Ország-világ

2021.03.17. 11:26

A következő napok oltási ütemtervét is ismertette az Operatív Törzs (videó)

A következő egy hétben 276 ezer idős polgártársunk oltására van elegendő vakcina – hangzott el az Operatív Törzs szerdai tájékoztatóján.

Budapest, 2020. június 17. Müller Cecília országos tisztifõorvos beszél a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelõs operatív törzs utolsó alkalommal megtartott online sajtótájékoztatóján 2020. június 17-én. Müller Cecília közölte, hogy mindössze egy új koronavírus-fertõzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában. Az adatok továbbra is kedvezõek, a gyógyultak száma 2547, ez a háromszorosa az aktív fertõzöttek számának. A 964 aktív fertõzött közül 210 ember van kórházban, 16-an szorulnak gépi lélegeztetésre. Az elmúlt 24 órában két idõs, krónikus betegségben szenvedõ ember halt meg. MTI/Balogh Zoltán

Fotó: Balogh Zoltán

György István államtitkár, az oltási munkacsoport vezetője elmondta: csaknem 1,4 millió beoltott van, a lehető leggyorsabban halad a hazai oltási program, minden rendelkezésre álló vakcinát a lehető leghamarabb beadnak.

Ezzel a magyar lakosság 14 százaléka beoltott. Több mint 400 ezren a második oltást is megkapták – tette hozzá. A múlt héten dupla sebességgel haladt az ország az unióhoz képest. Az EU egyik legsikeresebb oltási programja a magyar – mondta az államtitkár.

A rendelkezésre álló vakcinák száma korlátozza az oltási program gyorsítását,

az AstraZeneca is harmadára csökkentette a szállítások mennyiségét. A védőoltásokra jelentkező személyek száma megközelíti a 3,3 milliót, és ennek a fele idős ember. A továbbiakban is az idősek oltása a legfontosabb – hangsúlyozta.

Grafikon: MW

Így néz ki a most induló heti oltási terv

A következő napokban a 120 ezer Pfizer-vakcinából 80 ezret biztosítanak az idősek oltására a kórházi oltópontokon. 22 ezer adag második körre megy. A Szputnyik vakcinából 130 ezret oltópontra szállítanak, a további 20 ezret a rendvédelmi dolgozókra használják fel. A 48 ezer AstraZeneca-vakcinát is a regisztrált idősek oltására használják. A következő egy hétben tehát 276 ezer idős oltására van elegendő vakcina.

György István úgy fogalmazott: a baloldal folytatja a zavarkeltést. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy minden aktív oltópontra megküldik a vakcinákat, de egyelőre nincs elég oltóanyag, hogy a szakrendelőkben is oltsanak, így a háziorvosnál és a kórházi oltópontokon folyik az oltás.

Nem oltópontból, vakcinából van kevés. 5700 oltópont van az országban, ha szükséges, ez tovább bővíthető

– tette hozzá.

Nehéz időszak

Müller Cecília országos tiszti főorvos hangsúlyozta: a védekezés legnehezebb időszaka jön, minden negatív rekord szinte naponta megdől. 195 a tegnap elhunytak száma, ez eddig a legrosszabb napi halálozási adat, amióta kitört a járvány.

Müller Cecília elmondása szerint egyre több a fiatal beteg, sőt Európában mindenhol tombol a járvány, főleg a brit mutáns miatt. Ez fertőzőképesebb és súlyosabb betegséget okoz.

Az országos tiszti főorvos hangsúlyozta: a 156 ezer aktív beteg 6 százaléka van kórházban.

Telítődnek a kórházak, folyamatosan nő a betegek száma, már tízezernél is több koronavírussal fertőzött beteg van az egészségügyi intézményekben, közülük 1100-an vannak lélegeztetőgépen.

„Be kell tartani a szabályokat, nem tudni, kinél milyen súlyos betegséget okoz a vírus” – fogalmazott Müller Cecília.

Egyre fiatalabb emberek betegednek meg

Szerdán előre hozott szállítás keretében 100 ezer Sinopharm-vakcina érkezett Magyarországra. Ezt elkezdik vizsgálni a magyar szakemberek, ha minden rendben van vele, az idősek kapják majd meg. Az országos tiszti főorvos arról is beszélt, hogy nem tudni, meddig tart a harmadik hullám felfutó szakasza.

A szennyvízvizsgálatok szinte mindenhol emelkedést mutatnak, ezek is negatív rekordok.

Budapesten nagymértékű az emelkedés, de Miskolcon, Szombathelyen is nő a szennyvízben a vírus mértéke. Ez arra utal, hogy egy-két hétig még biztosan tart az emelkedés.

A tájékoztatót itt tudja megtekinteni:

A 9. és a 10. hét között 50 százalékkal emelkedett a fertőzöttek száma. Az új betegek átlagéletkora 45 év. Az idősek nagy része az oltások miatt már védetté vált.

A 10. héten Budapesten és Pest megyében az összes fertőzött csaknem negyven százalékát azonosították, a legkevesebb beteg Zala megyében van, alig 1 százalék. A legnagyobb arányban Pest megyében nőtt a fertőzöttek aránya: egy hét alatt 81 százalékkal, Budapesten csaknem 60 százalékkal.

Müller Cecília hangsúlyozta:

Nincs idő várni a vakcinákra, aki teheti, oltassa be magát minél előbb!

Mint mondta, mindegyik vakcina hatásos és biztonságos, bízzanak a magyar szakemberekben.

Fokozott és egyre erősödő a nyomás az egészségügyi rendszeren, ezt csak az óvintézkedésekkel és az oltásokkal lehet enyhíteni. Az is kiderült, hogy egy beteg átlagosan két-három hétig van kórházban.

Borítókép: Müller Cecília országos tiszti főorvos az Operatív Törzs egyik korábbi tájékoztatóján

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában