Támogatott tartalom

2020.11.30. 07:00

Az orvoslás nem munka, örök életre szóló hivatás

Nem munka, hanem örök életre szóló hivatás – mondta dr. Szőke Ildikó fogorvos a szakmájáról. Hitvallása szerint az orvosi munka fontos pillérei az emberszeretet, a segítőkészség, az alázat és a megbízhatóság a betegek gyógyításában.

vaol.hu

Kedves doktornő, kérem, meséljen nekünk pályája kezdetéről, miért lett fogorvos?

Marosvásárhelyen születtem, ott végeztem iskolai tanulmányaimat. Gyermekkorom óta szeretek emberekkel foglalkozni és állatokat gondozni, ápolni. A gyógyítás volt az életcélom, ezen belül is három álmom volt: a pszichiátria, az állatorvoslás és a fogorvosi munka. Amikor érettségiztem csak négyévente indítottak az egyetemen pszichiátria szakot. Kevesen gondolják, hogy az állatorvoslás nehéz fizikai munka is egyben, akkoriban nem szívesen alkalmaztak nőket gyakorló orvosként, inkább adminisztratív munkával bízták meg őket, amit nem tartottam vonzónak, mert a közvetlen kapcsolat az állatokkal a mai napig nagy élmény számomra, egész életemben volt kutyám vagy valamilyen más kisállatom. Így maradt – hála istennek – a fogorvosi pálya, amit gyermekként megszerettettek velem azok a barátságos fogorvosok, akik a kezelések során emberséges és szeretetteljes hangulatot teremtettek rendelőjükben. Diplomámat a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen szereztem. Itt jegyzem meg, hogy fiam is fogorvosnak tanult, aminek nagyon örülök.

„Szombathelyen sem unatkoztam, hiszen újra fel kellett építenem a szakmai hátteremet, amiben sokat segített a családom. Különösen a szüleim, amiért nagyon hálás vagyok nekik.”

Melyek voltak eddigi élete főbb szakmai állomásai?

A marosvásárhelyi „fekete március” után, 1990-ben települtünk át Magyarországra családommal. Szakvizsgámat a Semmelweis Egyetemen csináltam, és mielőtt 1997-ben Szombathelyre költöztünk, számos helyen dolgoztam. Ezek a munkakörök lehetőséget nyújtottak sok-sok szakmai- és kapcsolati tapasztalat megszerzésére. Alkalmazásban álltam Budapesten az Országos Onkológiai Intézetben, voltam fogorvos Márianosztrán a börtönben, és fizetéskiegészítésként idegenvezetőként is kipróbáltam magam. Ezek a feladatkörök óriási fizikai és szellemi megterhelést jelentettek, szerencsére hatalmas munkabírással áldott meg a sors, az tartotta bennem a lelket és adott erőt, hogy amikor az ember sokat dolgozik, akkor sok embert ismer meg és sokaknak tud segíteni. Szombathelyen sem unatkoztam, hiszen újra fel kellett építenem a szakmai hátteremet, amiben sokat segített a családom, különösen szüleim, amiért nagyon hálás vagyok nekik. Szakadatlanul a több lábon állás volt a célkitűzésem, így hát itt is több vasat tartok a tűzben. A vasi megyeszékhelyen lévő magánpraxisom mellett rendelek Csipkereken, volt rendelőm Vasváron, 11 évig dolgoztam gyógyszercégnél és tanítottam fogtechnikusokat a Teleki Blanka Szakképző Iskolában.

Egy igaz orvos alázattal szolgál. Ha a Teremtő erőt ad nekünk sokat dolgozni, ez azt is jelenti, hogy lehetőségünk nyílik sok emberen segíteni.

Manapság sokan fordulnak el a nyugati orvoslástól és próbálnak megoldást találni a problémájukra. Mi a véleménye erről?

Véleményem szerint mind a két rendszernek megvan a maga helye a gyógyításban. Arra kell törekednünk, hogy ez a két szisztéma egyensúlyban legyen, egymást kiegészítve segítsék elő a betegek gyógyulását. Úgy gondolom, a nyugati orvoslás nem helyez kellő hangsúlyt a betegek lelki állapotának javítására, pedig ez gyakran hatásosabb, mint bármilyen gyógyszer. Én például igyekeztem a magánrendelőmet a feng shui iránymutatása szerint berendezni. Úgy gondolom, ez sikerült is, mert sok betegem megjegyezte, hogy úgy érzékeli, a „béke szigetére” érkezett, amikor helyet foglal a rendelőben. Mindig arra törekszem, hogy szeretetet és nyugalmat sugározzak pacienseim felé, úgy hiszem, ezt érzékelik is, hiszen a kezelések után gyakran kérik, hogy megölelhessenek, és nagyon sok apró ajándékot őrizek tőlük, amivel a szeretetüket próbálták kifejezni.

Doktornő végez valamilyen karitatív munkát?

Egyike vagyok azoknak a fogorvosoknak, akik önkéntesek a Magyar Református Szeretetszolgálatnál, és akik 2018-ban részt vettek a Bangladesbe menekült rohingják megsegítését szolgáló orvosi misszióban. Életem egyik meghatározó élménye volt ezeknek a szerencsétlenségüket alázatosan tűrő embereknek a megsegítése.

Kérem, beszéljen kicsit a magánéletéről is.

Az a véleményem, hogy „ép testben ép lélek”, a lelki egészség egyik feltétele az egészséges életmód. Számomra ezt azt jelenti, hogy vegetáriánus életmódot folytatok és rendszeresen – heti 4-5 alkalommal egy-egy órát – sportolok. Szívesen olvasok és hallgatok spirituális könyveket, illetve előadásokat.

Mit üzen az embereknek a COVID-19 vírussal kapcsolatban kialakult helyzetben?

Nagyon fontos, hogy mindenki tegyen meg mindent annak érdekében, hogy ne kapja el a fertőzést és amennyiben mégis megbetegedett, akkor mindent tegyen meg a gyógyulása érdekében, segítse a túlterhelt egészségügy munkáját. Áldás.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában