HIRDETÉS

2018.07.04. 17:04

Még mindig a betörés az egyik legnagyobb probléma a közbiztonságban

A rendőrség szerint a betörések száma még mindig nem köthető évszakhoz, vagy hónaphoz.

Az igazi profi betörők az év bármely napjában ránk támadhat. Átlagosan több tízezer betörés jut egy évre Hazánkban, Magyarországon. Manapság a betörők se állnak meg az első háznál, az első köteg pénznél. Mindent akarnak és egyre több és több házat fosztanak ki. Nem kell csodálkozni tehát az emberek félelmén, hiszen ki tenné le úgy nyugodtan a fejét éjszaka, hogy tudja, bármikor betörhetnek hozzá.

Így védjük meg otthonunkat a betörők ellen!

Talán nem is létezik olyan ember, aki ne ismerne olyan családot, vagy barátot, akinek a környékén még ne történt volna betörés az éj leple alatt. Mivel egyre elterjedtebbek a különböző biztonsági rendszerek, gyakoribb a bankkártyás fizetés és kevesen tartunk már otthon készpénzt, ezért az igaz, hogy a betörések száma az elmúlt években valamennyit csökkent, ám még mindig az ezt tartják az egyik legnagyobb gondnak a közbiztonságban. Kutatások azt mutatják be, hogy az elmúlt 10-20 évben a betörők mindegy 80%-a soha nem is kerül elő. Így a magyarok jogosan félnek a betörésektől, hiszen nagy a valószínűsége hogy a rendőrség sem tud majd mit kezdeni az ügyükkel, ha ilyen problémával fordulnak majd hozzájuk.

A rendőrség szerint azonban van néhány olyan baki, amit ha mi is elkövetünk, akkor a betörő sokkal hamarabb fog a mi házunkba betérni. A betörők rend szerint szeretnek a biztosra menni, így általában olyan lakásba törnek be, ahol tudják, hogy nem tartózkodik otthon senki. Ha nincs mozgás a lakásban, napokig nincs fel kapcsolva a villany, mert mondjuk, a tulajdonos éppen szabadságon van, elutazott, esetleg nyaral, akkor előbb utóbb ez az otthon is bekerül a betörők látókörébe. Tehát ha hosszabb időre elutazunk, akkor célszerű olyan trükköket bevetni, amelyből a betörő úgy gondolhatja, mégis otthon tartózkodunk. Esti és éjszakai világítást egy vezérlő segítségével könnyedén le és fel lehet kapcsolni. A villanyfény pedig azt jelzi a betörőnek, hogy mégis vannak a lakásba. Ha pedig módunkban áll, próbáljunk meg valamilyen barátot, rokont átmenetileg „beöltöztetni” a lakásunkba, míg nem tartózkodunk otthon. Legalább a szomszéd néni legyen esténként néhány órát nálunk, locsolja meg a virágainkat, ürítse a postaládát, tehát látszódjon úgy, hogy a lakás tulaja mégis otthon tartózkodik. A rendőrök szerint az is jó, ha az elutazásunkat nem kürtöljük szét. Minél kevesebben tudják, annál nagyobb biztonságba tudhatjuk szeretett otthonunkat.

Óvjuk az értékeinket!

Persze készüljünk fel arra, hogy betörő érkezik a lakásba, míg mi nem tartózkodunk otthon. A hatalmas rendetlenség és az egész lakás feltúrása után azonban a betörők csalódottan távozhatnak, ha nem találnak semmit nálunk. A legjobb, ha nagyobb értékeinket, ékszereket, pénzt és fontos dokumentumokat egy széfbe, páncélszekrény, pénzkazettába, vagy értékmegőrzőbe helyezzük. Ha ezeket meg is találja a rossz fiú, szinte teljesen biztos, hogy az égvilágon semmit nem fog tudni, kezdeni velük. Ennél nagyobb biztonságba nem is tudhatjuk értékeinket, hiszen manapság már egyáltalán nem jön be, az hogy a megtakarított pénzünket az ágyneműbe, vagy esetleg a kis kamrába rejtsük el. A mai betörők igenis tudják ezeket a rejtekhelyeket, ezért a rendőrök is úgy tartják, hogy jobb a biztosra menni!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában