Otthon

2014.01.27. 17:00

Ne csak magot, vizet is

Ha eddig nem tettük, most már mindenképpen kezdjük el kertünkben a madáretetést.

Varga Krisztina

A madarak által jól hasznosítható táplálékokat három fő csoportba sorolhatjuk. Ezek legismertebbjét az olajos magvak jelentik: napraforgó, köles, dió, mogyoró. Nem baj, ha héjtörmelékes a mag, a madarak gond nélkül kiválogatják az ehető részeket. Így például dió tisztításnál mindig tegyük félre a férges, szikkadt, vagy nehezen kibontható részeket a madarak számára.

A magvak mellett sok hasznos tápanyagot hordoz az állati zsiradék: a nem sózott szalonna, faggyú is. Természetesen ezek kombinációit is használhatjuk (madárkalács). Végül a madarak szívesen csipegetik a kirakott, faágak közé felszúrt almát is. Főtt rizs és a levesben főtt zöldség is adható a madaraknak, csak a kenyérmorzsát mellőzzük, mert az a legtöbb énekesmadár számára a bélgyulladás veszélyét hordozza.

Több napon át tartó fagyos idő esetén különös figyelmet kell fordítanunk a ház körüli madarak itatására is, ugyanis a természetben csak jég állapotú vizet találnak. Ráadásul a vízre nem csak folyadékpótlás céljából, hanem tollazatuk tisztán tartása végett is szükségük van. Az itatót megszokott helyen, az etető közelében helyezzük el. Erre a célra tökéletesen megfelel egy nagyobb átmérőjű műanyag virágalátét. Figyeljünk oda rá, hogy naponta legalább néhány órán át legyen csaphőmérsékletű víz az itatóban, hogy a madarak ki tudják elégíteni szükségleteiket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!