Ügyeskedés

2023.10.28. 11:56

Szankciók ide vagy oda, alaposan megtömi Moszkva zsebét az Európai Unió

Hiába az Oroszország elleni szankciók, a kritikus fontosságú ásványi anyagokat ezek nem érintik, az EU pedig bőségesen be is vásárol belőlük Oroszországtól – derül ki az Investigate Europe napokban közzétett jelentéséből, amelyet a Magyar Nemzet szemlézett.

MW

Vlagyimir Putyin orosz elnök

Forrás: MTI/EPA/Kyodo News

Fotó: Parker Song

2022 máricusa és idén július között mintegy 13,7 milliárd euró értékben importáltak az unió tagállamai az olyan nyersanyagokból, mint a titán vagy a nikkel. Csak idén január és július között ez a szám 3,7 milliárd euróra rúg, 

az Európai Unióban felhasznált nikkel 90 százalékát Oroszországból importálják.

Miért nem szankcionálják a kritikus nyersanyagokat? Azért mert kritikusak, legyünk őszinték

− mutatott rá David O’Sullivan, az EU szankciókért felelős különleges képviselője még szeptemberben egy konferencián, emlékeztet a Magyar Nemzet.

Ezeknek a nyersanyagoknak különösen fontos szerepük van abban, hogy az unió elérje a 2050-re kitűzött klímacélokat. Nélkülözhetetlenek az elektronika, a napelemek és az elektromos autók gyártásában, de az olyan hagyományos iparágak számára is, mint a repülőgép vagy védelmi ipar. Ugyanakkor rendkívül nehéz beszerezni őket. 

A jelentésből kiderül: 

a kereskedelem által nemcsak Oroszország ukrajnai háborúját finanszírozzák az európai országok, hanem a Putyinhoz közelálló üzletemberek, oligarchák zsebét is alaposan megtömik. 

Csak néhány példa: a Vsmpo-Avisma vállalat a világ legnagyobb titánexportőre 2022 februárja és idén július között legalább 308 milliárd dollár értékben értékesített a nyersanyagból az unióban, német és brit fióktelepein keresztül. A vállalat részben a Rosztek nemzeti védelmi ipari konglomerátum tulajdonában van, melyen Szergej Csemezov az elnöke, Putyin közeli szövetségese.

Míg Csemezov és a Rosztek szankciók alatt állnak, addig ezek a Vsmpo-Avismára nem terjednek ki.

A Nornickel palládium- és nikkelgyártó vállalat a háború kezdetétől fogva idén júliusig 7,6 milliárd dollár értékben exportált nikkelt és rezet az unióba svéd és finn leányvállalatain keresztül. A cég értékesítésének csaknem 50 százaléka Európába irányult. Brüsszel nem vetett ki büntetőintézkedéseket sem a vállalatra, sem annak elnökére, Vlagyimir Potaninra.

Potanin annak a Mihajl Prohorovnak volt az üzlettársa, akinek David Pressman budapesti amerikai nagykövet jogi segítséget nyújtott annak érdekében, hogy az orosz oligarcha elkerülje a szankciókat. 

Az eredeti cikk további részletekkel ITT olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában