Otthon

2014.08.11. 11:50

Ne féljünk a halpucolástól

Szombathely - Egy tapasztalatlanabb háziasszonyt könnyen pánik fog el, ha halvacsora készítéséhez kell látnia. Puskás Norberttől, a Vas megyei Sporthorgász Egyesületek Szövetsége ügyvezető elnökétől kértünk tanácsot a halpucoláshoz.

Varga Krisztina

A halpucolás nemes feladatát Norbert szerint a horgász maga végzi, nagy szakértelemmel és örömmel. A hazai horgászok száma meghaladja a 300.000 főt, de még így sem jut minden háztartásra szakavatott pecás. Egy ajándékba kapott hal, vagy a hipermarketben megvásárolt élő ponty komoly kihívás elé állítja a halpucolásban járatlan háziasszonyt.

Karácsony Gábor horgász egy öt kilós amúrral Vaskeresztesen.

- Mivel minden horgásznak más a bevált halpucolási módszere és ez halfajonként is változhat, ezért most én egy általam egyszerűnek tartott halpucolási módot javasolok a legnépszerűbb hazai halunkhoz, a pontyhoz. Ha úgy vásároljuk a halat és van lehetőségünk választani, akkor részesítsük előnyben a minimális pikkellyel rendelkező tükörpontyot. Az eladóval üttessük le a vásárláskor, hogy hosszas szenvedésnek ne tegyük ki a halat a pucolásig.

Élőhal vásárlásakor a következő szempontokra legyünk figyelemmel: a kiválasztott hal legyen élénk mozgású, a testén ne legyenek sérülések, a szemgolyói fényesek és duzzadtak, a kopoltyúi pedig élénkvörös színűek legyenek. Hasonló elvárásokat támasszunk a jégágyon elhelyezett friss egész halakra is. Mivel a hal gyorsan romlik, mielőbbi szakszerű hűtésről gondoskodni kell. A hal beszerzését követően otthon vegyük ki a halat a zacskóból, kaparjuk le azt a pár pikkelyt a hátáról, oldaláról. Mossuk meg alaposan, majd töröljük meg papírtörlővel, hogy ne csússzon. A pucolás során egy éles, hegyes késre és vágódeszkára, valamint – a hal leöblítéséhez – tiszta vízzel teli edényre lesz szükségünk.

Itt pedig már fortyog a finom halászlé! Fotó: Puskás Norbert

Kezünkkel fogjuk meg a fejét majd vágjunk be keresztbe a hasi oldalon a feje alatt, aztán onnét vágjuk fel hosszában a hasát egészen végig a végbélnyílásig. Vigyázzunk, hogy a kés ne hatoljon túl mélyre, mert felvágja a beleket. A felvágott hal hasüregébe a végbélnyílástól benyúlva, a gerinc mentén alányúlva, egyetlen mozdulattal eltávolítható az egész belső rész egyben (gyomor, belek, úszóhólyag, és hallébe való belsőség: ikra, tej).

A hasznosítható ikrát vagy tejet tegyük félre, a többit dobjuk ki. Az első halpucolásnál nem javasoljuk szakavatott személy segítsége nélkül a haltej és ikra felhasználását. A halat ezt követően mossuk ki alaposan! A belezést követően érdemes az eszközöket és a pucoló helyet is vízzel alaposan letisztítani. A következő lépésben vágjuk le a hal fejét és az uszonyokat. Ha nem szeretnénk a halfejet felhasználni, akkor dobjuk ki. Ha a ponty fejét beletesszük a halászlébe, akkor fontos, hogy alulról vágjuk ketté a fejet, és pattintsuk le a fej közepén lévő sárgás keserű fogat. Az így megtisztított halat szeleteljük fel keresztben, ezáltal patkó alakú pontyszeleteket kapunk. Főzéshez vastagabb, másfél-kétujjnyi szeleteket vágjunk, sütéshez, rántott pontyhoz egyujjnyi szeletek az ideálisak.

Együnk több halat, mert egészséges!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!