Pornóapáti

2015.06.04. 17:48

Polgári védelmi gyakorlatot tartanak

Pornóapáti – A Vas Megyei Védelmi Bizottság, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, Pornóapáti, Horvátlövő, Szentpéterfa és Vaskeresztes települések polgári védelmi szervezeteinek bevonásával, mintegy 250 fő részvételével, szombaton 7.30-tól 14.00 óráig polgári védelmi gyakorlatot tart.

A Borostyánkő Járási Mentőcsoport és a települések polgári szervezetei a fegyveres összeütközések időszakában végrehajtandó, továbbá a természeti, civilizációs és egyéb eredetű katasztrófák, veszélyhelyzetek megelőzése, az elhárítás és helyreállítás során jelentkező polgári védelmi feladatokat gyakorolják. A Pinka-menti mentőcsoportok a gyakorlat kezdetekor ünnepélyes esküt tesznek; célkitűzés, hogy a sikeres gyakorlattal a Nemzeti Minősítő Rendszerben elnyerjék a minősítő oklevelet, amely feljogosítja őket, hogy alapvető vízkár-elhárítási tevékenységet önállóan végezzenek.

Az ünnepségen beszédet mond Hende Csaba országgyűlési képviselő, honvédelmi miniszter. A gyakorlatot megnyitja Harangozó Bertalan, a Vas Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja, a Vas Megyei Védelmi Bizottság elnöke.

Az ünnepélyes megnyitót követően az öt mentőcsoport és a társszervek egymással szoros együttműködésben hat kárhelyszínen végeznek kárelhárítási feladatokat. Romos épületből mentenek embereket, ideiglenes tábori elsősegélyhelyet alakítanak ki, veszélyes anyag semlegesítését és mentesítését végzik, különböző vízkár-elhárítási feladatokat látnak el és segédkeznek az új árvízvédelmi mobilgát-rendszer bemutatásában. A kárhelyszínek Pornóapáti központjában, a templom előtti téren és a Pinka-patak jobb és bal oldali védműveinél lesznek.

A gyakorlat időtartama alatt a Vaskeresztes–Szentpéterfa (8714-es út) és a Szombathely–Pornóapáti országhatár (8713-as út) Pornóapáti átvezető szakaszain ideiglenesen forgalomkorlátozással kell számolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!