Otthon

2014.12.01. 19:20

Öltöztessük fel a lakást!

Tévedés azt gondolni, hogy a díszlécek, fali kazetták, mennyezeti rozetták csak kastélyba valók. Segítségükkel megoszthatjuk a falfelületet, sőt még kandallót is varázsolhatunk otthonunkba.

Tersztyánszky Krisztina

Góth Krisztina üzlettulajdonostól kértünk és kaptunk ötleteket, hogyan is lehet felhasználni azokat a díszítő elemeket, amelyek méterben, nyers változatban még nem mindenkinek mozgatják meg a fantáziáját. Megtudtuk, hogy ezek a belsőépítészeti dekorációk sosem mentek ki a divatból. Ám amíg korábban inkább gipszből készültek, mára elterjedt a hungarocell használata. Az ebből készült elemek sokkal könnyebben kezelhetők, súlyuk minimális, és ami nem utolsó szempont, az áruk is bárki számára elérhető.

– A díszlécek elsősorban dekorációra szolgálnak, de lehet funkciójuk is – magyarázza Góth Krisztina – Elrejthetők velük például a fal és a mennyezet találkozásánál levő apróbb esztétikai hibák, repedések. Léteznek olyan lécek is, amelyek alkalmasak a ma nagyon divatos futó fények elhelyezésére, a mennyezet vagy a falak rejtett világításának megoldására. De nem csak a falfelületek találkozásánál kaphatnak szerepet a lécek. Sokan így adnak keretet a lakáson belüli bolt-ívnek, az oldalfalon, parapet magasságban elhelyezve pedig a két különböző árnyalatú festést határolhatja el mutatós formában a díszléc. Nagy falfelületek, folyosók, lépcsőházak felöltöztetésére gyakran alakítanak ki vásárlóink kazettákat, amelyekben kép vagy tükör is elhelyezhető.

A gyártásra és kivitelezésre is berendezkedett cég boltjában több mint háromszázféle díszléc közül választhatunk, de lehet egyedi megoldást is kérni. Vannak klasszikus berendezéshez illő virágos, barokkos mintázatúak, de aki modern lakásban szeretné elhelyezni a falidíszt, az is talál puritánabb, minta nélküli változatot. A díszléc felragasztásával akár házilag is megbirkózhatunk, innentől kezdve a festés már a szobafestő dolga, a dekoráció ugyanolyan bánásmódot igényel, mint maga a fal.

A boltban most az ünnepre készülődnek Talabér Ágnes üzletvezető egy vásárlónak, Andreának a karácsonyi kínálatot mutatja. Fotó: Unger Tamás

A lakások izgalmassá tételének remek eszközei a különféle oszlopok. Jól mutatnak szélesebb átjáróban, fürdőszobában vagy akár egy kevésbé dekoratív radiátor mellett. Bár az ugyancsak többnyire hungarocellből készült kerek vagy szögletes oszlopok teherhordó szerepet nem kaphatnak, annyira stabilak, hogy egy virágot, egy kisebb szobrot vagy egy üveg asztallapot helyezzünk rájuk. Ha a lakásban kevés a hely, jó megoldás a liséna, ami tulajdonképpen egy lapos, látszólagos oszlop, ami például nagyon mutatósan határolhat egy fürdőszobai tükröt. Az oszlopokat még jobban feldobhatjuk megfelelő színezéssel, antikolással.

Nem szóltunk még a rozettákról, amelyek a mennyezetre kerülve a csillárok fontos tartozékai. Legalább akkorát érdemes belőle venni, mint amekkora maga a csillár, hogy az égők szépen megvilágítsák. Így karácsony táján bizonyára sokak fantáziáját megmozgatja az „álkandalló”, ami, ha nincs sok helyünk, akár mindössze 25-30 centiméter mélységű is lehet, mégis néhány gyertyával vagy elektromos kandallóval kibélelve a parázsló kályha illúzióját kelti. A gipszből készülő kanadallókeret pedig igazi samott kályhatest befogadására is alkalmas.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!