Nincs kegyelem

2024.01.23. 14:50

Hatósági szigor és többmilliós bírság vár a fiatalok veszélyeztetőire

Továbbra is szigorú hatósági fellépéssel, és súlyos bírsággal számolhatnak azok, akik az online térben dohányterméket kínálnak, értékesítenek fiatalkorúak részére – közölte a A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH), amely – mint írták – elkötelezett a fiatalkorúak védelmében. .

MW

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Javidestock

A piaci helyzetkép szerint az illegális dohánykereskedelem egy jelentős része az aluljárók és közterületek világából átvonult az online térbe, ahol a fiatalok otthonosan mozognak, és mindenféle korlát nélkül vásárolhatnak dohányterméket.

 Számos webshop kifejezetten őket célozza meg, színes oldalaikon divatos, trendi megjelenésű és egészségesnek tűnő, de korántsem veszélytelen termékeket kínálnak számukra

 – olvasható a hatóság közleményében. 

Azt írták, hogy az elkövetők a hazai zárt dohánytermék-kiskereskedelmet megkerülik. Kihasználják azt, hogy a környező országok Magyarországhoz képest lazább forgalmazási szabályokat alkalmaznak. Ezért webshopokban vagy a közösségi média felületein kínálnak bárki számára hozzáférhető módon, itthon kizárólag dohányboltban forgalmazható, vagy a hazai piacon forgalmazási tilalom alá eső termékeket.

Felhívták a figyelmet arra, hogy 

ezek a termékek nemcsak súlyos függőséget alakíthatnak ki, hanem az összetételük is ellenőrizetlen. Egy ilyen adásvétel során nem csupán a dohányzásból fakadó káros egészségügyi hatásokkal kell számolni, hanem hibás és kifejezetten veszélyes műszaki megoldásokkal is. A bevizsgálatlan készülékek túlhevülhetnek, felrobbanhatnak ezáltal súlyos sérüléseket is okozhatnak. Továbbá előfordulhat az is, hogy a fizetést követően a vevő meg sem kapja az ellenőrizetlen helyről származó veszélyes terméket.

Ezek a weboldalak minden vásárló számára kockázatot jelenthetnek, de leginkább a jövő generációt, a fiatalokat veszélyeztetik. 

Az aggasztó helyzetet látva – és már számos illegális online dohánykereskedelmet folytató szereplőt beazonosítva – az SZTFH kezdeményezésére módosult a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló 2012. évi CXXXIV. törvény.

 A módosítás növelte a Hatóság mozgásterét az ilyen felületekkel szemben, ezért a hazai fogyasztókat célzó, számukra illegális termékeket jogsértő módon értékesítő weboldalakat az SZTFH a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósággal együttműködve blokkolni fogja.

Az Elf Barral és minden más ízesített elektronikus cigarettával szemben továbbra is kíméletlenül fellép az SZTFH.

 A hatósági eljárásban a fentieken túl szigorú pénzbírság kiszabására is számíthatnak azok, akik weboldalaikon értékesítenek kizárólag dohányboltban forgalmazható termékeket. Rájuk 

az SZTFH 5 millió forinttól egészen 500 millió forintig terjedő bírságot is kiszabhat. 

A fiatalkorúak védelmében az SZTFH elkötelezett az online térben folytatott illegális tevékenységek felszámolásában is, ezért a jövőben folyamatosan monitorozza az ilyen jellegű internetes tartalmakat, és továbbra is szigorúan fog fellépni az elkövetőkkel szemben.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában