Pedagógusbér

2023.12.31. 13:03

Gulyás Gergely: feltétlenül szükség van a Bizottság jóváhagyására

A Miniszterelnökséget vezető miniszter leszögezte, a kormány mindent megtesz azért, hogy a 32,2 százalékos pedagógusbér-emelés megvalósuljon január elsejével.

MW

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. szeptember 28-án

Forrás: MTI

Fotó: Soós Lajos

Szilveszteri nagyinterjút adott az atv.hu-nak Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A tárcavezető új bejelentést tett a pedagógusok béremelése kapcsán. Elmondta, pénteken Pintér Sándorék „csak” társadalmi vitára bocsátották a rendeletet, de hogy január elsejétől több mint 30 százalékos béremelés legyen, az Európai Bizottság hivatalos visszaigazolására „feltétlenül szükség van”, de mindezt szóban már többszörösen megígérték – hangzott el.

„Ez egy jogi garancia, a nekünk adott tájékoztatás szerint a papír el is készült, csak Brüsszelben ilyenkor mindenki szabadságon van, ezért még nem volt, aki aláírja. „Ha ezt megkapjuk, akkor januártól a pedagógusok nem 10, hanem átlagosan 32,2 százalékos béremelést kapnak.

Ez vonatkozik a tanárokra, a szakképzésben oktatókra és az óvónőkre is.

A következő 2 év tanár béremeléseivel a fizetések terén is elismerjük azt a szép hivatást, a tanári pályát, amely az ország jövője szempontjából talán a legfontosabb” – tekintett előre a miniszter.

Itt leszögezte: a kormány és a Belügyminisztérium mindent megtesz azért, hogy a 32,2 százalékos pedagógus béremelés megvalósuljon 2024 január elsejével, és februárban a pedagógusok már az emelt béreket kaphassák meg.

A kormány célja, hogy a pedagógusok bére elérje az átlagkeresetek 80 százalékát. Ezért 2025-ben egy újabb 20,8 százalékos emelés jön

– fűzt hozzá a miniszter.

A teljes interjút itt olvashatja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában