Hirdetés

2020.08.14. 07:00

Az ország legkedvesebb szeglete 5+1 INSIDER tippel – helyek, ahol egyszer meg kell fordulnod, és nem csak az egészséged köszöni meg!

Forrás: Bükfürdő Thermal & Spa®

 

A közelmúltban hazánk több nagy utazója, utazós bloggere is megjegyezte, hogy Bükfürdőn és környékén mennyire kedvesek az emberek, igazán jó kiszakadni a nagyvárosi „morcos” környezetből. Ráadásul hihetetlenül sok felfedeznivaló van a környéken! Hogy miért ilyen kedvesek az emberek, és melyek ezek a helyek? Valószínűleg többtényezős képlet ez, keressük meg a választ, és fedezzük fel ezeket a látnivalókat, avagy átélnivalókat is!

Bükfürdő a Kisalföld és az Alpokalja találkozásánál fekszik, s nyilvántartott magyarországi gyógyhely – ebből egyébként jelenleg 38 darab létezik összesen (Bükfürdő volt a 12., amely megkapta a címet – 1979-ben), s ezeken a helyeken mindig az az elsődleges szempont, hogy a gyógyhelyi jelleget biztosító természeti adottságot minden elé helyezik, s mindeközben kiemelten figyelnek a környezet védelmére, a jó levegőre.

Fotó: Bükfürdő Thermal & Spa®

Ez a gyógyhelyminősítés pedig a nemzetközi szinten is kiemelkedő, magas ásványi tartalmú bükfürdői gyógyvíznek köszönhető, amelynek betegségmegelőző és általános közérzetjavító szerepe van, és ugye ez a mai rohanó világunkban különösen fontos. Egyébként ez a gyógyvíz kiválóan alkalmas szinte valamennyi mozgásszervi betegség kezelésére, továbbá krónikus ízületi, nőgyógyászati és urológiai gyulladásra, műtétek utáni rehabilitációra és még nagyon sok minden másra.

Tehát irány a gyógyvíz, hiszen mindenkinek jót tesz, a Bükfürdő Thermal & Spa® pedig rengeteg mindennel várja az idelátogatókat, hiszen az 58 éve feltört gyógyvízkincs köré számos kényeztető dolog kapcsolódik ma már, mint az élménymedencék, csúszdák, szaunavilág és medical wellnessrészleg.

Fotó: Bükfürdő Thermal & Spa®

Biztonságos pihenésre számíthatunk itt a mai koronavírusos időkben is, hiszen megfelelő óvintézkedések mellett üzemel a 18 hektáron elterülő fürdő, ami óriási tereket, rengeteg gyógyvizes, sima vizes szabadtéri, zárt és félig nyitott medencét jelent (összesen 34 medence van). A nyári strandrész 14 hektár, s több mint 450, hűs árnyékot adó nagy fával rendelkezik – a gyönyörű gyepről nem is beszélve! Csak egy példa: a fürdő egyidejű befogadóképessége közel 15 ezer fő, ami azt jelenti, hogy akár egyszerre biztonságban elférne itt egész Tapolca vagy Budakeszi lakossága is.

INSIDER tipp: a szaunavilágban rendszeresen rendeznek szaunafelöntéseket, mindenképp próbáld ki a spirituális-jeges verziót vagy a jázminost!

Fotó: Bükfürdő Thermal & Spa®

Egy finom ebéd vagy vacsora mindig jó ötlet a vízben töltött tartalmas idő után, s a fürdőhöz nagyon közel található, családias Auróra étterem remek választás lehet. Nagy terasszal és friss alapanyagokból készült, hagyományos hazai és nemzetközi ízekkel várják az idelátogatókat.

Fotó: Bükfürdő Thermal & Spa®

Ha már kellőképpen felfedeztük a fürdőt magát, akkor innen 5 percre igazi sportos kalandok várnak minket: egy vertikális kalandpark és egy szuperzöld golfpálya. A Greenfield golfpálya több mint „kényeztető séta”, 1991-es nyitásával hazánk első 18 lyukú golfpályája. Egyedi világ vár az idelátogatókra, amit a pannon klíma, az idillikus táj és a gyönyörűen gondozott, 100 hektáron elterülő golfpálya varázslatos panorámája nyújt.

Fotó: Bükfürdő Thermal & Spa®
Fotó: Bükfürdő Thermal & Spa®

Szintén nagyon közel vár ránk egy másik sportos kaland, az egyedülálló Kristálytorony 90 elemes, 3 szintes kalandpályája, ahol saját döntésünk alapján haladhatunk végig, akár kihagyva a nehezebb elemeket, vagy éppen megismételve a számunkra tetsző szakaszokat. A kalandpálya nem csak magasságával büszkélkedhet, ugyanis egy időben 120 fő is kalandozhat rajta. Nem mindennapi kikapcsolódás óriás hintával és 200 méteres Flying Fox csúszással.

Fotó: Bükfürdő Thermal & Spa®

 

Fotó: Bükfürdő Thermal & Spa®

Ha még több időnk van, akkor jöhet a környék! Remek kiindulási pont Bükfürdő, hiszen könnyedén be lehet járni innen a vidéket, akár csillagtúra-szerűen, és hab a tortán, hogy a belföldi kiruccanás egy szempillantás alatt válhat külföldi úttá, hiszen Ausztria mindössze 10 kilométerre található.

A szintén nagyon közeli Csepreg a gasztronómia, azon belül is a bor világa iránt érdeklődőknek kedvez: a VINORA családi borászat a Bene-hegyi víztározó partján fekszik gyönyörű kilátással a szőlőhegyre és a tóra. Az összesen 3 hektáros szőlőterület a Soproni borvidékhez tartozik, a 60% fehér és 40% kék szőlő a csepregi szőlőhegy legjobb déli fekvésű dűlőiben agyagos talajon terem. Csoportos borkóstolásra is van lehetőség.

Fotó: Bükfürdő Thermal & Spa®

Gondoltad volna? Fertőd és Nagycenk is csupán egy jó félórás autóútra van Bükfürdőtől!

Irány a magyar Versailles! Fertődön található az Esterházy-kastély, sokak szerint a magyar Versailles. Az Esterházy család legendás alakja I. Esterházy „Fényes„ Miklós herceg, Eszterháza megépítője. Az „eszterházi tündérvilág” az 1770–80-as években érte el csúcspontját: Haydn zenéjével és számos művész közreműködésével rendeztek itt ünnepségeket – amelyek egyikére még Mária Terézia is ellátogatott. Mindenképp vegyünk részt a kastélytúrán!

 

Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. – Esterházy-kastély, Fertőd
Fotó: Batár Zsolt
Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. – Esterházy-kastély, Fertőd
Fotó: Batár Zsolt

 

INSIDER tipp: igazán különleges élményben lehet részünk, rendszeresen rendeznek koncerteket a kastélyban – ez a Kastélykoncertek programsorozat, amelyre érdemes időben jegyet váltani!

A magyar történelem sokat látott, különleges helyszínei közül kettő: a fertődi Esterházy-kastély és a nagycenki Széchenyi-kastély csupán 20 percre találhatók egymástól.

A Széchenyi család történelemformáló személyiségeinek otthona, a nagycenki Széchenyi-kastély 2016-ban vált nemzeti emlékhellyé, ma itt található a Széchenyi István Emlékmúzeum, amely a magyarok egyik kedvelt zarándokhelye. A kiállításhoz kapcsolódik a Széchenyi család mauzóleuma a nagycenki temetőben – ennek megtekintéséhez előzetes bejelentkezés szükséges.

Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. – Széchenyi-kastély, Nagycenk
Fotó: Németh Krisztián

 

Fotó: Bükfürdő Thermal & Spa®

INSIDER tipp: a kisvasutat ne hagyjuk ki Nagycenken, áprilistól októberig hétvégenként üzemel!

 

Szuper kikapcsolódást jelenthet egy látogatás a Kámoni Arborétumban, a Gyöngyös-patak szomszédságában található 25 hektáros terület alapítója Saághy István gróf volt, az első fákat 1860 táján ültették el itt. A háborítatlan béke garantált.

Fotó: Kámoni Arborétum
Fotó: Kámoni Arborétum

Extra „zöld” program, igaz, már a határ túloldaláról, az akadálymentesített Lombkorona tanösvény, amely az Althodis (Óhodász) melletti erdőben várja látogatóit. Az igényesen kialakított fa hídszerkezet felvezet minket a fák lombkoronájához, élménygazdag látnivalókkal és magyar nyelvű ismertető táblákkal vár minket.

Fotó: naturpark.hu

A Kámoni Arborétumtól nem messze, Gyöngyösfaluban pedig ismét egy igazán sportos, családok számára is kiváló szórakozást biztosító élmény vár minket: a Holdfény liget kalandpark igazi adrenalinbomba-forrás, egyébként szintén fél órára Bükfürdőtől.

Fotó: Holdfény liget – az Alpokalja kalandparkja

Ha imádjuk a történelmet és a történelmi várakat, akkor Kőszeg és Léka kihagyhatatlan célpont. A Kőszegen található Jurisics-vár az 1532-ben Bécs felé nyomuló oszmán hadak rohama elleni védekezést vezető várkapitányról, Jurisics Miklósról kapta a nevét. Jurisics maroknyi védőserege 19 ostromot vert vissza; az ő győzelmeikre emlékeztet a Kőszegen mindennap 11-kor megszólaló harangszó. Állandó kiállításoknak s a nyaranta nagy népszerűségnek örvendő Kőszegi Várszínháznak is az otthona ma már az először a 8. században feljegyzett erődítmény.

Fotó: Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház
Fotó: Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház

A most már Ausztriához tartozó Léka (Lockenhaus) középkori lovagvára egy tó fölé, a Gyöngyös-patak által körülölelve egy sziklán magasodik. Állandó kiállítással, köztük a legnépszerűbb látványossággal, a kínzókamrájával és denevérkiállítással vezet be minket a régmúlt titkaiba. Több közös pontja is van a kőszegi vár történelmével, például az 1532-es kőszegi ostrom alatt Szulejmán portyázó szultáni hadai felégették a környéket, s ekkor pusztult el Léka középkori ferences kolostora is.

Fotó: Ritterburg Lockenhaus
Fotó: Ritterburg Lockenhaus

INSIDER tipp: ne hagyd ki a Kőszeg-szerte felbukkanó aranyos kis becsületkasszákat, ahol helyi szezonális gyümölcsöket, zöldségeket és virágokat vásárolhatsz nagyon barátságos áron! Kőszeg ezek miatt tudhatja magáénak a legbecsületesebb város címét.

A várlátogatásaink közé könnyedén beilleszthetjük a Kőszegi-hegységben található, a Dunántúl legmagasabb pontján, 882 méteren fekvő Írottkő-kilátó látogatását. Csodálatos panoráma vár ránk! A magyar és az osztrák oldalról is megközelíthető kilátónál készült legnépszerűbb fotót mi is mindenképp készítsük el: egyik lábbal a magyar, a másik lábbal pedig az osztrák oldalon álljunk! Internacionális barangolások, túraútvonalak tárháza ez a hegység.

Fotó: naturpark.hu

A magasságok után pedig irány a szintén Kőszeghez közel elhelyezkedő Cák. Itt található a falu mögötti ősgesztenyésben, eszményien szép természeti környezetben a háborítatlan Cáki pincesor, egy szabadtéri néprajzi múzeum. A faóriások alatt a pincék olyanok, mint a törpék viskói egy mesekönyvben. Ritkaság az egész országban!

Fotó: Bükfürdő Thermal & Spa®
Fotó: Bükfürdő Thermal & Spa®

INSIDER tipp: a pincesornál igazán autentikus környezetben süthetünk közösen a családunkkal, társaságunkkal langallót vagy pogácsát. Előzetes bejelentkezés szükséges!

 

 

Az utolsó, top gasztroélmény pedig, ki gondolná, egy kicsi, nem igazán ismert településen, Rábakecölön vár ránk, szintén nagyon közel a Bükfürdő Thermal & Spához! Egész Európában, sőt, világszinten is ritkaság, ami itt található – állítólag a japán turisták egyik kedvence ez, visszatérő vendégek. Ez pedig nem más, mint az Érsek Éden szarvasgombabirtok. Itt bepillantást kaphatunk a szarvasgomba varázslatos világába, birtokbemutatás és izgalmas, profi, kereső kutyás szarvasgomba-vadászatra számíthatunk. Utána pedig truffle-show-val, -kóstolóval zárul a 3-4 órás program.

INSIDER tipp: szeptember végén – októberben a legjobb ide jönni, hiszen akkor terem a legtöbbféle szarvasgomba!

Fotó: Érsek Éden szarvasgombás gasztrobirtok
Fotó: Érsek Éden szarvasgombás gasztrobirtok

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában