Biztonság

2023.11.30. 14:17

Szijjártó Péter: a világ a 24. órában jár, mielőbb vissza kell térni a globális együttműködés időszakához (videó)

Blokkosodás helyett globális együttműködésre és konnektivitásra lenne szükség, a kölcsönös tisztelet visszatérésére a nemzetközi politikába - hangoztatta a külgazdasági és külügyminiszter Szkopjéban.

MW

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Murat Nurtleu kazah külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2023. november 21-én

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

A világ már a 24. órában jár, ezért az újbóli blokkosodás helyett mielőbb vissza kell térni a konnektivitás és a globális együttműködés időszakához - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Szkopjéban.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) külügyminiszteri találkozóján arról számolt be, hogy a globális biztonság most van a legrosszabb formájában a hidegháború vége óta, és ez különösen igaz Európára, hiszen az emberek rémálmaikban sem gondolták, hogy a 21. században még háború törhet ki a kontinensen.

Felszólalásában hangsúlyozta, hogy Magyarország, Ukrajna szomszédságában, közvetlenül érzi a negatív hatásokat, például az egekbe szökő infláció formájában, s arra is emlékeztetett, hogy hazánkba több mint egymillió menekült érkezett a harcok kirobbanását követően.

"Annak ellenére is tapasztaljuk a negatív következményeket, hogy nem vagyunk felelősek a háborúért, és ez nem a mi háborúnk" - fogalmazott. Leszögezte, hogy ráadásul a kárpátaljai magyarok közül is sokan estek már áldozatául a fegyveres konfliktusnak.

"Mi, magyarok, nem akarjuk, hogy több ember meghaljon, nem akarjuk, hogy több magyar meghaljon" - jelentette ki.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy a kormány ezért mindent megtesz a diplomáciai rendezés érdekében, a béke ugyanis az egyetlen megoldás, ez az egyetlen módja az emberi életek megmentésének, a további pusztítás elkerülésének.

Úgy vélekedett, hogy nyilvánvalóan tévednek, akik szerint a megoldás a harctéren keresendő, ott csak halottak és pusztítás van. Ahogyan szavai szerint azoknak sincs igazuk, akik azt gondolják, hogy a harcok alakulásával javulhat az esély a békekötésre, hiszen ez napról napra tovább romlik. Aláhúzta: emellett a fegyverszállítások sem segítenek, mindössze meghosszabbítják a háborút.

Ezt követően kitért a kommunikációs csatornák nyitva tartásának fontosságára, mondván, hogy ennek híján a békének még a reményét is feladná a világ.

A miniszter ezzel kapcsolatban az EBESZ soros elnökségét betöltő Észak-Macedónia külügyminiszterét méltatta, amiért keményen dolgozott a páneurópai szervezet túlélésének biztosítása, a Kelet és Nyugat közötti együttműködés vagy legalábbis párbeszéd újraindítása érdekében.

Ugyanakkor csalódottságát fejezte ki amiatt, hogy nem került sor tárgyalásokra ezúttal sem az amerikai és az orosz fél között, noha ez Európa és a békeszerető emberek érdekét szolgálná.

Végezetül kifejtette, hogy Magyarország kommunista diktatúrától szenvedett negyven évig, miközben a Nyugat nem törődött vele, így rendkívül rosszak hazánk tapasztalatai a blokkokra osztott nemzetközi rendszerről, ezért el kellene kerülni a visszatérést ehhez a korszakhoz.

Blokkosodás helyett globális együttműködésre és konnektivitásra lenne szükség, a kölcsönös tisztelet visszatérésére a nemzetközi politikába

 - hangoztatta.

Figyelmeztetett, hogy az utóbbi években Európa versenyképessége sokat gyengült, összeomlott a fejlett nyugati technológiák és az olcsó keleti energiahordozók kombinációjára épülő eddigi gazdasági növekedési modell, és nem lépett semmi a helyébe.

Ennek tükrében pedig különösképp riasztónak nevezte azt, hogy egyes politikusok már az európai és a kínai gazdaság szétválasztásáról beszélnek, ami hatalmas károkat okozna.

Aláhúzta: a magyar gazdaság komoly sikereket ért el azáltal, hogy az ország a keleti és a nyugati cégek fontos találkozási pontjává vált, ahol jól együttműködnek a legnagyobb német és kínai vállalatok.

"Ha ez működik Magyarországon, akkor azt hiszem, hogy globálisan is működhet" - vélekedett.

Nemzeti érdek a stabil, korrekt együttműködés Magyarország és Oroszország között

Nemzeti érdek a stabil, kiszámítható, korrekt együttműködés megőrzése Magyarország és Oroszország között, a kormány elutasít minden nyomásgyakorlást ennek felszámolására vonatkozóan - szögezte le a tárca közleménye szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Szkopjéban.

A tárcavezető az orosz kollégájával, Szergej Lavrovval folytatott megbeszélését követően arról számolt be, hogy továbbra is nemzeti érdek a kétoldalú együttműködés fenntartása bizonyos területeken.

"Mi a külpolitikánkat a nemzeti érdek alapján hajtjuk végre, nem fogadunk el semmi nyomásgyakorlást kívülről, ezért Oroszországgal az elkövetkezendő időszakban ugyanúgy együttműködünk Magyarország energiaellátásának biztosítása terén, mint eddig" - hangsúlyozta.

Üdvözölte, hogy jól halad a paksi atomerőmű bővítése, s előző nap lezárultak a résfalazási munkálatok, ez a 2,7 kilométer rekordgyorsasággal épült fel, ekként pedig nagy lendülhettel folyhat tovább a talaj előkészítése.

Így továbbra is reális az a célkitűzés, hogy a jövő esztendőben az úgynevezett első beton ünnepségére sort tudunk keríteni, és a 2030-as évek legelején a paksi atomerőmű új blokkjait rá tudjuk kapcsolni a hálózatra 

- emelte ki.

Szijjártó Péter tájékoztatása szerint Szergej Lavrov biztosította, hogy Oroszország és az orosz vállalatok teljes mértékben teljesíteni fogják a megkötött szerződésekben foglalt kötelezettségeiket, menetrend szerint fogják szállítani a szükséges földgázt és kőolajat.

Sőt, arról biztosított engem Szergej Lavrov, hogy az ellenséges bolgár lépés dacára a Gazprom teljesíti a Magyarországra szánt földgázszállításokat a szerződés és a menetrend szerint

 - húzta alá.

"Így (.) Magyarország földgázellátása továbbra is biztosított, hiába vetettek ki a bolgárok extra adót a Magyarországra, Szerbiába és Észak-Macedóniába Bulgárián keresztül szállítandó földgázra" - közölte.

A miniszter végezetül arra is kitért, hogy az egyeztetésük során tudatta orosz kollégájával, hogy hazánk továbbra is kiáll az ukrajnai béke mellett.

"Nekünk fontos, hogy térségünkben ne a fegyverek ropogjanak, hanem a béketárgyalások kezdődjenek meg végre (.) Magyarország minden nemzetközi szervezetben kiáll a kommunikációs csatornák nyitva tartása, a mielőbbi tűzszünet és a béketárgyalások megkezdése mellett" - mutatott rá.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában