Otthon

2015.12.15. 11:32

5 ok, amiért jó a kisebb lakás is

VN-információ - Ha saját magunknak vagy párunkkal közösen keresünk lakást, lényegesen szűkebb tér is elegendő lehet számunkra, mint például egy többgyermekes családnak. Arról nem is beszélve, hogy a kisebb ingatlan számos előnnyel bír.

Vas Népe-információ

- A kis lakások iránti kereslet mind a tégla-, mind a panellakásokban nagy, azaz a társasházi ingatlanok a jelenlegi állapotok és a trendek szerint még mindig meghatározó részei a lakáspiacnak - mondja dr. Pallos Dénes ügyvéd és ingatlanközvetítő, aki szerint ez nem véletlen. - A kisebb lakások (általában a 40-50 négyzetmétereseket tekintjük ilyennek) alapvetően alacsonyabb vételárúak, a megújult támogatási rendszereknek és a lakástakarék-pénztári szerződések intenzívebbé válásának is köszönhetően eladói és vevői oldalon forgalomképesebbé váltak.

Az ingatlanokkal is foglalkozó ügyvéd szerint a lakások értékesítésénél nagyon fontos az adott otthon településen belüli elhelyezkedése, munkahelyhez, oktatási intézményhez való távolsága és a környék infrastrukturális ellátottsága, így például Pest belvárosa forgalomképesebb, mint Nyíregyháza.

1. GYORSABB LESZ A TAKARÍTÁS 

Kisebb alapterületen nyugodtan elfelejthetjük a nagy területű helyiségek soha véget nem érő takarítását! Ha a lakásunk négyzetméterének száma nem ölt óriási méreteket, akkor sokkal kevesebb időbe és energiába kerül majd, hogy rendben tartsuk az otthont. Aki az átlagos lakásnál kisebben lakik, mindig csodálkozik azon, hogy másoknak miért tart olyan sokáig a lakás rendben tartása, miért olyan nagy dolog a nagytakarítás.

Rákos Bianka és Merics István Péter kis alapterületen is elfér: a fiatalok esetében fontos az alacsony rezsi, amely így elérhető
Fotó: Szendi Péter

2. MINDENHOGYAN OLCSÓBB 

Akár béreljük, akár megvesszük, egy kisebb alapterületű lakás garantáltan kevesebbe fog kerülni. Panel esetén sok esetben az alapterület is befolyásolhatja a közös költség nagyságát, ha mi szabályozzuk a fűtést, akkor hamarabb tudjuk felfűteni a teret, és összességében kevesebb lesz a fogyasztásunk. Mivel kevesebb lámpára van szükségünk, valamint nyári melegben a fűtésről elmondottak a hűtésre, légkondicionálásra is igazak, a villanyszámlát is alacsonyan tarthatjuk.

3. NINCS SZÜKSÉG ANNYI HOLMIRA

Sokan hátrányként élik meg, hogy kisebb lakásban nem fér el minden holmijuk. Valójában előnyként is gondolhatunk erre: a kisebb hely rákényszerít minket arra, hogy megszabaduljunk a felesleges holmijainktól, és rájöjjünk, hogy nincs is szükség annyi mindenre. Amellett, hogy nem kell majd annyi hol a vásárlásnál is meggondoljuk majd, hogy egyáltalán van-e hely annak, amit meg szeretnénk venni. De ami végül nálunk marad, vagy befér, ahhoz jobban tudunk kötődni. Ha mégis szeretünk gyűjtögetni, még mindig ott van a garázs- vagy tárolóhelybérlés lehetősége, amely egyre több magyar városban elérhető.

4. TÖBB ÖTLETNEK VISZONT VAN HELY

A kis terület előcsalogatja a kreativitást, ugyanis okosan kell megoldani a hely kihasználását, a dolgok tárolását, az élhető tér kialakítását. Sokkal jobban figyelünk majd egyes innovatív bútoráruházak ötleteire, és minden helytakarékos megoldásba beleszeretünk majd. Ágy alá vagy konyhaszekrényekbe rejtett tárolók, titkos rekeszek, térelválasztók, megosztott gardrób - számos lakásdekorációs portál és a saját fantáziánk végtelen ötletbörzét kínál egy kis lakáshoz is.

5. SEGÍTSÉG A HASZONSZERZÉSBEN

Amilyen okokból magunk is egy kisebb lakást választottunk a költözés előtt, ugyanezek miatt másoknak is vonzóvá válik az ingatlan. Jobban megfizethető, kevesebb költséggel jár, és folyamatos igény van az ilyen lakásra, így minden bizonnyal egyszerűbben meg lehet tőle válni, vagy   kiadni  mások számára. Az albérleti piac óriási lendületben van, és az alacsony   áron  kivehető lakások szinte azonnal gazdára lelnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!