hirdetés

2018.08.07. 18:10

Hol alkudható le a legtöbb az ingatlan árból?

Minden lakást kereső látja, hogy az ingatlan árak nem ritkán magasan felette vannak a reális piaci értéknek. Az alku normális része a folyamatnak, de érdemes tudni, hol van esélyünk arra, hogy valóban lejjebb vigyük az eladó által megálmodott vételárat.

Felülbecslik az eladók a lakásaikat

 

A valóságtól elrugaszkodott – vagyis mondjuk inkább erősen bizakodó – ingatlan tulajdonosok megszokott részét képezik a hazai piacnak. Talán azért, mert idehaza az egyik legkomolyabb megszerezhető vagyontárgy a lakás, a ház, amiről senki sem mond le könnyen.

A lakásárak az utóbbi időben meg is emelkedtek annyira, hogy aránylag kevesebben vannak, akik például tudnak venni egy plusz garzont a Pesten tanuló gyereknek. Az ingatlanok felértékelődése miatt a szakértők szerint miközben valójában már mennének lefelé az elszállt lakásárak, a hirdetők a lehető legmagasabb árszintről indítanak.

Ám érdemes hinni abban, hogy nem kell elfogadnunk az induló kínálati árat, akkor is miénk lehet a kiszemelt lakás. A legnagyobb esély arra, hogy komolyan lejjebb vigyük az árat – érdekes módon – az egyik legdrágább fővárosi kerületben van.

 

Álom árak a drága kerületekben

Az V. kerületben akár 5 százalékkal is lealkudható a hirdetésben induláskor szereplő összeg. Ez például egy 45 millióért kínált lakás esetében 2,25 millióval kevesebb végleges árat jelent. Ha pedig egy 70 milliós ajánlati árú, komolyabb lakást veszünk, 3-4 millióval jutunk hozzá olcsóbban.

A legkevésbé árcsökkentésre hajlamos eladók egy kerülettel arrébb, a IV. kerületben vannak. Itt átlagosan 0,7 százalékkal alacsonyabbak a végső, ‘leütésre került’ árak, mint amit a tulaj megálmodott. Egész Budapest tekintetében átlagosan 3 százalékot visz le az áralku.

 

 

Hogy miért a legdrágább ingatlanokkal fémjelzett Belvárosban engednek a legtöbbet az eladók? Feltehetően mert itt kínálják elsőre csillagászati összegekért az otthonokat, itt van a reálistól a legtávolabb a kezdeti ár.

Persze, a lehetőség mindig megvan arra, hogy valaki lecsap az ajánlati áron az ingatlanra. A lakáshitelek, a lakástakaték pénztárak iránt hatalmas az érdeklődés, sokan keresnek befektetési ingatlant; a tulajdonosok külföldi vevőkben is reménykedhetnek.

 

A vidéki piac már élénkebb, mint a budapesti

 

A fővároson kívül kevesebb lehetőség van alkudni, és különösen Eger és Zalaegerszeg az a két település az ingatlan.com elemzése szerint, ahol az eladók igazán ragaszkodnak a kezdeti összeghez.

Érdemes tudni, hogy Budapesten és Pest megyében – emellett vidéken Vas és Csongrád megyében – csökkenőben van az érdeklődés az ingatlanok iránt 2016-hoz képest. Az utóbbi időszak tendenciája tehát az, hogy a fővárosinál jobban pezseg a vidéki piac.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában