EU-csúcs

2024.02.01. 12:15

Orbán Viktor: garanciát kaptunk, Magyarország pénze nem kerülhet Ukrajnába (videó)

Megállapodás született a 27 európai uniós tagállam között az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós pénzügyi támogatásról.

MW

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b3), Olaf Scholz német kancellár (b2) és Klaus Iohannis román államfő (b) az Európai Unió tagországai állam- és kormányfőinek rendkívüli csúcstalálkozóján Brüsszelben 2024. február 1-jén.

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

 Orbán Viktor miniszterelnök egy a Facebookon közzétett bejegyzésben értékelte az Európai Tanács rendkívüli ülésén meghozott döntést – írta a Magyar Nemzet.

Féltünk attól, hogy a magyaroknak járó uniós pénzek, amit a Bizottság eddig nem adott ide nekünk, előbb-utóbb Ukrajnában kötnek majd ki. És attól is féltünk, hogy túl hosszú távra, ellenőrizetlenül bocsátunk forrásokat Ukrajna rendelkezésére

– fogalmazott a magyar kormányfő, aki a videóban szintén felidézte, hogy tavaly decemberben éppen ezért szakadtak meg a tárgyalások.

Ahogy azt a videóban is elmondta, a tárgyalások során „kaptunk egy ajánlatot”.

És végül kitárgyaltunk egy ellenőrző mechanizmust, amely garantálja a pénzek észszerű felhasználását, és garanciát kaptunk arra, hogy Magyarország pénze nem kerülhet Ukrajnába

– tájékoztatott. A miniszterelnök megerősítette, hogy az ajánlat így elfogadható lett, és üdvözölte a piacoknak a döntésre adott pozitív reakcióját.

A brüsszeli tisztségviselők is üdvözölték a megállapodást

Mind a 27 tagállami vezető egyetértett az Ukrajna számára az Európai Unió költségvetésén belül felajánlott összeggel – írta korábban Charles Michel. 

A megállapodás rögzíti Ukrajna szilárd, hosszú távú és kiszámítható finanszírozását 

– emelte ki az Európai Tanács elnöke. Az EU vezető szerepet vállal és felelősséget visel Ukrajna támogatásában, ugyanis „tudjuk, mi forog kockán” – tette hozzá a tagországok állam-, illetve kormányfőit tömörítő testület vezetője. 

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke üzenetében azt hangsúlyozta, hogy az Európai Tanács meghozta a prioritások megvalósításához szükséges döntést – prioritásként az uniós bizottság elnöke Ukrajna támogatását, az illegális migráció elleni küzdelmet és az európai versenyképesség szavatolását sorolta fel. 

Jó nap ez Európa számára!

– tette hozzá Ursula von der Leyen.  

Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: „Európa ismét teljesített”, a döntés az EU szavahihetőségét bizonyítja, és kiszámíthatóságot szavatol Ukrajna számára. 

Az 50 milliárd eurós uniós pénzügyi csomag támogatja Ukrajnát a helyreállításban, az újjáépítésben, valamint reformok megvalósításában segíti az országot az EU-tagság felé vezető útján

 – mondta. 

A megállapodás nemcsak morális, hanem stratégiai kérdés is, „ezzel ugyanis tartoztunk Ukrajna népének és Európának, mert Ukrajna biztonsága Európa biztonságát is jelenti” – tette hozzá az EP-elnök. 

Az unió 2021 és 2027 közötti hosszú távú költségvetésének féléves felülvizsgálatával kapcsolatban Metsola azt mondta, az Európai Parlamentnek górcső alá kell vennie a megállapodás részleteit, hogy az valóban megfelel-e az európai választók igényeinek. 

Marad-e elégséges támogatás azokra a prioritásokra, amelyekben a tagállamok korábban már megállapodtak, köztük a migráció kezelésére, a klímavédelemre és a versenyképesség szavatolására?

– tette hozzá az EP-elnök.

A rendkívüli tanácskozást Charles Michel, az Európai Tanács elnöke azért hívta össze, mert a legutóbbi, decemberi EU-csúcson nem született megállapodás a 2021 és 2027 közötti költségvetés felülvizsgálatáról. A csütörtökön elfogadott megállapodás szerint a hétéves uniós költségvetés négy éven át összesen 50 milliárd euró támogatást juttat Ukrajnának. 

Az országnak szánt segélycsomag az uniós költségvetés terhére 17 milliárd euró vissza nem térítendő támogatásból, valamint 33 milliárd eurós hitelből áll. A finanszírozás támogatni hivatott az ország rövid távú helyreállítási szükségleteit, valamint középtávon az újjáépítést és korszerűsítést. 

A megállapodás előírja, hogy az Európai Bizottság Ukrajna pénzügyi támogatásának végrehajtásáról szóló éves jelentése alapján az Európai Tanács minden évben vitát tart a támogatás végrehajtásáról, iránymutatás céljából.

 A kompromisszumos megállapodás alapján két év múlva felülvizsgálhatják a finanszírozást.

Orbán Balázs: Brüsszel továbbra is háborús lázban ég

Brüsszel továbbra is háborús lázban ég, a brüsszeli vezetők "elvakultan menetelnek a fegyveres konfliktusba" - írta Facebook-oldalán csütörtökön az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós pénzügyi támogatásról szóló döntésre reagálva a magyar miniszterelnök politikai igazgatója. 

Orbán Balázs hozzátette: "mi, magyarok nem adjuk fel az álláspontunkat, továbbra is a béke pártján állunk, fegyvert nem küldünk, a háborúban nem veszünk részt. Hiszünk ugyanakkor abban, hogy ahogyan a bevándorlás ügyében, a háború kapcsán is igazunk lesz. Tudjuk, hogy az európai emberek többsége békét akar". 

Ukrajna támogatása kapcsán pedig két veszélyt kellett elhárítani. Mindenfajta kontrollmechanizmus nélkül akartak pénzt küldeni, illetve félő volt, hogy a végén a magyarok pénze is Ukrajnában köt ki. Ma mind a két veszélyt sikerült kivédeni - írta bejegyzésében Orbán Balázs. 

Hozzátette: az első év végén is újra kell tárgyalni az Ukrajnának járó támogatások kérdését, a második év végén pedig az egészet át kell gondolni a következő időszakra vonatkozó uniós költségvetéssel összefüggésben. 

"A Magyarországnak járó uniós források maradnak a magyaroknál, és azt is garantálta az Európai Tanács, hogy az azokhoz való hozzájutás rendjéről tisztességes eljárás keretében kell tárgyalni a Bizottsággal" - fogalmazott Orbán Balázs. 

A háborúpárti Brüsszel megállításához az európai emberekre is szükség lesz, ezért az európai parlamenti választáson közösen kell változást elérnünk - zárta bejegyzését a miniszterelnök politikai igazgatója.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában