Árnyékolás stílusosan

2018.11.06. 11:30

Új függönyöket otthonra!

A lakásdekoráció részét képezik a függönyök is, nemcsak a kisebb-nagyobb tárgyak, csecsebecsék a polcokon. Érdemes tehát körültekintően megválasztani az ablak elé valót, ugyanis hangulatunkon is sokat javíthat egy jól megválasztott drapéria.

Nemes Judit

Fotó: Pixabay

Függönyvásárlásnál alapvetően a funkciót kell szem előtt tartani, azaz, hogy szűrje az ablakon át bekúszó fényt és hogy elrejtse otthonunkat a kíváncsi tekintetek elől. Alapvetően két fajtát függesztünk az ablakok elé: egy világos színűt és egy sötétet. Előbbit rendszerint éjjel-nappal teljes szélességében kihúzva hagyjuk, a másikat inkább csak éjszakára vagy nyaranta: az erős napsugárzás és a forróság ellen védjük vele szobáinkat.

Fotó: Pixabay

A lakóterek hangulatának mindkét függöny alapvető meg­határozója: az egyszerűbb, szinte lepedőszerű vagy a csipkézett világos iránymutatást ad az általunk kedvelt – és a lakásunkban kivitelezett stílusról, a sötétítő pedig ’árnyalja’ azt, színnel tölti meg a teret. Célszerű olyan darabot választani, ami kiegészíti az adott helyiség kompozícióját, egységet sugároz. A hangsúlyos – és a berendezéssel nem harmonizáló – függönyök megbonthatják a terek egységét, főként a kompozícióba nem illő élénk színekkel kombinálva kevésbé szolgálják az otthoni kikapcsolódást, inkább disszonanciát visznek a térbe. Nem egyszerű összeegyeztetni ezeket a szempontokat az egyéni ízléssel, a trendekkel és az árakkal. Függönyeinket rendszerint nem egy évre vagy egy szezonra vesszük, érdemes ezért alaposan mérlegelni: szeretnénk-e a szobáinkba függönyt, vagy függönyt választunk-e árnyékolónak. Ha a drapéria mellett döntünk, akkor annak helyiségenként milyen színe, textúrája, hossza legyen. Az idei divat éppen a színes sötétítőfüggönyt helyezi rivaldafénybe: elmúlt a semleges árnyalatok ideje, a harsány ultraviola, a türkiz és a kékek, valamint a zöld most a befutó.

Ha divatos lakótérben gondolkodunk, de nem szánunk sokat a megújulásra, érdemes készfüggönyt venni. Előnye, hogy azonnal szerelhető – ha megfelelő karnis áll rendelkezésünkre. Harsány színeknél nem árt alkalmazni a ’kevesebb több’ elvet: azaz, ha amúgy is élénkek vagy mintásak a falak, ne erőltessük a trendet. Továbbá a jelenleg a helyiségben uralkodó stílustól ne üssön el függöny színe: míg egy minimál stílusú lakrészt kiemelhet egy türkizkék sötétítő, az apró virágmintás-tapétás szobában megtöri az össz­képet. Az anyag hosszának tervezésénél is hangsúlyos: nappali vagy hálószoba esetében, a padló felett nagyjából 2 centiméterre érjen a széle, vagy éppen csak érintse azt. Ha ezen szempontok alapján választunk függönyt, biztosra vehetjük, hogy lakásunk ékei lesznek, otthonossá teszik lakásunkat, házunkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!