Izraeli–palesztin konfliktus

2024.01.28. 09:19

Izraeli kormány: konstruktív tárgyalás folyt egy estleges tűzszünetről

Az izraeli–palesztin háború 114. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

A Gázai övezetben levő Hán-Júniszt hagyják el palesztin civilek 2024. január 27-én, miután az izraeli hadsereg felszólította a város melletti menekülttábor lakóit, hogy a hadműveletek miatt távozzanak az övezet legdélibb városába, Rafahba

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Mohamed Szaber

Izraeli kormány: konstruktív tárgyalás folyt egy estleges tűzszünetről, de jelentős szakadékok tátonganak az álláspontok között

Konstruktív tárgyalás folyt Párizsban egy estleges tűzszünetről a Gázai övezetben és az elhurcolt izraeliek szabadon engedéséről, de jelentős szakadékok tátonganak az egyes álláspontok között - közölte vasárnap Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hivatala.

William Burns, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója David Barneával, az izraeli külföldi hírszerző szolgálat, a Moszad vezetőjével, valamint Muhammad bin Abdul Rahman asz-Száni katari miniszterelnökkel és Abbász Kamellel, az egyiptomi hírszerzés vezetőjével egyeztett. A felek a jövő héten ismét találkoznak a párbeszéd folytatása végett.

A The New York Times című amerikai lap tudomása szerint Párizsban az amerikai kormány egyik szövegjavaslatát beszélték meg, amely izraeli javaslatokon felül magában foglal felvetéseket a radikális iszlamista Hamász részéről is. Az elképzelések szerint a szélsőségesek elengednék a Gázai övezetben még fogva tartott mintegy 130 túszt, cserébe Izrael két hónapra felfüggesztené katonai műveletét.

A terv szerint egy első fázisban a harcokat 30 napra leállítanák. Ez idő alatt a terrorszervezet elengedné a nőket, időseket és sebesülteket. Ezzel párhuzamosan a felek tárgyalásokat folytatnának egy második fázisról, amelyben a túszként tartott férfiakat, illetve katonákat engednék el egy 30 napos hosszabbításért cserébe.

Az izraeli hadsereg újabb alagutat semmisített meg a Gázai övezet északi részén

Továbbra is heves harcok dúlnak a Gázai övezet déli részén lévő Hán-Júnisznál, az izraeli hadsereg (IDF) emellett vasárnap közleményben arról tájékoztatott, hogy egységei leromboltak egy alagutat az övezet északi részén.

A hán-júniszi műveleteknek az IDF szerint több halottja van, szemtanúk pedig arról számoltak be, hogy folytatódik a városban lévő Nasszer kórház ostroma, mely a harcok miatt gyakorlatilag felfüggesztette működését.   

A hadsereg dróntámadást intézett az övezet középső részén lévő en-Nuszeirát menekülttábora ellen is, és arról tájékoztatott, hogy az akcióban megsemmisített egy terroristasejtet.   

Jóllehet a harcok októberi kezdete óta az IDF számos, a Gázai övezet alatt meghúzódó alagutat rombolt le, ahol az övezetet irányító Hamász fegyveresei húzódtak meg, a The Wall Street Journal című amerikai lap amerikai hírszerzési forrásokra hivatkozva hét végén azt közölte, hogy 

az alagútrendszer mintegy 80 százaléka még mindig sértetlen.   

Mindeközben vasárnap megszólaltak a légvédelmi szirénák a Gázai övezet melletti, a háború kezdete óta nagyrészt kiürített Kiszufim kibuc térségében.

Az UNRWA érintett dolgozóinak megbüntetését ígérte az ENSZ-főtitkár

Minden, terrorista cselekményekben érintett ENSZ-dolgozó szigorú büntetését ígérte vasárnap a világszervezet főtitkára, miután izraeli vizsgálatok szerint az ENSZ palesztin menekülteket segítő ügynökségének (UNRWA) tizenkét munkatársa részt vett a Hamász terrorszervezet izraeli célpontok elleni október 7-i támadásában.

"Az ENSZ bármely dolgozója, aki terrorista cselekményekben érintett, felelősségrevonásra számíthat, beleértve a rendőrségi eljárást is. A világszervezet kész együttműködni az illetékes hatóságokkal" - szögezte le közleményben António Guterres, ám kiemelte azt is, hogy 

nem szabad megbüntetni azt a több tízezer embert, akik az UNRWA-nak dolgoznak, sokan a segélymunkások számára elképzelhető legveszélyesebb körülmények között. Az általuk ellátott emberek sürgős szükségleteit azonnal meg kell oldani.  

Elmondta továbbá, hogy a 12 érintett közül kilencet elbocsátottak, egy életét vesztette, a másik két ember személyazonosságát pedig még mindig vizsgálják.

Miközben megértem az aggályokat és magam is elszörnyedtem e vádakra, nyomatékosan kérem azon államokat, melyek felfüggesztették a hozzájárulásaikat, hogy legalább biztosítsák annak lehetőségét, hogy az UNRWA folytathassa munkáját

- húzta alá mindazonáltal Guterres, emlékeztetve arra, hogy mintegy kétmillió gázai civil élete múlik a szervezet által nyújtott segítségen.

Az UNRWA vezetőjét megdöbbentette, hogy több ország felfüggesztette a finanszírozást

Megdöbbenését fejezte ki az ENSZ palesztin menekülteket segítő ügynökségének (UNRWA) vezetője, amiért több ország úgy döntött, hogy felfüggeszti a szervezet finanszírozását, miután állítólag tizenkét munkatársuk részt vett a palesztin Hamász izraeli célpontok elleni október 7-i támadásában.

Philippe Lazzarini, az UNRWA igazgatója az izraeli tájékoztatás után pénteken közölte, hogy azonnali hatállyal felbontotta az UNRWA inkriminált munkatársainak szerződését, valamint vizsgálatot rendelt el "az igazság haladéktalan kiderítése érdekében".   

Lazzarini szombaton közleményében leszögezte: a döntések a térségben és mindenekelőtt a Gázai övezetben folyó humanitárius munkát akadályozzák.   

Megdöbbentő látni a pénzalapok felfüggesztését az alkalmazottak kis csoportja ellen felhozott vádak miatt, tekintettel a már meghozott intézkedésekre és az ügynökség szerepére, amelytől 2 millió ember túlélése függ

- közölte Philippe Lazzarini, aki döntésük felülvizsgálatára szólította fel az érintett országokat.   

Huszonnégy óra leforgása alatt több ország is felfüggesztette az ENSZ-szervezet finanszírozását, elsőként az Egyesült Államok, majd Kanada, Ausztrália, Olaszország, Nagy-Britannia, Finnország, Hollandia és Németország. Svájc tovább információkra vár a döntés meghozatalához.   

Az 1949-ben a palesztin menekültek megsegítésére létrehozott szervezetnek 13 ezer munkatársa van a Gázai övezetben - többségükben palesztinok - akik egészségügyi, oktatási, szegénygondozási és szociális szolgáltatásokat nyújtanak. Az ügynökség mintegy 5,9 millió embernek nyújt segítségek, közöttük az 1948-ban elmenekült, illetve elűzött palesztinoknak és a leszármazottaiknak. Az ügynökség Jordániában, Libanonban és a palesztin területeken működik.

Ez történt szombaton:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában