Természeti katasztrófa

2024.03.14. 07:26

Közepes erősségű földrengés rázta meg Montenegrót, hazánkban is érezni lehetett

Közepes, 5,4-es erősségű földrengés rázta meg csütörtökön Montenegró és Bosznia-Hercegovina határvidékét – jelentette a montenegrói közszolgálati televízió az ország szeizmológiai intézetének adataira hivatkozva.

MW

Illusztráció

Forrás: Szabad Föld

Fotó: Németh András Péter

A földrengés epicentruma Montenegró nyugati részén volt, mintegy 30 kilométerre Niksictől és 25 kilométerre a boszniai Bilecától, a rengés fészke pedig 14 kilométeres mélységben helyezkedett el. A rengéseket Szarajevóban és Podgoricában is érezni lehetett.

A montenegrói hatóságok nagyobb károkról vagy sérültekről egyelőre nem tudnak.

A Nyugat-Balkánon nem ritkák a kisebb földrengések, jelentősebb károkat azonban nem szokott okozni a földmozgás. Ebben a térségben legutóbb 2022 áprilisában volt 5,7-es erősségű rengés, akkor többen megsérültek, egy ember meg is halt. 

A közelmúlt legerősebb rengése a Nyugat-Balkánon 2020. december 28-án és 29-én Horvátországban volt, az 5,2-es, illetve 6,3-es erősségű földmozgások Petrinja és Sziszek közelében hét halálos áldozatot és 28 sérültet követeltek.

2020 márciusában a horvát fővárost, Zágrábot 5,3-es erősségű földrengés rázta meg, amely jelentős károkat okozott. 2019 novemberében Albániában több mint 50 ember halt meg egy 6,4-es erősségű földrengésben. 1963-ban pedig Szkopjében volt akkora mértékű földrengés, hogy a macedón főváros több mint háromnegyede romba dőlt és több mint ezren életüket vesztették. A 6,9-es erősségű rengést követően az egész várost újjáépítették.

Magyarországon is érezhető volt a montenegrói földrengés

A magas épületek felső emeletein Magyarországon is érezhető volt a csütörtök hajnali montenegrói földrengés – közölte a HUN-REN FI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium kora reggel az MTI-vel.

Győri Erzsébet szeizmológus ismertetése szerint csütörtök hajnalban, helyi idő szerint 04.06 órakor 5,4-es magnitúdójú földrengés keletkezett Montenegróban, a bosznia-hercegovinai határ közelében.

Magyarországon a földrengést a magas épületek felső emeletein is érezték, az obszervatóriumba Pécsről és Budapestről érkezett bejelentés – írta a szeizmológus.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában