Sajtótájékoztató

2023.12.20. 10:47

Indul a felsőoktatási Pannónia Program

Útjára indul a modelltváltott egyetemek nemzetközi csereprogramjait segítő Pannónia Program – jelentette be a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért felelős államtitkára, a tárca és a Tempus Közalapítvány sajtótájékoztatóján szerdán Budapesten.

MW

Illusztráció

Forrás: Világgazdaság

Fotó: Kallus György

Hankó Balázs közölte: a jövő évben 10 milliárd forint áll rendelkezésre arra, hogy a modelltváltott egyetemek diákjai, az oktatók és a kutatók a világ vezető egyetemein szerezzenek olyan tapasztalatokat, amit majd hasznosítani tudnak a magyar gazdaság és társadalom fejlesztésére.

A program pályázati felhívása a tárcával stratégiai partnerként együttműködő Tempus Közalapítvány honlapján jelent meg – tette hozzá.

HANKÓ Balázs Zoltán
Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Fotó: Kovács Attila / Forrás: MTI

Úgy vélekedett, hogy 

a kormányzat az elmúlt években sikerrel újította meg a felsőoktatást, így versenyképességi fordulat történt.

Ennek eredményeként immár 12 magyar egyetem tartozik a világ legjobb felsőoktatási intézményeinek 5 százalékához.

Ugyanakkor az a céljuk, hogy 2030-ra legalább egy magyar egyetem legyen a világ legjobb száz egyeteme között és legalább három intézményt tartsanak számon Európa legjobb száz felsőoktatási intézménye között – fűzte hozzá.

Elmondta, 

a sikeres magyar felsőoktatásnak az egyik feltétele a nemzetközi csereprogramokban történő részvétel: jelenleg 10 ezer diák, tanár és kutató vesz részt ilyen programokban, ám a Pannónia Programtól azt várják, hogy számuk 2030-ra érje el az évi 20 ezret.

Közölte, úgy számolnak, hogy a program jövőre 8 ezer diáknak, oktatónak és kutatónak teszi lehetővé, hogy a világ bármelyik felsőoktatási intézményében nemzetközi tapasztalatokat szerezzen. Az így szerzett krediteket minden esetben el fogják fogadni a hazai intézmények, illetve a tapasztalatszerzést havi 350-500 ezer forintos ösztöndíjjal is támogatja a Pannónia Program.

A forrás 20 százaléka, 2 milliárd forint arra szolgál, hogy a világ 250 legjobb egyetemének valamelyikére jussanak el a magyar diákok, oktatók és kutatók

– mondta Hankó Balázs.

Czibere Károly, a Tempus Közalapítvány kuratóriumának elnöke a sajtótájékoztatón arról tájékoztatott, hogy a tenderre január 15-től pályázhatnak a felsőoktatási intézmények, a pályázatok beadási határideje január 29.

Terveik szerint a kuratórium február végéig meghozza a döntést a pályázatokról és április végéig a szerződéseket is megkötik.

Közlése szerint jelenleg 99 ország egyetemeivel állnak kapcsolatban és mindent megtesznek azért, hogy a felsőoktatási intézményeket kellő információval lássák el a lehetőségekről.

Ennek érdekében folyamatosan kapcsolatban állnak az intézmények nemzetközi kapcsolattartóival, illetve tájékoztatók sorát kívánják tartani az intézményeknél – mondta Czibere Károly, aki úgy fogalmazott: 

„a program eredményességre van ítélve”.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában