Miniszterelnöki interjú

2024.03.22. 07:13

Orbán Viktor: az EP-választás döntő kérdése az, ki békepárti, ki háborúpárti – HALLGASSA MEG!

Brüsszel háborús spirálban van, ami egyre súlyosabb dolgokat eredményez - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című pénteki műsorában a brüsszeli Közmédia Központban adott interjúban.

MW

Budapest, 2022. január 28. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! címû mûsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2022. január 28-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Fotó: Fischer Zoltán

– Furcsa érzés Magyarországról jönni Brüsszelbe, mert hazánk úgy néz ki, mint egy egészen normális ország, mivel higgadt, nyugodt és ésszerű gondolkodás zajik – fogalmazott Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. 

Az EU-csúcs kapcsán a miniszterelnök elmondta, hogy Brüsszelben úgy beszélnek a vezetők, mint akik a saját háborújukat vívják az oroszokkal.

Úgy érzem magam, mintha egy másik galaxisba érkeztem volna

– mondta a brüsszeli háborús hangulatról a miniszterelnök.

– Egy háborús spirálban vannak, ami egyre súlyosabb dolgokat eredményez – szögezte le. Kiemelte, hogy most már arról beszélnek, hogy katonáknak is kellene állomásozniuk Ukrajna területén. – Ez a magyar fül számára megdöbbentő – tette hozzá.

A beszélgetést itt megnézheti:

A miniszterelnök szerint az a legriasztóbb, hogy ami 2-3 hónappal ezelőtt elképzelhetetlen lett volna, az mára hétköznapi eseménnyé válik. Korábban a németek nem akartak fegyvereket küldeni, akkor sisakokat küldtek. Ma olyan rakétarendszereket adna Németország Ukrajnának, amellyel be lehet lőni orosz területekre.

– Ez nem egy videójáték. Ez a valóság. Egy-egy döntésnek az a következménye, hogy másnap meghal valaki. Mára már százezrek haltak meg. Az itteni döntések következményei özvegyeket, árvákat, tönkrement életeket, városokat teremtenek – jelentette ki a miniszterelnök. Mint mondta, szívesen beszél mindenkivel, az ésszerű diskurzusnak híve, de valahol meg kell vetni a sarkunkat.

– Van Magyarországon is szervezett politikai erő, amely belehúzna bennünket a konfliktusba – mondta. A miniszterelnök szerint a magyarok többsége szerencsére mindezt ellenzi.

Orbán Viktor elmondta: a kormány rendszeresen felkínálja a lehetőséget arra, hogy közös ügyekben mondják el a véleményüket az emberek. Hozzátette: az ország számára fontos döntéseket nem is hoznak enélkül. Nyugaton is jobban támogatják az emberek a háborúellenes politikai erőket, azonban ez azért nem eredményez békepárti fordulatot Európában, mert Brüsszel valójában Soros György hálózatának foglya.

– A Soros-féle hálózat beépült az európai intézményekbe. Az unió pénzt ad nekik, hogy működjenek - mondta, hozzátéve: az európai emberek véleményének érvényesítését ez is nehezíti.

A beszélgetést itt meghallgathatja:

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy Magyarország támogatja a nemzetközi kapcsolatokat, ám ellenzik az ukrán gabona behozatalát az EU-ba. Jelezte, hogy az unió a gazdáknak nagyon komoly szabályokat ír elő, amivel csökkentik a termelékenységet. Kiemelte, hogy Ukrajnában ilyen szabályok nincsenek, így olcsóbban tudják eladni a termékeiket.

– Óriási erőfeszítéseket teszünk, hogy a gazdáink ne menjenek tönkre. Ám Brüsszel süket erre a dologra, mert háborús lázban ég – tette hozzá. Leszögezte, hogy a termelési követelményeket közelíteni kell egymáshoz. A kormányfő hangsúlyozta, hogy nem véletlenül dühösek a gazdák. 

Ha a gazdák szervezkednek, akkor nagy a baj. Azonban Brüsszelnek fontosabb Ukrajna, mint a gazdák 

– rögzítette Orbán Viktor, aki szerint háború és rossz gazdaság van a béke és a jólét helyett. – A baj a brüsszeli bürokratákkal van – húzta alá a miniszterelnök.

– Sokat gondolkodom azon, hogy jól közelítjük-e meg az európai politikai ügyét. Hagyományos kategóriákban gondolkodunk. Jobboldal-baloldal, szuverenista-globalista. Úgy látom, hogy ma a döntő kérdés az lesz, hogy ki a béke, és ki a háborúpárti – jelentette ki a miniszterelnök. Hozzátette: a legfontosabb, hogy állítsuk meg ezt a háborús pszichózist, mert egyre inkább menetelünk bele a háborúba. A miniszterelnök elmondta, az első világháború is egy lokális konfliktusként indult. Lépésről lépésre terebélyesedett ki, s utólag kiderült, hogy a balkáni háborúnak vélt konfliktus a világháború első felvonása volt.

Orbán Viktor kifejtette: a hazai belpolitikában is az a legfontosabb, hogy ki a háborúpárti. Mint mondta, az európai baloldal háborúpártisága megjelenik a magyar politikában is. Hozzátette: aki adja a pénzt, az rendeli a zenét.

– Miután ők kiszolgálói a háborúpárti erőknek, ezért értelemszerűen ők is ezt képviselik. Az a különutas politika, amit a magyar kormány csinál, kizárólag a magyar emberek érdekéből indulhat ki – fogalmazott.

– A legfontosabb célunk az, hogy ami pénz jár nekünk Brüsszelben, azt megkapjuk és ezt a baloldal ne akadályozza meg – szögezte le Orbán Viktor. Mint mondta, a magyar baloldali képviselők azért dolgoznak, hogy a pénzt, amit a pedagógusok és az óvónők megkapnak, azokat Brüsszel vonja vissza.

Budapest Gyurcsányék kezében van

– Vannak ezek a Valóvilág szerű sorozatok, de a fontos dolog nem ez, hanem a háború – nyilatkozta a hazai események kapcsán. 

– Budapestet figyelve azt látom, hogy fogságban van. Mindenkit ismerek, akik valaha a baloldali kormányoknak dolgoztak és most bent ülnek a főváros vezetésében – jegyezte meg a miniszterelnök. Jelezte, hogy akik 2010-re tönkretették az országot, most mind ott ügyködnek a fővárosban. – Virágoznia kellene Budapestnek, de nem ez van, mert a pénz szétfolyik a főváros kasszájából. Remélem, hogy olyan főpolgármestert választanak, aki ennek gátat vet. Ki kell tenni a Gyurcsány-féle embereket a városvezetésből – húzta alá a kormányfő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában