Izraeli–palesztin konfliktus

2024.02.15. 09:35

Hezbollah: Izrael megfizet a légicsapásban megölt libanoni civilekért

Az izraeli–palesztin háború 132. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

A tüntetők plakátokat és a libanoni Hezbollah-vezér, Haszan portréját emelik fel a huthik által ellenőrzött jemeni fővárosban, Szanaában 2024. január 26-án

Forrás: AFP

Fotó: MOHAMMED HUWAIS

A brazil elnök Izraelt és az ENSZ-t bírálta

Elfogadhatatlannak és aránytalannak nevezte csütörtökön a brazil elnök az izraeli hadsereg (IDF) gázai műveleteit, valamint bírálta az ENSZ-t is, azt vetve a világszervezet szemére, hogy képtelen megoldani a világban dúló konfliktusokat.

Izrael viselkedésére nincs elfogadható magyarázat: a Hamász elleni harc ürügyével gyerekeket és nőket gyilkol le

– fogalmazott Luiz Inácio Lula da Silva Kairóban, nem sokkal Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnökkel folytatott egyeztetése után.

LULA DA SILVA, Luiz Inácio
Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök 
Fotó: Amr Nabil / Forrás: MTI/AP

Lula később az Arab Liga ülésén is felszólalt, ahol aláhúzta,

 hogy Brazília elítélte a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet október 7-i, izraeliek ellen elkövetett támadását, ám úgy vélte, Izrael arra adott válasza „aránytalan” volt.

Leszögezte, hogy a béke csakis a palesztin állam megalakítása révén érhető el, valamint azonnali tűzszünetet sürgetett. Bejelentette továbbá, hogy 

kormánya  újabb támogatást nyújt az ENSZ palesztinokat segélyező szervezetének (UNWRA), amely súlyos pénzzavarba került azt követően, hogy Izrael állítása szerint a mintegy 13 ezer dolgozójából 12-nek köze volt a Hamász izraeliek elleni támadásához.

Mint mondta, a dolgozók elleni vádakat alaposan ki kell vizsgálni, azonban e vádak nem béníthatják meg az egész szervezetet, valamint felszólította a többi országot, „folytassák és növeljék a támogatást”.

Lula mindemellett felszólított az ENSZ Biztonsági Tanács (BT) reformjára is, kiemelve, hogy a szervezetnek több állandó tagra van szüksége, továbbá szorgalmazta a vétójogok elvetését is.

A BT állandó tagjai azok, akik a háborút szítják

– jelentette ki.

Vezetőjük szerint a húszi lázadók a nyugati megtorló csapások ellenére is folytatják támadásaikat a Vörös-tengeren

A jemeni húszi lázadó erők mindaddig folytatják támadásaikat az Izrael felé haladó hajók, valamint az amerikai és brit hadihajók ellen a Vörös-tengeren, amíg a zsidó állam „bűnöket” követ el a palesztinok ellen - jelentette ki csütörtökön Abdulmalik al-Húszi, a síita felkelők vezetője.

Műveleteinkkel súlyos csapást mérünk az ellenségre, és ez jelentős siker, valódi diadal

 – mondta a lázadók al-Masíra nevű televíziójában elmondott beszédében. Hozzátette: az amerikai és brit csapásmérő erők jemeni célpontok elleni támadásai sem tántoríthatják el céljuktól a lázadó erőket.

Mindeközben az amerikai hadsereg e térségért felelős középső parancsnoksága (CENTCOM) közölte, hogy még január 28-án lefoglalták egy korszerű lőfegyvereket és más pusztító hadieszközöket szállító, a húszik ellenőrzése alatt álló szárazföldi területek felé tartó hajó Iránból származó rakományát az Arab-tengeren.

A fedélzeten lévő több mint 200 csomag a bejelentés szerint közepes hatótávolságú ballisztikus rakéták és víz alatti, valamint vízfelszíni, pilóta nélküli járművek alkatrészeit, továbbá robbanóanyagokat, katonai kommunikációs és hálózati berendezéseket, irányított páncéltörő rakétaindító egységeket és más katonai eszközöket tartalmazott.

„Az a tény, hogy Irán továbbra is ellátja korszerű hagyományos fegyverekkel a húszikat, nem szűnő fenyegetést jelent a nemzetközi hajózásra és a kereskedelem szabad áramlására” – mondta Michael Erik Kurilla tábornok, a CENTCOM parancsnoka.

Izrael: egy Hezbollah-parancsnok is meghalt a Dél-Libanon elleni légicsapásban

Az izraeli hadsereg csütörtökön bejelentette, hogy a dél-libanoni célpontok elleni előző napi támadásaiban meghalt a Hezbollah síita milícia egyik parancsnoka, Ali ed-Debsz, valamint két társa is.

A hadsereg hozzátette, hogy a Hezbollah elitegysége, a Radván Brigádok vezetőjeként ismert Debsz mellett az egyik halálos áldozat a helyettese, Ibrahim Ísza volt.

Debsz és két másik fegyveres halálhírét libanoni biztonsági források megerősítették, hozzátéve, hogy a három milicista, valamint hét civil egy olyan támadásban vesztette életét, amelynek a célpontja egy ház volt a dél-libanoni Nabatíjjében.

A libanoni állami hírügynökség (ANI) azt közölte, hogy az épületet dróntámadás érte.

A szintén dél-libanoni Szavváneh településen három ember, köztük egy nő halt meg a szerdai légicsapásokban.

Nadzsib Mikáti libanoni miniszterelnök elítélte az izraeli támadásokat, hozzátéve, hogy Bejrút panaszt tesz miattuk az ENSZ-nél.

Ugyanekkor Andrea Tenenti, a Dél-Libanonban állomásozó ENSZ-békefenntartó erő (UNIFIL) szóvivője a feszültségcsökkentést célzó diplomáciai erőfeszítések fokozását sürgette.

Az Irán-barát Hezbollah egyelőre nem kommentálta az izraeli hadsereg közlését, azonban csütörtökön bejelentette, hogy ismét "több tucat" rakétát lőtt ki az észak-izraeli Kirjat-Smóna irányába, hozzátéve, hogy az akció megtorlás a szerdai izraeli légicsapásért.

Izraeli egészségügyi és rendőrségi források megerősítették, hogy több rakéta csapódott be Kirjat-Smóna területén, és károkról is beszámoltak. Áldozatokról nem tudni.

Januárban az izraeli hadsereg egy másik Radván-parancsnok, Visszám et-Tavíl megöléséről tett bejelentést.

A Hezbollah a gázai háború októberi kirobbanása óta szinte napi rendszerességgel támad izraeli célpontokat, válaszul pedig Izrael támadja a milícia hadállásait.

Az AFP francia hírügynökség összesítése szerint a háború kezdete óta legkevesebb 259 ember - zömében a Hezbollah, illetve más milíciák fegyverese - vesztette életét a Dél-Libanon elleni izraeli támadásokban.

Az izraeli oldalon a határ menti összecsapásokban tíz katona és hat civil halt meg az izraeli hadsereg közlése szerint.

Behatoltak az izraeli csapatok a gázai Nasszer kórházba

Behatoltak az izraeli hadsereg (IDF) egységei a Gázai övezet déli részén, Hán-Júniszban fekvő Nasszer kórházba – jelentette az IDF szóvivője csütörtökön.

Az IDF titkosszolgálati információi szerint az Hamász iszlamista terrorszervezet október 7-én Izraelből elhurcolt túszokat tartott fogva a Gázai övezet déli részének legnagyobb egészségügyi intézményében.

A kórház egészségügyi személyzete szerint egy beteg meghalt, hat másik pedig megsebesült, amikor reggel az izraeli csapatok odaérkeztek és megkezdték az ott lévők eltávolítását.

Palesztin jelentések szerint az izraeli katonák a többi között az elraboltak jelenlétére utaló jeleket keresnek, valamint megpróbálják leleplezni a magukat orvosnak vagy kórházi személyzetnek kiadó Hamász-tagokat.

Israeli attacks on Gaza continue
A Gáza déli részén fekvő Rafah város elleni izraeli támadások után 2024. február 15-én sérült palesztinokat szállítanak kezelésre a Kuvaiti Kórházba
Fotó: YASSER QUDIH / Forrás: AFP

A Hamász irányította gázai egészségügyi minisztériuma szerint az izraeli egységek holttesteket visznek el a kórháznál található rögtönzött sírokból. A katonák a sürgősségi osztályon és az egészségügyi intézmény traumakomplexumában erőszakkal evakuálják a menekülteket és a személyzet ott maradt tagjait.

A nem szállítható csecsemőket és betegeket egy, a komplexum belsejében található régi épületbe irányítják. Ezzel egy időben a palesztin vörösfélhold a városban működő al-Amal kórház környékén is katonai tevékenységről számolt be.

Az IDF jelentése szerint a Hamász ottani jelenléte miatt tevékenykednek különleges erők a Nasszer kórházban. Az épületben őrizetbe vettek kihallgatás céljából több gyanúsítottat.

Előzőleg evakuálták a kórházban menedéket kereső civileket, és külön biztonságos közlekedő folyosót nyitottak számukra a humanitárius táborhely felé. A katonai közlemény szerint 

előzetesen felkészítették az akció résztvevőit a feladatra, és tájékoztatták őket a civilek, a betegek, az orvosi csapatok és az orvosi felszerelések károsodása megelőzésének fontosságára.

Az izraeli biztonságiak szerint a kórház alatt stratégiai alagútrendszer húzódik, ott lehet a Hamász magas rangú tisztviselőinek főhadiszállása. A hadsereg ezt az épületegyüttest jelölte meg, ahol elérhetik a terrorszervezet legfelsőbb vezetőit.

Hezbollah: Izrael megfizet a légicsapásban megölt libanoni civilekért

Izrael megtorlásra számíthat az előző nap Libanon déli részére mért légicsapások miatt – közölte Haszan Fadlalláh, a Hezbollah libanoni síita fegyveres mozgalom egyik vezetője és parlamenti képviselője csütörtökön.

Az ellenség meg fogja fizetni az árát ezeknek a bűnöknek

– mondta Fadlalláh a Reuters hírügynökségnek.

Libanoni jelentések szerint tizenegy libanoni civil, köztük négy gyerek vesztette életét az izraeli hadsereg (IDF) támadásaiban az ország déli részén a legutóbbi izraeli légicsapásokban.

Az iraki Hashed al-Shaabi (népszerű mozgósítás) tagjai őrködnek Abu Baqr al-Saadi, a Kataeb Hezbollah egyik prominens vezetőjének temetésén Bagdadban, 2024. február 8-án
Fotó: AHMAD AL-RUBAYE / Forrás: AFP

Az  IDF azt közölte, hogy szerda este libanoni célpontokat támadott. Előzőleg, szerdai libanoni rakétatámadásokban meghalt egy 20 éves izraeli katonanő, és nyolcan megsebesültek Cfátnál egy katonai bázison, melyet  páncéltörő rakétákkal lőttek Libanonból.

Az Irán támogatását élvező Hezbollah a Gázai övezeti háború kirobbanása óta szinte napi rendszerességgel támad izraeli célpontokat, válaszul pedig Izrael támadja a milícia hadállásait.

Fadlalláh azt mondta, hogy a Hezbollahnak törvényes joga megvédeni népét, és nem fog tétovázni hogy megtegye ami ehhez kell, emellett ragaszkodik ahhoz hogy Izrael állítsa le a gázai hadműveleteit.

Rekordszámú antiszemita incidens történt tavaly Nagy-Britanniában

Rekordszámú antiszemita incidens történt tavaly Nagy-Britanniában a csütörtökön ismertetett adatok szerint.

A 300 ezres brit zsidó közösség védelmére alakult biztonsági tanácsadó szervezet, a Community Security Trust (CST) éves felmérésében közölte: 2023-ban 4103 antiszemita indíttatású atrocitás jutott a tudomására.

A CST hangsúlyozta: 

még soha nem jegyzett fel ennyi antiszemita incidenst egyetlen naptári évben.

A szervezet adatai szerint 2022-ben 1662 bejelentett zsidóellenes cselekmény történt Nagy-Britanniában, vagyis a tavalyi adat 147 százalékos emelkedést jelent éves összevetésben.

A 2023-ban feljegyzett ilyen esetek száma 81 százalékkal meghaladja a 2021-ben mért előző rekordot is. 

Abban az évben 2261 antiszemita incidenst jelentettek a CST-nek.

A tavalyi újabb rekord a Community Security Trust adatai szerint elsősorban a Gázai övezetet uraló Hamász szélsőséges iszlamista szervezet október 7-én Izraelben elkövetett terrortámadása utáni antiszemita cselekedetek hatalmas számának következménye, a 2023-ban bejelentett 4103 antiszemita incidens közül ugyanis 2699 – az egész évi szám 66 százaléka – október 7-e után történt.

Az ortodox zsidó közösség egyik tagja (b) a londoni Stamford Hill negyedben 2023. november 3-án
Fotó: Tolga Akmen / Forrás: MTI/EPA

A CST kiemeli csütörtöki beszámolójában, hogy a Hamász októberi terrortámadása utáni antiszemita atrocitások száma önmagában meghaladja bármelyik előző teljes év adatait, és 589 százalékkal magasabb az egy évvel korábbi azonos időszakban feljegyzett esetek számánál.

Egyedül tavaly októberben 1330 antiszemita indíttatású cselekmény jutott a szervezet tudomására; ez több, mint az addigi három egyhavi rekord együtt – áll a Community Security Trust csütörtökön ismertetett éves beszámolójában.

A szervezet szerint a tavaly feljegyzett antiszemita incidensek közül 184 esetben az elkövetők a holokausztot dicsőítették, és az ilyen esetek 64 százaléka a Hamász október 7-i terrortámadása után történt.

Az ilyen jellegű megnyilvánulások egy része a Hamász terrorakcióját újbóli holokausztként ünnepelte, más antiszemita cselekmények elkövetői ugyanakkor azon keseregtek, hogy Hitlernek nem sikerült kiirtania a világ teljes zsidóságát – fogalmaz a CST jelentése.

Írország 20 millió eurót ad az ENSZ palesztinokat segélyező szervezetének

Írország bejelentette csütörtökön, hogy 20 millió eurót ad az ENSZ palesztinokat segélyező szervezetének (UNWRA), és arra kérte azokat az országokat, amelyek nemrég felfüggesztették a támogatásukat, hogy vonják vissza ezt a döntésüket, és kezdjenek el újra pénzt folyósítani a szervezetnek.

A palesztinokat egészségügyi ellátással, oktatással és egyéb szolgáltatásokkal támogató UNRWA működése súlyos válságba került azt követően, hogy Izrael azt állította, az ügynökség alkalmazásában álló személyek is részt vettek a Hamász iszlamista mozgalom által tavaly október elején elkövetett terrortámadásban, amely miatt aztán kirobbant a Gázai övezeti háború az izraeli hadsereg és a Hamász között. Kulcsfontosságú donorországok döntöttek úgy, hogy felfüggesztik az UNRWA-nak nyújtott eddigi pénzügyi támogatásukat.

Palesztinok a Gázai övezet középső részén fekvő Deir el-Balahban létesített belföldi menekülttáborban 2024. február 13-án
Fotó: Mohamed Szaber

Írország bejelentését megelőzően Spanyolország is jelezte múlt héten, hogy 3,5 millió euróval akarja támogatni a palesztinokat segélyező ENSZ-szervezet munkáját, illetve Portugália is bejelentett egy további egymillió eurós hozzájárulást.

Arra biztatjuk a donorországokat, hogy folytassák a szervezet támogatását annak érdekében, hogy az képes legyen segíteni a több millió rászoruló palesztin menekültnek

– mondta Micheal Martin ír külügyminiszter Dublinban, miután megbeszélést folytatott Philippe Lazzarinivel, az UNRWA vezetőjével.

A tanácskozás előtt Lazzarini az RTE ír közszolgálati rádiónak elmondta, hogy az UNRWA működése márciusra veszteségessé válik, ha a befagyasztott támogatásokat nem oldják fel az országok.

Lazzarini az utóbbi napokban számos egyeztetést folytatott az Öböl-országokban és Brüsszelben is annak érdekében, hogy megszerezze a szervezet költségvetéséből kiesett mintegy 440 millió dollárt. Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia korábban jelezte, mindaddig nem újítja meg az UNRWA támogatását, amíg le nem zárul az ENSZ belső vizsgálata az izraeli állításokkal kapcsolatban.

Azonnali tűzszünetre szólítottak fel Kanada, Ausztrália és Új-Zéland vezetői

Azonnali humanitárius tűzszünetre szólítottak fel a Gázai övezetben csütörtökön Kanada, Ausztrália és Új-Zéland vezetői.

A közös közleményt arra válaszul adták ki, hogy 

Izrael szárazföldi katonai művelet megindítását tervezi Rafah városa ellen.

A kanadai, az ausztrál és az új-zélandi miniszterelnök mélységes aggodalmának adott hangot, és úgy vélte, „katasztrofális” lenne Rafah megtámadása.

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő szerdán megerősítette, hogy az izraeli erők a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahban folytatják a előrenyomulást a Hamász iszlamista terrorszervezet ellen. Izrael a támadás előtt megpróbálja evakuálni a városból az északról oda menekült gázai palesztin civileket.

A kanadai-ausztrál-új-zélandi felhívásban azt szorgalmazták, hogy Izrael ne indítsa meg ezt az offenzíváját. 

Arra is figyelmeztettek azonban, hogy egy esetleges tűzszünet semmiképp nem lehet egyoldalú, és a Hamásznak is le kellene tennie a fegyvert, és azonnal szabadon kellene bocsátania az izraeli túszokat.

A három kormányfő felidézte a Nemzetközi Bíróság (ICJ) január végi határozatát, amelyben felszólították Izraelt, hogy a gázai katonai műveletei során tegyen meg mindent a civilek védelméért és az alapvető szolgáltatások, valamint az elemi humanitárius segítségnyújtás biztosításáért.

A civilek védelme kiemelkedően fontos, és a nemzetközi humanitárius jog alapkövetelménye. A Hamász feletti győzelem árát nem szabad a palesztin civilekkel megfizettetni

– írták a közleményben.

Vezérkari főnök: Izrael felkészül az északi háborúra

Izrael északi határánál is felkészül a harcra – hangsúlyozta Herci Halevi izraeli vezérkari főnök a libanoni határnál tartott katonai tanácskozáson szerda este.

A vezérkari főnök a háborús készenlét fontosságára figyelmeztetett az északi határon állomásozó tartalékos tisztekkel és az északi parancsnokságot irányító Uri Gordinnal, valamint vezető tisztekkel tartott helyzetértékelő megbeszélésen.

HALEVI, Herci
Herci Halevi, Izrael új vezérkari főnöke 
Fotó: Maya Alleruzzo / Forrás: MTI/EPA/AP pool

Kijelentette, hogy addig nem érnek véget a harcok a libanoni határnál, amíg a térségben élő, de október ota evakuált sokezer izraeli nem térhet vissza otthonába teljes biztonságban. 

Amikor hazamennek, feladatuk a háborús készenlét. Ez az első számú küldetésünk

– mondta a tartalékosoknak. „És most afelé haladunk, hogy készen álljunk az északi háborúra” – tette hozzá Halevy.

A végén készek leszünk a háborúra. Ha nem lesz háború, akkor sem lesz kompromisszum az elért eredményekről, hogy a Hezbollah ne állomásozzon itt, a kerítés, túloldalán. Vissza fogjuk verni minden katonai képességüket, sokkal csendesebb lesz itt, sokkal nagyobb lesz a stabilitás, és akkor mondhatjuk majd a lakosoknak, hogy  visszatérhetnek

– emelte ki a vezérkari főnök.

Ez holnap fog megtörténni? Valószínűleg nem, eltart egy ideig. A helyi vezetőkkel folytatott beszélgetéseim alapján az itt élők is jobban szeretnék ha egy kicsit tovább tartana, de jó eredményt érnénk el

– zárta szavait.

Libanoni jelentések szerint tizenegy libanoni civil, köztük négy gyermek vesztette életét az izraeli hadsereg (IDF) támadásaiban az ország déli részén a legutóbbi izraeli légicsapásokban. Az  IDF azt közölte, hogy szerda este libanoni célpontokat támadott.

Mentők ellenőriznek egy épületet, amelyet az éjszaka folyamán egy izraeli légicsapás célzott a dél-libanoni Nabatieh városában 2024. február 15-én
Fotó: Mahmoud ZAYYAT / Forrás: AFP

Előzőleg, szerdai libanoni rakétatámadásokban meghalt egy 20 éves izraeli katonanő, és nyolcan megsebesültek Cfátnál egy katonai bázison, melyet páncéltörő rakétákkal lőttek Libanonból.

A libanoni határhoz közeli galileai önkormányzat bejelentette, hogy a biztonsági helyzet felmérése után az IDF csütörtök délelőtt több helyi utat lezárt a polgári járműforgalom elől, mert libanoni belövésektől tartanak.

A szerdai eseményekről itt olvashat: 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában