Türelem

2024.02.14. 19:45

Lemondásra kéri a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke Balog Zoltánt

Fekete Károly püspök bízik abban, hogy a református egyház egységét szem előtt tartva, egyeztetve az elnökségi tanács tagjaival, ezt hajlandó lesz megtenni.

MW

Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke beszédet mond a reformáció 500. évfordulója alkalmából felállított emlékmű avatásán a debreceni református Nagytemplom és a Debreceni Református Kollégium közötti emlékkertben 2017. október 31-én. Jobbra Balog Zoltán, akkor még az emberi erőforrások minisztereként

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

Ma újra beszéltem Balog püspök úrral, hogy mondjon le a zsinati elnöki tisztéről

 – írta a Magyar Nemzethez eljuttatott közleményében a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke. 

Mint arról beszámoltunk, a Magyarországi Református Egyház (MRE) zsinatának lelkészi elnöke keddi videónyilatkozatában elismerte, hogy tévedett és hibázott, bocsánatot kért és kér akitől ezért kell, és minden reformátustól, akiknek ezzel kárt okozott. A Magyarországi Református Egyház esperes-gondnoki értekezlet titkos voksoláson bizalmat szavazott Balog Zoltánnak, a testület 86 százaléka támogatta a püspököt, aki így maradt pozíciójában.

Fekete Károly, aki a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi alelnöke is, a keddi ülésen a kialakult helyzetre való tekintettel, teológiai alapú érveléssel megkérte Balog Zoltánt, hogy gondolja át lemondását. Szavai szerint bízik abban, hogy a református egyház egységét szem előtt tartva, egyeztetve az elnökségi tanács tagjaival, ezt hajlandó lesz megtenni. 

Döntésének meghozataláig legyünk türelemmel, kérem ezért minden egyháztagunk és minden szolgatársam mértéktartását

– hangsúlyozta. Mint fogalmazott, előttünk van a böjt első vasárnapja, amikor a református gyülekezetekben úrvacsorai közösséggel kezdik a húsvéti ünnepekre való felkészülést. „Adja Isten, hogy a böjti időszak elősegítse személyes és közegyházi önvizsgálatunkat” – írta.

A teljes cikket a Magyar Nemzeten olvashatja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában