Augusztusi vizit

2019.04.03. 10:23

Ismét hazánkba látogathat a német kancellár

Angela Merkelt a CDU alapítványának rendezvényére, a páneurópai piknik 30. évfordulójára szervezett megemlékezésre hívta meg Orbán Viktor miniszterelnök.

Berlin, 2018. július 5. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár találkozója Berlinben 2018. július 5-én. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsõdi Balázs

Forrás: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda

Fotó: Szecsődi Balázs

Angela Merkel német kancellár részt vesz a páneurópai piknik 30. évfordulójára szervezett megemlékezésen – írja sajtóértesülésekre hivatkozva a Világgazdaság.

Ezek szerint a német kancellár hivatala már visszaigazolta, hogy a politikus elfogadta Orbán Viktor magyar miniszterelnök meghívását, de azért még nem biztos, hogy ebből a nyáron valóban kancellári vizit lesz, a német fél ugyanis egyelőre lebegteti a kérdést.

Merkel legutóbb az 1989. augusztus 19-i határnyitás 25. évfordulójához képest fél év késéssel, 2015 februárjában járt Budapesten.

1989. augusztus 19-re magyar fiatalok szerveztek „pikniket” az osztrák határhoz, az esemény híre elterjedt az akkor már hónapok óta Magyarországon veszteglő több ezer NDK-állampolgárhoz is, akik nem akartak visszatérni a hazájukba, hanem az akkori NSZK-ba próbáltak továbbutazni, de ehhez nem volt vízumuk. A „piknikre” Sopron mellé érkező keletnémetek aztán egyszerűen áttörték – az akkor már csak látszólag őrzött – határzárat.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár találkozója Berlinben 2018. július 5-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában