Országházi Gyermekkarácsony

2023.12.16. 13:32

Nyolcszáz hátrányos helyzetű gyereket láttak vendégül a Parlamentben

Az Országgyűlés és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat 800 hátrányos helyzetű, nehéz anyagi körülmények között élő általános iskolás gyermeket látott vendégül Magyarországról és határon túli, magyarok lakta településekről szombaton a Parlamentben.

MW

Budapest, 2023. december 16. Résztvevők a hagyományos Országházi Gyermekkarácsony rendezvényen a Parlamentben, ahol az Országgyűlés és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat 800 hátrányos helyzetű, nehéz anyagi körülmények között élő általános iskolás gyermeket látott vendégül Magyarországról és határon túli, magyarok lakta településekről 2023. december 16-án

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

A hagyományos Országházi Gyermekkarácsonyt négy év Covid-vírus okozta kényszerszünet után rendezzük meg újra – idézte fel Mátrai Márta, az Országgyűlés háznagya a program elején, a gyerekeket üdvözlő beszédében.

Megmutatta az egybegyűlteknek az Országházat tervező Steindl Imre építész szobrát és emlékeztetett arra, hogy jövőre ünnepeljük az épület átadásának 120. évfordulóját. A gyerekeket biztatta, fedezzék fel a ház minden szegletét és vigyék hírét mindenhová.

Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat alapító elnöke bemutatta a gyerekházelnököt és képviselőtársait, akik közül voltak akik Csángóföldről, mások Kárpátaljáról érkeztek. A gyerek házelnök elrendelte, hogy „legyen béke ebben a házban, szeretet és vidámság”.

Krausz Ferenc Nobel-díjas fizikus videóüzenetben köszöntötte a résztvevőket, akiknek azt üzente, legyenek nyitottak az újra és az iskolában megszerezhető tudásra, a világ megismerésére, legyenek kitartók és szorgalmasak, szeressék meg a tanulást és kössenek barátságokat.

Schmidt Ádám, sportért felelős államtitkár sportkvízt tartott a gyerekeknek, majd átadták az Országház kulcsát a gyerek házelnöknek.

SCHMIDT Ádám
Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár és Youhuu, az augusztusi budapesti atlétikai világbajnokság kabalafigurája sportkvízt tart a gyerekeknek a Parlamentben
Fotó: Bruzák Noémi / Forrás: MTI

A főlépcsőn tartott műsorban fellépett Keresztes Ildikó, Gubik Petra, Vastag Csaba és Vastag Tamás, a Gypo Circus és Szirota Jennifer, Kaszás Géza pedig Wass Albert Karácsonyi meséjét mondta el. Az előadás végén a fellépők a közönséggel együtt énekelték el a Kiskarácsony nagykarácsonyt.

A felsőházi teremben vándormuzsikusok és gólyalábasok műsora várja délutánig a gyerekeket, a Vadászteremben a Kulturált Közlekedésért Alapítvány játéka, a Delegációs teremben a Magyar Zene Háza programján vehetnek részt, a Déli Társalgóban pedig ismert sportolókkal találkozhatnak.

A déli dunai folyosón kézműves-foglalkozás, arcfestés, mézeskalács készítés, buborékfújás és lufihajtogatás lesz, a Gobelin teremben az Országgyűlési Őrség bemutatójával, végül országházi sétával készülnek a szervezők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában