Otthon

2011.02.22. 03:28

Fűszernövények az konyhaablakban

Szinte minden fűszernövény alkalmas arra, hogy cserépbe ültetve a konyhaablakban tartsuk őket. A fűszernövényeket vethetjük magról, vagy nevelhetjük készen vett palántáról.

Simon Erzsébet

Az egynyári fűszernövényeket, például a kaprot, a majoránnát, a bazsalikomot, a turbolyát, a borsikafüvet (csombor), illetve az évelőket, például a rozmaringot, a francia tárkonyt, a citromfüvet, a kakukkfüvet, a szurokfüvet (oregánó), a mentát és a zsályát is magról vessük, és a lakásban egynyáriként tartsuk - ajánlja Pap Edina kertészmérnök. - A magvetést bármikor végezhetjük, de ha a kertbe vagy teraszedénybe is szeretnénk kiültetni a palántákból, akkor márciusban, áprilisban vessünk. Ahhoz, hogy folyamatosan legyen friss fűszerünk, három cserépbe szakaszosan hintsük el a növény magvait. A bazsalikom és a majoránna magja fényen csírázó, ezért a vetést ne fedjük földdel. Ellenben a kapor sötétben csírázó növény, a magokat néhány milliméter mélyre tegyük. A lakásban, cserépben nevelt fűszernövények a fényhiány, a meleg, a páraszegény levegő, a csekély cserépföld és a rendszeres vágás miatt csak 1-2 hónapig bírják. A fűszernövények sok napfényt és meleget kívánnak. A lakásban való nevelés korlátozó tényezője tehát a fényhiány. Meleg, fényszegény körülmények között minden fűszernövény elnyúlik, elsárgul, élettartama, így fogyasztási ideje is rövidebb lesz.

 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!