogát, és őszinte együttérzését fejezi ki Izrael kormányának és az izraeli népnek az őket ért veszteségek miatt.

Egyben biztosítják Izraelt, hogy mellette állnak ezekben a nehéz napokban. 

A csoport őszintén reméli, hogy sikerül elkerülni a helyzet további eszkalálódását, mert egy közel-keleti erőszakhullám drámai következményekkel járhat a globális biztonságra

 - írták.

Izrael a Gázai övezet „totális blokádját” jelentette be

Vadállat módjára viselkedő emberekkel harcolunk, és ennek megfelelően járunk el

– közölte Joáv Galant izraeli védelmi miniszter hétfőn.

A miniszter leszögezte, hogy Izrael mostantól sem villanyáramot, sem élelmiszert, sem üzemanyagot nem enged be a Gázai övezetbe.

Joáv Galant védelmi miniszter a déli parancsnokságon tartott helyzetértékelő megbeszélésen közölte a Gázai övezet elleni blokád szigorítását. Az övezet személyi és teherforgalmat biztosító átkelői már szombat reggel óta zárva vannak, amikor a Hamász és az Iszlám Dzsihád megindította terrortámadását az övezet melletti izraeli települések ellen. Nem sokkal később Jiszráel Kac infrastrukturális ügyekért felelős miniszter azt jelentette be, hogy Izrael az övezet vízellátását is leállítja.

Ami a múltban volt, az a jövőben nem lesz

– tudatta Kac a közösségi médiában.

Izraeli katonák egy harckocsin, az Izrael és a Gázai övezet határának térségében, Dél-Izraelben kijelölt gyülekezési ponton 2023. október 9-én
Fotó: Tsafrir Abayov / Forrás: MTI/AP

Izrael és Egyiptom különböző szintű korlátozásokat vezetett be a Hamász 2007-es, erőszakos hatalomátvétele után, amikor a rivális Fatah helyi vezetői közül számos embert megölt vagy megsebesített, fegyverrel elűzte a Fatah képviselőit a Gázai övezetből.

Németország felülvizsgálja a palesztinoknak szóló segélyprogramját

Svenja Schulze német fejlesztési miniszter közölte, hogy 

a felülvizsgálat idejére az idei és a jövő évre tervezett segélyek kifizetését leállítják.

Svenja Schulze azt mondta, hogy a felülvizsgálatot „precíz módon”, a partnereikkel egyeztetve akarják véghezvinni.

Meg akarjuk beszélni Izraellel, hogy a fejlesztési projektjeink hogyan szolgálhatnák legjobban a régió békéjét és Izrael biztonságát

– fogalmazott.

Schulze már vasárnap jelezte, hogy a Hamász iszlamista szervezet Izrael ellen előző nap indított támadása tükrében minisztériumában át fogják tekinteni a palesztin területek támogatására tett vállalásaikat. 

A miniszter tájékoztatása szerint Németország 250 millió euró értékben vállalta fejlesztési segélyek folyósítását a palesztinoknak. Eddig a berlini kormány a vízellátás, az egészségügyi rendszer, az élelmiszerbiztonság és a munkahelyteremtés támogatásában vett részt. A palesztin hatóságokat közvetlenül nem támogatják - tette hozzá Schulze. Frank-Walter Steinmeier német államfő egy berlini díjátadó ünnepség előtt nyilatkozva arról beszélt újságíróknak, hogy az Izrael elleni támadás után különösen ébernek kell lenni az antiszemitizmus esetleges jeleire Németországban.

Meg kell védenünk a zsidók életét országunkban, és határozottan fel kell lépnünk az antiszemitizmus és az Izrael elleni gyűlölködés minden formájával szemben. Nem tűrhetjük, hogy az utcákon ünnepelni próbálják az Izrael elleni brutális támadásokat

– fogalmazott a német államfő.

Ausztria felfüggeszti a palesztinoknak nyújtott fejlesztési segélyeket

Olyan rettenetes mértékű a terror, hogy ezentúl már nem intézhetjük az ügyeket a megszokott módon. Emiatt egyelőre jegeljük az osztrák fejlesztési együttműködésben tervezett valamennyi kifizetést

 – mondta el Schallenberg az ORF rádióban.

Egy külügyi szóvivő közlése szerint a felfüggesztett osztrák segély nagyjából 19 millió eurót tesz ki, amelyből több fejlesztési projektet támogattak volna.

Szalah Abdel-Safi bécsi palesztin nagykövet közleményében „a palesztin lakosság kollektív megbüntetésének” nevezte a bejelentett osztrák intézkedést, amely szerinte egyúttal „a palesztin civil lakosság elleni agresszív izraeli politika támogatását” jelenti. Reményét fejezte ki, hogy az osztrák kormány megmásítja döntését.

SCHALLENBERG, Alexander
Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter Bécsben 2023. július 7-én
Fotó: Max Slovencik / Forrás: MTI/EPA/EXPA

Schallenberg arra is kitért, hogy egyes nemzetközi reakciók „egyszerűen rémisztőek” voltak az Izrael elleni támadással kapcsolatban.

Elfogadhatatlannak nevezte, hogy Iránban győzelmi dalokat énekeltek, illetve hogy a damaszkuszi kormány hivatalosan is gratulált a Hamásznak. Tiltakozásul Irán bécsi nagykövetét még hétfőn bekéretik az osztrák külügyminisztériumba 

– tette hozzá Schallenberg.

Francia belügyminiszter: nincs zsidók elleni fenyegetés, de történtek antiszemita cselekmények a hétvégén

Gérald Darmanin francia belügyminiszter bejelentette, hogy hétfőn fogadja a franciaországi zsidóság képviselőit, hogy megvitassa velük a Hamász iszlamista palesztin szervezet Izrael elleni támadása nyomán kialakult helyzetet. A tárcavezető a biztonsági szervekkel történt vasárnapi egyeztetést követően azt közölte, hogy „jelenleg nincs egyértelmű fenyegetés a Franciaországban élő zsidó honfitársainkat illetően”. Jelezte, hogy ugyanakkor történtek antiszemita cselekmények a hétvégén.

Körülbelül tíz antiszemita cselekményt regisztráltunk, feliratokat, telefonos fenyegetéseket, embereket, akik vallási helyek előtt jelentek meg például

– mondta a belügyminiszter, hozzátéve, hogy „sok előállítás” történt.

Az interneten terjedő erőszakos vagy törvénytelen tartalmak bejelentésére szolgáló platformra mintegy hétszáz bejelentés érkezett antiszemita tartalmakról a belügyminiszter tájékoztatása szerint, aki elmondta: minden esetben vizsgálat indult.

Gérald Darmanin hétfő délután fogadja Haim Korsia franciaországi főrabbit, Elie Korchiát a központi konzisztórium elnökét, valamint Yonathan Arfit, a franciaországi zsidó szervezeteket képviselő tanács, a CRIF vezetőjét, akik este „a Hamász terrorizmusa által sújtott Izraelt és izraelieket” támogató menetet szerveznek Párizsban. 

A francia főváros vezetése bejelentette, hogy az Eiffel tornyot, ahova a felvonulás érkezik, az izraeli zászló színeivel fogják megvilágítani.

Izrael visszaszerezte az ellenőrzést a Gázai övezet körüli városokban

Az izraeli csapatok visszaszerezték az ellenőrzést a Gázai övezet szomszédságában lévő összes település felett – közölte Daniel Hagari katonai szóvivő sajtótájékoztatóján hétfőn.

A katonai szóvivő elmondta, hogy még lehetnek bujkáló fegyveresek, de fokozatosan átfésülik a térséget, és teljesen megtisztítják a terroristáktól a terepet.

Kitért arra is, hogy soha nem jelentkeztek még annyian katonai szolgálatra az izraeli hadseregbe, mint most; példátlan módon negyvennyolc óra alatt háromszázezer tartalékost mozgósított az izraeli haderő. A megjelentek aránya számos helyen jóval meghaladta a száz százalékot; sokan olyanok is jelentkeztek szolgálatra, akiket nem hívtak be.

Hangsúlyozta, 

hogy nincs hiány katonai felszerelésből és élelmiszerből, mindenkit el tudnak látni, bár néha késnek az újabb szállítmányok. A szóvivő közölte, hogy hétfőtől a hadsereg védekezésből támadásba ment át.

A határon lévő huszonnégy izraeli településből tizenötöt már evakuáltak, és kedden folytatják a többi kiürítését is. A még ki nem telepített civilektől azt kérik, hogy maradjanak az óvóhelyeken. Szderót kiürítését jelenleg nem tervezik. Hétfőn ott is tűzharc volt a városi uszodánál, öt palesztin fegyverest lőttek agyon.

Füst száll fel Gázában egy izraeli légicsapás után 2023. október 9-én
Fotó: Mahmud Hams / Forrás: AFP

Hagari elmondta, hogy hétfőn az izraeli kommandósok tűzharcban megöltek három terroristát a Saár Hanegev nevű településen. Beri kibucban is végeztek egy behatolóval, Holitban és Szufában öt palesztin merénylőt, Alumimban pedig négyet öltek meg. Továbbra is több, mint húsz helyen rés van a gázai határon. Ezeken a pontokon a határzárat harckocsik fogják biztosítani harci helikopterek és drónok támogatásával.

Szijjártó Péter: el kell kerülni az eszkalációt

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfő délelőtt a közösségi oldalán tett közzé egy videót, amelyben ismét elítélte az Izrael elleni terrortámadást, egyúttal pedig arra kérte a nemzetközi politika szereplőit, hogy felelőséggel járjanak el ebben a helyzetben, elkerülve az eszkaláció lehetőségét. A miniszter annak a mentőakciónak a részleteiről is beszélt, amely során magyar állampolgárokat menekítettek ki Izraelből.

ENSZ: már több mint 120 ezer belső menekültről tudni a Gázai övezetben

Már több mint 123 ezren menekültek el otthonaikból a Gázai övezetben a Hamász iszlamista szervezet Izrael ellen indított támadására adott izraeli válaszcsapások nyomán - közölte hétfőn az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Irodája (OCHA).

Eddig mintegy 17 500 család keresett máshol menedéket az övezeten belül, a legtöbben félelemből, saját testi épségük vagy otthonuk lerombolása miatti aggodalmuk miatt menekültek el - derült ki a közleményből.

A OCHA tájékoztatása szerint 159 lakóépület megsemmisült, 1210 pedig súlyosan megrongálódott az izraeli csapásokban. Beszámoltak arról is, hogy a hadjárat 400 ezer ember vízellátását és a csatornahálózatot is megrongálta.

Az izraeli hadsereg az éjjel több mint 500 célpontra mért csapást az éjszaka folyamán a Gázai övezetben. Gázai egészségügyi források szerint az övezetben már több mint 400 halálos áldozata van az izraeli ellentámadásnak. 

A halottak között 20 gyerek van, illetve 200 sebesültről is tudni.

Palesztin gyerekek reagálnak a 2023. október 9-i izraeli légicsapás hangjára Gáza városa ellen
Fotó: Mohammed Abed / Forrás: AFP

A szombaton Izraelbe betörő palesztin szélsőségesek több mint hétszáz izraelit öltek meg.

Izraelben megkezdték a Gázai övezetbe hurcolt túszok családjainak értesítését

Izraelben megkezdték a Gázai övezetbe hurcolt túszok családjainak értesítését - jelentették a helyi közszolgálati rádiónak nyilatkozó családtagok hétfőn

Vasárnap este sajtótájékoztatót tartottak Izraelben a szombaton eltűntek családtagjai, és azt kérték a média segítségével a hatóságoktól, hogy a hatóságok tudassák velük a rendelkezésükre álló információkat szeretteikről.

A közszolgálati rádióban hétfő reggel többen közülük bejelentették, hogy hivatalosan értesítették őket arról, hogy családtagjaikat a Gázai övezetbe hurcolták az izraeli területre behatoló iszlamista terroristák.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök vasárnap kinevezte Gal Hirs nyugállományú katonatisztet a kormány képviselőjének a jövőben várható fogolycsere tárgyalásokon. 

Hirs 350 névből álló, a szombaton eltűnteket tartalmazó listát kapott, a halottak és a sebesültek között eddig meg nem talált emberek névsorát.

A Hamász terrorszervezet magas rangú tisztviselője, Musza Abu Marzuk azt közölte, hogy a terrorcsoport mintegy százharminc izraeli túszt tart fogva, köztük a hadsereg magas rangú tisztjeit.

Az izraeli média értesülése szerint Egyiptom saját kezdeményezésére tárgyalásokat kezdett a gázai iszlamista szervezetekkel arról, hogy engedjék szabadon a fogságba hurcolt gyermekeket, nőket és időseket.

Az izraeli mentőszolgálat jelentése szerint 

mintegy kétszázhatvan holttestet találtak a sivatagi technoparti helyszínén, amelyet körülvettek az iszlamista fegyveresek, s ahol a fiatalokat lemészárolták, vagy a Gázai övezetbe hurcolták.

A szombaton kezdődött vérengzésnek Izraelben immár több mint 700 halálos áldozata van.

Elhalasztották az Izrael-Svájc mérkőzést

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) az Izraelt ért támadás miatt elhalasztotta a csütörtökre kiírt Izrael-Svájc Európa-bajnoki selejtezőt.

A mérkőzésnek Tel-Aviv adott volna otthont. 

Az UEFA jelezte, nemcsak ezt a találkozót halasztják el, hanem az összes meccset, amelyet a következő napokban Izraelben rendeztek volna, azaz két U21-es Eb-selejtezőt is, valamint az U17-es minitornát sem játsszák le.

Az izraeliek következő idegenbeli Eb-selejtezője vasárnap lenne esedékes Koszovóban, ennek a mérkőzésnek a halasztásáról még nem született döntés.

Hamász azt a benyomást keltette Izraelben, hogy nem áll készen a harcra

Az iszlamisták egy komplett zsidó falut húztak fel Gázában, hogy azon gyakorlatozzanak, de Izrael nem vette komolyan

 – írja a Mandiner.

A The Times of Izrael arról ír, hogy egy Hamászhoz közeli forrás a Reutersnek elmondta, hogy a terrorszervezet évekig tartó kampányt folytatott, hogy Izraellel elhitesse: a csoport nem akar fegyveres konfliktust, és gazdasági ösztönzőkkel viszonylagos nyugalmat lehet majd fenntartani. „A Hamász azt a benyomást keltette Izraelben, hogy nem áll készen a harcra” – mondta a forrás az ügynökségnek.

Példátlan hírszerzési taktikát alkalmaztak Izrael félrevezetésére az elmúlt hónapokban: azt a benyomást keltették a nyilvánosságban, hogy nem hajlandóak harcba vagy konfrontációba bocsátkozni Izraellel, miközben erre a nagyszabású hadműveletre készültek.

A forrás elmondása szerint az előkészületek részeként a terrorszervezet egy izraeli látszatközösséget épített, ahol gyakorolhatott.

Izrael biztosan látta őket, de meg voltak győződve arról, hogy a Hamász nem akar konfrontációba keveredni

– mondja.
A teljes cikk IDE KATTINTVA olvasható! 

Szerbia is kimenekítette több állampolgárát Izraelből

Két repülőgép érkezett meg Belgrádba, amellyel Szerbia kimenekítette több állampolgárát is Izraelből a radikális iszlamista Hamász hétvégi támadását követően. A szerbiai közszolgálati televízió (RTS) beszámolója szerint egy gép hétfő hajnalban, egy pedig vasárnap szállt le a belgrádi Nikola Tesla repülőtéren. 

Több mint kétszáz szerbiai állampolgárt mentettek így Izraelből két nap alatt. Az utasok többsége szerb sportoló, valamint szentföldi zarándok volt.

A szerb kormány tájékoztatása szerint hétfőn és kedden is indítanak járatokat, amelyekkel az Izraelben rekedt szerb állampolgárokat mentik ki.

Iráni ENSZ-képviselet: Teheránnak nincs köze a támadáshoz

Legitimnek nevezte Irán ENSZ-képviselete a Hamász iszlamista szervezet Izrael ellen indított támadását hétfőn, az erről szóló közleményben azonban leszögezik: Teheránnak nincs köze a műveletekhez.

 A képviselet határozott lépésnek nevezte a Hamász és a vele szövetséges Iszlám Dzsihád terrorszervezet szombaton indított támadását, mely „teljes mértékben elfogadható önvédelem az immár hét évtizede tartó megszállásra, illetve a cionista rezsim által elkövetett borzasztó bűnökre válaszul”.

„Ismét hangsúlyozzuk töretlen a támogatásunk Palesztina felé, mindazonáltal nincs közünk Palesztina válaszlépéséhez, melyről kizárólag maguk a palesztinok döntöttek.”

Megrongálódott épületek egy palesztin rakétatámadást követően Tel-Avivban 2023. október 8-án
Fotó: Abir Szultan / Forrás: MTI/EPA

A képviselet részéről emellett leszögezték: 

az Izrael elleni támadás az izraeli biztonsági szervek hatalmas kudarca, kiemelve, hogy Izrael most az Iránra mutogatással akarja e kudarcot bagatellizálni.

Irán régóta támogatja a Hamászt és az Iszlám Dzsihádot – a többi között anyagilag is –, a szervezetek Izrael elleni támadását pedig televíziós képsorok szerint Irán-szerte számos városban ünnepelték.

Az amerikai elnök mulatozott, mialatt halomra gyilkolták az izraelieket

Élő zenés kerti partit adott Joe Biden amerikai elnök és felesége a fehér házi személyzet és családjuk számára vasárnap délután, amit sokan érzéketlennek találtak az izraeli események fényében. A hírek szerint több amerikai állampolgár meghalt, sokan fogságában vannak – írja a Magyar Nemzet.
A kerti parti hírére Joe Biden amerikai elnök a támadások kereszttüzébe került a közösségi médiában − írja a Fox News amerikai televíziós hálózat. Volt aki szerint „ahogy a szólás tartja, Néró is hegedült, amíg Róma égett.”

 

Izrael több mint 500 célpontra mért csapást az éjjel a Gázai övezetben

Az izraeli katonaság szóvivője tudatta, hogy az övezet közelében még 7-8 helyen folynak harcok, négy hadosztályt vezényeltek az ország déli részébe, és a tervezettnél tovább tart a biztonság helyreállítása. 

Beszámolt arról is, hogy a Hamász iszlamista fegyveresei közül páran továbbra is képesek bejutni Izraelbe.

A közszolgálati rádió híradása szerint hétfő reggelig nem sikerült elzárni a határkerítésen található réseket, s ezeken a nyílásokon folyamatosan utánpótláshoz jutnak az izraeli területen harcoló iszlamisták. 

Emellett támadó alagutat fedeztek fel Kfar Aza és Beri kibuc területén, ahol szintén beszivároghattak az izraeli civileket lemészároló és az övezetbe elhurcoló terroristák. A hadsereg egységei a katonai szóvivő szerint több száz gázai célpontot támadtak, másfél óránként indítják a fokozatosan egyre erősebb légitámadásokat a Hamász Gázai övezetben található célpontjai ellen.

Az izraeli haditengerészet is folyamatosan lő a tenger felől izraeli területre tartó fegyveres csoportokra. Ők elfogták Ali Ralit, a Hamász tengeri egységének vezetőjét. A rádió jelentése szerint szombat reggel egyidőben nyolcvan helyen törte át a határt a térfigyelő rendszer felrobbantása után mintegy 800-1000 palesztin fegyveres.

Izraeli ellentámadásban rakétacsapás ér egy lakóövezetet Gáza városában 2023. október 7-én
Fotó: Mohamed Szaber

A hadsereg reggeli közleménye szerint a leghevesebb harcok Beri kibucban zajlanak, ahol hetven terrorista hatolt be a településre, akik túszokkal elbarikádozták magukat. Emellett összecsapások zajlanak Nirim kibucban, Nahal Óz, Nir Óz kibucban, ahol házanként haladtak a terroristák, feldúlták és felgyújtották az épületeket, s megölték és elhurcolták az ott élőket.

Izraeli légicsapásokban megrongálódott épületet néznek emberek a Gázai övezetben lévő Hán-Júniszban 2023. október 8-án
Fotó: Fatima Shbair / Forrás: MTI/AP

Tűzharc dúl az izraeli kommandósokkal Alumim, Gevim, Holit és Kfar Aza kibucban. A lakosság egy részét már kimenekítették, többeket tűzharc közepette, de vannak helyek, ahol az állandó tűzharc miatt még mindig a bunkerszobákban vannak bezárkózva szombat reggel óta.

A hadsereg célja a háború harmadik napján a Gázai övezet határkerítésének teljes helyreállítása, hogy ne érkezhessenek a terroristák utánpótlását biztosító egységek, valamint az izraeli területen lévő fegyveres csoportok felszámolása..

A tegnapi hírfolyamunkat itt találja:

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában