Otthon

2015.12.03. 09:00

Kisbaba eszik az asztalnál

A kisgyermekes családok konyhájának fontos bútordarabja az etetőszék. Beszerzésekor praktikus és biztonsági szempontokat is figyelembe kell venniük a szülőknek.

Tersztyánszky Krisztina

A kisbabák körülbelül féléves koruktól kezdenek el szilárd ételeket enni. Mivel a legtöbben ilyen kortól tudnak már biztonságosan ülni is, szívesen ültetjük őket etetőszékbe. Nemcsak azért, mert így egyszerűbb az etetésük, hanem azért is, hogy felnőtt magasságban, a családdal együtt vehessenek részt az étkezéseken.

A biztonsági szempontok közül az egyik legfontosabb, hogy a szék eléggé stabil legyen, széles alapon álljon. Hasonlóan fontos a megfelelő rögzítőöv, hogy a kisbaba véletlenül se csúszhasson le az asztal alá. Amíg a gyermek a székben ül, mindig legyünk mellette, nehogy egy óvatlan pillanatban felálljon a székben. Arra is figyeljünk, hogy nehogy a nagyobb gyerek rácsimpaszkodjon a kisszékre és felborítsa. A bútor választásakor vegyük figyelembe, hogy biztosított-e a gerinc megtámasztása.

 

A kereskedelemben kapható gyermekszékeket négy fő csoportba sorolhatjuk. A leggyakoribb fajta a műanyagból, fém vázzal készült magas szék, nagy tálcával. Nagyanyáink többfunkciós rácsos székét idézik a fából készült, kisszékké és kisasztallá átalakítható darabok. Helytakarékos megoldás, utazáshoz is jól használható az asztalra csiptethető kisszék. Végül, bár viszonylag magasabb árért, kaphatók olyan igényes, formatervezett, fából készült székek is, amelyeket kis átalakítással egész felnőtt koráig használhat a gyermek.

 

Az általunk megkérdezett kismamák közül a huszonnyolc éves Éva így gondolkodik:

 

- A babát, amióta megtanult ülni, igyekszünk hozzászoktatni az etetőszékhez. Mivel mástól is kaptunk, több közül is választhatok. Azt a fajtát kedvelem a legjobban, amelyiknek levehető műanyag tálcája van. Így könnyebb a tisztán tartása, ráadásul, amikor a családdal egy időben étkezik a baba, levesszük a tálcát, és ő is oda tud ülni a közös asztalhoz.

 

Zsófi az asztalra csiptethető etetőszék mellett tette le a voksát. Viszonylag olcsó, magukkal tudják vinni akkor is, ha a nagymamához mennek, és az egész család számára kedves élmény, hogy együtt ülhetik körül az asztalt.

 

- Nem tartom balesetveszélyesnek ezt a megoldást, nálunk legalábbis bevált. Csak arra kell vigyázni, hogy az asztal elég stabil legyen, nehogy felboruljon a gyermek súlyától.

 

Az egyik édesanya arról számolt be, hogy bár az ő gyermeke még nem eszik szilárd táplálékot, csak szopik, mégis etetőszékben ül, amíg anyu tesz-vesz a konyhában. A tálcán egyelőre a játékai vannak, de így kölcsönösen jobban szemmel tudják tartani egymást, mintha járókában lenne.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!