Honvédelem

2024.03.21. 21:30

Közös magyar nemzeti érdek a védelmi ipari termékek exportálása (videó)

A magyar hadiipari termékek exportjának fontosságát hangsúlyozta a honvédelmi miniszter a Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) által szervezett partnervállalati találkozón csütörtökön Budapesten. A nap folyamán Szalay-Bobrovniczky Kristóf tájékoztatta Sulyok Tamás köztársasági elnököt az ország biztonsági helyzetéről.

MW

A magyar gazdaság teljesítőképessége 2015-ben jutott el arra a pontra, hogy megkezdődhetett a korábbi kormányok által elodázott komoly haderőfejlesztés

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

Magyarország időben, a 2010-es évek elején felismerte, hogy újra kell építeni az ország védelmi képességeit, és el kell indítani a komplett haderőfejlesztést – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

 A stratégiai építés jelenlegi fázisában az előttünk álló feladat az, hogy a Magyarországon gyártott hadi ipari termékeket az exportpiacokra is eljuttassuk

 – tette hozzá.

A magyar gazdaság teljesítőképessége 2015-ben jutott el arra a pontra, hogy megkezdődhetett a korábbi kormányok által elodázott komoly haderőfejlesztés, amely a szárazföldi és a légierő eszközeinek komplett cseréjét is magába foglalta. Akkor még a jelenleginél kisebb védelmi ipari kapacitásokra támaszkodva, elfogadható árakon és szállítási határidőkkel kötöttünk szerződéseket, és ennek előnyeit most élvezhetjük – mondta.

Magyarország nagy lehetőség előtt áll, az elindított és mára komoly lendülettel zajló haderőfejlesztés a hazai tulajdonú védelmi iparra épül, de nem elégedhetünk meg azzal, hogy ez csak a magyar honvédség igényeit elégítse ki. A célunk, hogy egy komoly exportképességgel rendelkező iparágát építsünk fel

– fogalmazott a miniszter.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf azt mondta, a semmiből indult el egy államilag is finanszírozott védelmi ipari komplexum kiépítése a legnagyobb nemzetközi hadipari vállalatokkal. Az elmúlt években zöldmezős beruházás keretében sorra jötték létre a gyártóbázisok: Zalaegerszegen a Rheinmetallal közösen Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművek készülnek, az Airbus Gyulán hozott létre gyárat helikopter-alkatrész gyártására, Kiskunfélegyházán lőszergyár jött létre.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf hangsúlyozta: ezek a gyártási kapacitások a magyar honvédség igényeit meghaladó szintre méretezettek, ezért fontos, hogy az exportpiacokat is elérjék. Hozzáfűzte:

Magyarországnak vissza kell építeni azt a képességét, hogy az itthon legyártott hadiipari termékeket a nemzetközi piacokon értékesítse, mert e nélkül gyakorlatilag „féllábú” lenne a védelmi iparfejlesztés.

Véleménye szerint ez több éves építkezési folyamat lesz, de hangsúlyozta, el kell oda jutni, hogy a Magyar Védelmi Exportügynökségbe tömörült cégek, valamint a részben állami tulajdonban lévő hadiipari vállalatok termékei a külpiacokra is eljussanak.

Magyarország biztonsági helyzetéről tájékoztatta a honvédelmi miniszter a köztársasági elnököt

A Honvédelmi Minisztérium (HM) vári épületében Szalay-Bobrovniczky Kristóf tájékoztatta Sulyok Tamás köztársasági elnököt Magyarország biztonsági helyzetéről – tette közzé közösségi oldalán csütörtökön a honvédelmi miniszter.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a Facebook-oldalára feltöltött videóban elmondta, hogy a biztonsági helyzet mellett tájékoztatta a köztársasági elnököt a haderő és a védelmi ipar fejlesztéséről.

Elmondta azt is, hogy Böröndi Gábor vezérezredes, vezérkari főnöktől Sulyok Tamás részletes és kimerítő tájékoztatást kapott a honvédség működéséről, hadrendjéről, felszereltségéről és az általa a közelmúltban elvégzett és a jövőben tervezett fontos feladatokról.

Harc- és páncélozott jármű szakmérnök képzést indított a Széchenyi István Egyetem

A győri Széchenyi István Egyetem az országban elsőként elindította a harc- és páncélozott jármű szakmérnök képzést, két féléves formában – közölte az intézmény csütörtökön az MTI-vel.

Tájékoztatásuk szerint az itt végzettek képesek lesznek kiszolgálni, támogatni és irányítani a harci járművek gyártását, fejlesztését, átalakítását, szervizelését és tesztelését.

A hallgatók egyebek között a kiberbiztonság, a páncélzat kialakítása, a kétéltű járművek elemzése, valamint a tereptan, a katonaföldrajz és a geoinformatika területén szereznek naprakész ismereteket a részben személyes jelenléttel, részben online formában megvalósuló képzésen.

A képzés során olyan tantárgyak hallgathatók, mint az alkalmazott mechanika, a fegyver- és lőszertechnika, a járműelektronika-kibervédelem, a páncélozás, a harcjárműtechnika valamint a kommunikációtechnológia. Az órákat az egyetem munkatársai, illetve külsős, katonai szakemberek tartják.

A mérnöki végzettségű hallgatók a képzés végén harc- és páncélozott jármű szakmérnök, míg az azzal nem rendelkezők harc- és páncélozott gépjármű szakember végzettséget szereznek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában