Otthon

2010.01.12. 07:27

Nem mindegy, milyen vízmelegítőt választunk

A vízmelegítők két nagy csoportja: az átfolyós és a tárolós készülékek más-más előnyöket és alkalmazási lehetőségeket kínálnak a felhasználónak.

Tersztyánszky Krisztina

Az átfolyós vízmelegítők nagy előnye a kis helyigény. A használati meleg víz előállítása a fogyasztással egyidejűleg történik, gyakorlatilag tehát az átfolyós melegvíz-termelő nem fogy ki. Viszont a készülék által előállított meleg víz mennyiségét behatárolja a készülék hőteljesítménye.

Ez általában csak egy csapoló egyidejű ellátását teszi lehetővé. Ha például valaki zuhanyozik, és kinyitjuk a konyhai mosogató csapját is, akkor a termelt vízmennnyiség már kétfelé oszlik: a zuhany beállított vízhőmérséklete kellemetlenül csökkenni fog.

A tárolós készülékek a tartályukban lévő vizet hosszabb idő - égőteljesítménytől függően 1-1,5 óra, illetve a kémény nélküli változatoknál 4-6 óra - alatt melegítik fel, viszont a tárolt vízmennyiség rövid ideig nagyobb melegvíz-fogyasztást is képes fedezni. Például: egy zuhany ellátását egy átfolyós készülék megfelelően biztosítja akkor is, ha a zuhanyt egymás után tízen használják.

Viszont egy fürdőkád megtöltését az átfolyós vízmelegítő csak 15-20 perc alatt tudja elvégezni. A megfelelő méretű tárolós készülékből a fürdőkád percek alatt feltölthető, de ha a fogyasztás túl hosszú ideig tart, az átfolyósnál lényegesen kisebb égőteljesítmény nem tud kellően utánfűteni, és a meleg víz kifogy. Tárolós készülék javasolható ott, ahol több egyidejűleg használni kívánt fürdőszobát, konyhát kell ellátni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!